Пешеходният маршрут с. Триград – с. Ягодина – Орлово око и обратно

от хотел Мурсал до центъра на Ягодина

Да попаднеш в Триград или Ягодина е все едно да попаднеш в сърцето на Родопите. Всъщност, може би е по-правилно да се каже, че когато човек попадне в Триград или Ягодина, Родопите попадат в сърцето му и никога повече не излизат от там. Районът изобилства от красоти, гледки и природни творения. Едва ли има човек, който не е чувал за Дяволското гърло, Ягодинската пещера или за ждрелата в този район и усещането за величие, което създават. Те са едни от най-популярните забележителности в цяла България.

Двете ждрела са свързани с асфалтов път, но съществуват и няколко пешеходни маршрута, по които да “прескочите” от едното в другото. Единият от тях е този, който свързва селата Триград и Ягодина. Той може да бъде съчетан и с разходка до панорамната площадка Орлово око. Напоследък тя стана доста популярна. От тази издадена над Буйновското ждрело тераса се вижда като на длан солидна част от Родопите.

Повечето хора предпочитат да се качат до Орлово око с джип. Това е може би една от най-големите атракции по тези земи – с джип на панорамна площадка. Е, ние не сме като повечето хора и затова обходихме целият маршрут пеша. Ето малко подробности.

Ще разделя маршрута на две части:

  1. с. Триград – с. Ягодина
  2. с. Ягодина – Орлово око – хотел Мурсал (в края на с. Ягодина)

 

 

Накратко за маршрута от Триград до Ягодина

От Триград до Ягодина

Време за вървене: 1 час 40 мин. ( отиване + още толкова връщане)

Допълнително време за снимки и почивки: 15 мин. +/-

Дължина на маршрута: 6.25 км. (в едната посока)

Калории: 350 kcal

Средна скорост: 4 км/ч

Най-ниска точка: 1088 м. н.м.в.

Най-висока точка: 1328 м. н.м.в.

 

 

Подробно за маршрута от Триград до Ягодина

Откъде тръгваме?

Над Триград

Има 2 варианта за начало на маршрута:

  1. Малко след хижа Триградски скали, при музеят на мечката. Там ще видите на един стълб няколко указателни табели. Оттам стръмно се изкачваме до полегат път и двата варианта се сливат.
  2. От центъра на село Триград (площада) тръгваме нагоре и първата пресечка вдясно. Продължаваме по черния път покрай къщи за гости Здравец и София, докато се стигне до един много остър (обратен) ляв завой. На върха на завоя е началото на пътеката, а 20-тина метра след нея има широко място, където могат да се паркират 2 коли. Мястото е приблизително това – 41°36’16.0″N 24°22’40.0″E.

Аз лично предпочитам вариант 2, защото го няма първоначалното, макар и кратко, стръмно изкачване. Освен това в този случай ще минем над ждрелото и гледката, която се открива от този участък е страхотна.

Около 5 мин след началото ще стигнете до една пейка, която разбира се, е направена за да се полюбувате на селото и заобикалящите хълмове.Над Триград

5 мин. след пейката е мястото, където ще видите величественото ждрело отгоре.

Над Триград
Над Триградското ждрело

Скоро след гледката към ждрелото, двете пътеки, нашата и тази от хижата (вариант 1 и вариант 2), се сливат при една широка поляна.

От Триград до Ягодина

Пътеката е широка, ясна, сравнително полегата и добре маркирана.

Около 30 мин. след поляната ще стигнете до кръстопът. На мястото ще видите табела за някаква панорамна площадка и предложение за разходка с джип. На това място тръгваме наляво, защото пътеката е по-кратка и по-сенчеста.

От Триград до Ягодина

Много скоро след въпросния кръстопът ще видите голяма стрелка от камъни на самата пътека. Червената маркировка, която следваме е на едно дърво вдясно. На това място трябва отново да се отклоним и тръгваме по по-тясна пътека в гората.

От Триград до Ягодина
Отклоняваме се при една голяма стрелка от подредени камъни
От Триград до Ягодина
Пътеката през гората

Следвайте червената маркировка и след около 10 мин. пътеката ще ви изведе от гората до много широко поле, където село Ягодина вече се вижда в далечината.

От Триград до Ягодина
Широкото поле, а село Ягодина вече се вижда

След като прекосите поляната, ще стигнете до една беседка и чешма. На това място двете пътеки, нашата и тази от която се отклонихме на кръстопътя с табелата за панорамна площадка, се сливат.

От Триград до Ягодина
Чешмата, където пътеките се събират отново

Продължете по широкият черен път към село Ягодина. Приближавайки селото ще видите множество джипове да преминават покрай вас. Те по всяка вероятност отиват към връх Свети Илия и панорамната площадка Орлово око, към които сме се запътили и ние. Важно е да не тръгвате по пътя за джиповете, защото доста ще заобиколите. От чешмата до центъра на село Ягодина ни остават още 30 мин.

От Триград до Ягодина

 

Накратко за маршрута Ягодина -Орлово око – хотел Мурсал, Ягодина

От Орлово око до хотел Мурсалица, Ягодина

Време за вървене: 1 час 30 мин.

Допълнително време за снимки и почивки: 40 мин. +/-

Дължина на маршрута: 4.55 км.

Калории: 377 kcal

Средна скорост: 3 км/ч

Най-ниска точка: 1086 м. н.м.в.

Най-висока точка: 1492 м. н.м.в.

 

 

Подробно за маршрута Ягодина – Орлово око – хотел Мурсал, Ягодина

Хотел Мурсалица, Ягодина

Откъде тръгваме?

Ягодина

От центъра на село Ягодина (джамията) до Орлово око можете да стигнете пеша по 2 начина:

  1. покрай училището
  2. покрай хотел Мурсал

Ние се качихме покрай училището и слязохме покрай хотел Мурсал.

На една стена край улицата над джамията ще видите жълта табела към връх Свети Илия. Следваме табелата. В края на улицата ще стигнете до Т-образно кръстовище. Надясно е училището, а наляво е хотел Мурсал. Както споменах по-рано, ние тръгнахме надясно към училището, а се върнахме откъм хотел Мурсал (ляво).

Ягодина

След като заобиколим двора на училището, ще видите друга жълта табела, нагоре към нивите и хълма, към който сме се запътили.

Ягодина

Оглеждайте се внимателно за синята маркировка. Пътеката минава между нивите импровизираните дървени огради.

От Ягодина до Орлово око

След няколкото ниви, покрай които минаваме, пътеката става много, много стръмна. Следвайте синята маркировка и няма къде да сбъркате. Стръмното изкачване е около 50 мин.

От Ягодина до Орлово око

След това пешеходната пътека се слива с пътя на джиповете и до върхът и панорамната площадка ни остават около 15 мин.

Този участък от пътя е най-неприятен, защото джиповете вдигат доста прах и трябва постоянно да спираме, за да минават безопасно покрай нас.

 

 

Орлово око

От Ягодина до Орлово окоПанорамната площадка „Орлово око“ се намира на връх Свети Илия. Тя представлява издадена над Буйновското ждрело метална платформа. От върха се открива невероятна панорама. Ясно е защо се нарича „Орлово око“ – извисява се нависоко, където летят орлите и виждате околността през „орловите очи“. Определено е доста популярна дестинация в района на Ягодина. През почивните дни тук прииждат един след друг джипове, пълни с туристи. За да се снимате на площадката вероятно ще ви се наложи буквално да чакате на опашка.
Орлово око

 

 

Към хотел Мурсал

От Орлово око до хотел Мурсалица, ЯгодинаОт върхът и Орлово око ясно се вижда долу в ниското хотел Мурсал. Той се намира в края на село Ягодина, дори малко извън селото. Вижда се и колко е стръмен склонът надолу и как пътеката върви на зиг-заг. От Орлово око до хотелът се слиза за около 35 мин. По пътя надолу също не липсват „тераси“, от които да се полюбувате на ждрелото и заобикалящите върхове, извисяващи се в далечините, в радиус от десетки километри.

Щастлива съм, че не бяхме единствените, решили да се качат до върха пеша. Признавам си, че първото ми посещение на терасата „Орлово око“ беше с джип. Скромният ми туристически опит показва обаче, че колкото по-леснодостъпно е едно място, толкова по-замърсено е то… Нека не засягаме тази много болна за мен тема… Хотел Мурсалица, Ягодина

 

 

Връщането до Триград

Хотел Мурсалица, Ягодина
Връщането от хотел Мурсал до Ягодина ни отне около 25 мин., а от центъра на Ягодина (джамията) до Триград – около 1 час и 30 мин, колкото и идването до тук.

 

 

Къде да хапнете?

Хотел Мурсалица, ЯгодинаСилно ви препоръчвам да се подкрепите със разхлаждаща напитка и вкусна, родопска гозба в хотел Мурсал. Не знам дали заради изморителното вървене или силното слънце, но това беше едно от най-хубавите ми кулинарни изживявания. Много ми харесаха и детайлите в поднасянето. Хареса ми и самият хотел и градината, а също гледката към зелените, покрити с иглолистни гори хълмове. В градината на ресторанта има и детски кът.

 

Свързани статии

 

4.7/5 - (16 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *