В околностите на Чепеларе, по селата Косово и Орехово – из Родопите с деца

Чудните мостове. Родопи

Пролет е. Времето е перфектно за пътуване. Нетърпелива съм да разкажа за една кратка родопска ваканция, която за пореден път остави у мен свежи изживявания и мил спомен за ненагледната природа и особените дух и традиция на Родопа планина.

От блаженото спокойствие на село Косово, през пълните водопади на село Орехово, пленителните Чудни мостове, до алпийския тролей при Чепеларе.

Надявам се в следващите редове да намерите идея за едно весело пътуване, за което като мен да си спомняте с кеф.

 

 

Село Косово

Храм Св. Успение Богородично, село Косово

Село Косово е колкото малко, толкова чаровно и типично по родопски пленително. За да го обиколите ви е нужен около час. Ще минете през стръмни калдъръмени улички и стари родопски къщи, направени изцяло от камък и дърво.

Селото е едно от най-автентичните и запазени родопски села, а в комбинация с невероятната природа наоколо, човек се размечтава и се пренася в друг свят.

Ако разполагате с повече време, можете да обходите и екопътеките, които водят до параклисите по високите хълмове, или пък да тръгнете към Нареченски бани и с. Орехово.

Ето и няколко интересни факта, които научих от нашата любезна домакиня в къща за гости Елена.

  • Първа постройка в селото е воденицата. Воденицата е лява, защото камъкът се върти наляво. Около воденицата започнали да строят първите къщи.
  • Някои от съществуващите къщи в селото са на над 200 години.
  • Филми, които са снимани в с. Косово – Капитан Петко войвода; Опашката на дявола; Славата на България
  • Църквата и основите са направени от речен камък и дървени трегери;
  • В църквата има и костница.
  • В околностите на селото има 6-7 параклиса

 

 

Водопадите на село Орехово

В село Орехово и близките околности има 3 водопада, носещи звучните имена Дуплево, Скаклото и Костен камък. Ние стигнахме само до 2 от тях, защото бяха най-леснодостъпни, а и местните ни подведоха, че Костен камък е далече и ще трябва да вървим няколко часа. После съжалихме, че сме ги послушали.

Водопадите Дуплево и Скакалото са много леснодостъпни. Като отправна точка може да ви послужи уширение в края на селото, до моста. Приблизителните координати на мястото са 41.868159, 24.607008.

Село Орехово

Водопад Дуплево

Водопадът Дуплево е почти крайпътен водопад. До него се стига лесно с кола. Пред водопада има беседка. Приблизителните координати на водопада и беседката са 41.868452, 24.605289.

Водопадът носи името си от местността, в която се намира. През пролетта, по време на нашето посещение, беше много пълноводен и буен. Ако не ви е страх да се понамокрите, можете да минете зад него и да достигнете до малката пещера, “скрита” под скалата.

 

Водопад Скакалото

Водопадът Скакалото е също много леснодостъпен. Ако разполагате с високопроходима кола, можете да стигнете над самия водопад. Ние паркирахме при параклиса Света Екатерина, вижте го на картата тук. Пътеката за водопада започва отляво/зад  параклиса. От параклиса до водопада вървяхме около 12-13 мин.

Параклис Св. Екатерина, село Орехово
Пътеката за водопад Скакалото, зад параклиса Света Екатерина. Водопад Скакалото е на 12-13 мин от параклиса.

Първоначално се върви 10-тина минути през гориста местност, след което се излиза отново на широкия път за високопроходими коли. Съвсем скоро след това ще видите и отбивката за подножието на водопада.

По пътеката към водопад Скакалото

Слизането до подножието на водопада е кратко и стръмно. Част от парапетите са разрушени. Въпреки това дори и деца не биха имали проблем да слязат до водопада, с малко помощ от възрастните, разбира се.

Водопад Скакалото

Водопад Скакалото е доста капризен. Захранва се от една малка рекичка, която често пресъхва.

 

 

Чудните мостове

Чудните мостове. Родопи

Самото име на местността Чудните мостове говори, че ви очаква един необикновен природен феномен. Място, на което нагледно можете да видите силата на постоянството на реката. Първоначално е прокопала пещера в огромната и здрава мраморна скала, а след това част от таванът е срутен и отнесен от същата тази река.

До Чудните мостове се стига по дълъг и тесен асфалтов път с много завои. В непосредствена близост до местността и едноименната хижа е изграден безплатен паркинг. Близо до паркинга ще видите и няколко павилиона за сувенири, билки, сладка, сушени гъби и други родопски закачки.

За да обиколите двата скални моста ви е нужен около 1 час. Можете да се качите над тях, под тях, от единия до другия …

 

Над мостовете

Чудните мостове. Родопи

Панорамните тераси над двата моста са обезопасени със стабилни парапети. За ваша безопасност е силно препоръчително да не преминавате зад тях.

Страхотните скални арки, погледнати отвисоко, в комбинация с боровата гора и далечните върхове карат да замлъкнеш . Прелестно е.

 

Под мостовете

Чудните мостове. Родопи

Минаването под скалната грамада е не по-малко впечатляващо. Гласовете ехтят, удряйки се в скалното чудо. Реката все така леко и постоянно си тече и разделя. Човек не може да спре да се удивлява и да снима.

 

Хижа Чудните мостове

Хижа Чудните мостове. Родопи

Хижа Чудните мостове се намира непосредствено до едноименния скален феномен. Хижата е малка и кокетна. Към нея има ресторант, в който ще ви посрещнат с топла супа и родопски пататник. Кой би отказал един топъл и вкусен обяд след хубава разходка и то с гледка и мирис на борова гора, с музикален съпровод от реката и птиците.

Хижа Чудните мостове. Родопи

 

 

Алпийски тролей Чепеларе

Алпийски тролей Чепеларе

Като завършек на родопския следобед ви предлагам леко да вдигнете адреналина с малко катерене и “летене” с Алписки тролей Чепеларе. Zipline Чепеларе се намира на главния път, малко преди Чепеларе. Отбелязано е и в google maps.

Атракциите са подходящи за деца и възрастни. Там изпитах скалното катерене за първи път. Трябва да ви предупредя, че трасето е трудно, защото една част от него е с обратен наклон. Без подкрепата на нашия водач, Марко, нямаше да се справя. Децата минаха по скалното трасе много лесно и с много малко нужда от помощ.

Спускахме се и по малкия, и по големия алпийски тролей. За разлика от други подобни атракции, при този в Чепеларе ръцете са свободни и можете да ги разперите. Усещането е, че все едно летите.

Адреналинът идва още с тръгването към терасата за по-дългия полет, защото до нея се стига с каране на велосипед над огромна пропаст.

Децата се забавляваха много и разказваха за това преживяване дълго време. Мястото и гледката ще ви оставят незабравим спомен, гарантирам. Силно препоръчвам да се впуснете в подобно изживяване.

Още информация за цени и работно време на алпийския тролей можете да намерите на сайта им, фейсбук страницата им или на телефон 0896 856 887.

 

 

Къде да отседнете в с. Косово?

Накратко за къща за гости Елена бих казала 4 неща – гостоприемство, тишина, уют, вкусна закуска.  Огромни благодарности на нашата домакиня, Елена, която е най-милият човек на света. Тя се постара да ни посрещне и да ни осигури всичко, необходимо, за да се чувстваме добре. Приготви ни богата и вкусна закуска, разказа ни интересни неща за село Косов и за детството си.

Стаята ни беше просторна, чиста, топла и много уютна. От терасата ни се откриваше  страхотна гледка към селото. Вечер в двора на къщата идваше една лисица.

Къща за гости Елена, село Косово
Нашата стая
Къща за гости Елена, село Косово
Гледката от терасата на нашата стая

Механата е напълно оборудвана с всичко необходимо, има и съдомиялна машина. Можете да си приготвите храна сами или да си поръчате от близката кръчма Безгрижен живот. Ние се възползвахме от втората опция.

Къщата е разположена в центъра на селото, под църквата. В непосредствена близост са старото училище и кръчмата Безгрижен живот. Най-близкият паркинг, на който можете да оставите колата си е на около 300 м. от къщата. Можете да стигнете до кръчмата Безгрижен живот с колата си, за да оставите багаж, например, но не може да паркирате там за по-дълго време. 

Останахме повече от очаровани от посрещането в къща за гости Елена и я препоръчваме. Имайте предвид, че къщата се заема много бързо за Коледните и Новогодишните празници.

 

 

Кръчма Безгрижен живот, с. Косово

Кръчмата Безгрижен живот се намира в центъра на село Косово, близо до църквата и старото училище. Тук менюто е семпло, но е вкусно и напълно достатъчно като разнообразие. Ние харесваме подобни малки, но спретнати местенца.

Кръчмата отваря рано и затваря в късния следобед. Ако сте настанени в близките къщи за гости, можете да си поръчате храна за вкъщи, като трябва да се уговорите за удобен час в рамките на работното време на заведението.

 

 

Карта

 

Свързани статии

5/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *