Дяволската екопътека – след толкова адреналин изходът от стреса е гарантиран

Дяволската екопътека

Дяволската екопътека определено е много различна от повечето екопътеки, през които сте преминавали. Редуват се идилични пътеки, дървени мостове, ждрела, водопади и скални арки.  Преминаването по екопътеката води до амплитуда на емоциите във всяка крайност – от най-голямото спокойствие, до страхотен адреналин и препускане на пулса. Различните участъци, през които се преминава, са съвсем различни и като трудност и като красота и усещане.

Тази пътека е едно изпитание и огромно излизане от зоната на комфорт, което човек помни завинаги. Никога няма да забравя тази пътека и това, което изпитах докато преминавах по мостовете и стълбите над ждрелото. На места човек наистина се разтреперва. Нямам представа как е изградена и какви усилия е коствало – РЕСПЕКТ!

Ето и подробностите:

 

 

Накратко за Дяволската екопътека

Екопътеката е изградена над/около река Читак дере и се състои от т.нар. малък и голям кръг. Обект на тази статия ще бъде “големият кръг”, който свързва село Буйново и Буйновското ждрело (или Ягодинското ждрело). Не сме обхождали т.нар. малък кръг, затова не мога да споделя лични впечатления, но за него можете да прочете повече в блога на Ели – Друми в думи.

Пътеката минава над реката по няколко дървени мостчета, за да стигне до дяволския мост и дяволския скрит водопад.

Kулминацията на маршрута е една много дълга и стръмна стълба, захваната за отвесна скала. Трябва да слезете по нея, за да видите въпросния скрит водопад. Именно тя е мястото, което генерира най-много адреналин и ви кара да забравите за всеки друг от текущите ви проблеми.

Слизането по тази стълба е най-интересната и екстремна част от цялата пътека. Човек се чуди накъде да гледа, за да не  му се завие свят от високото, докато слиза по дървената стълба, захваната за скалата на повече от 100 метра над пропастта.

Слизала съм и съм се качвала по стълбата при първото ни посещение на екопътеката. При последното обаче не посмях. Големият ми син се престраши, откъдето идва и изводът ми, че слизането по отвесните скали и стълби не е толкова въпрос на възраст и чувство за самосъхранение, а по-скоро е въпрос на вътрешни предубеждения.

 

 

Подходяща ли е Дяволската екопътека за деца?

Участъците от Дяволската екопътека са много различни като трудност, затова бих разделила маршрута на следните участъци:

От Буйново до разклона Голям/Малък кръг (30 мин.) – за бебета

От Разклона до Дяволския мост (10-15 мин.) – за деца (5+)

Минаване под Дяволския мост – за деца на смели родители

Минаване над Дяволския мост – за деца (5+)

Дяволският мост – Дяволската стълба (30 мин.) – за деца (5+)

Слизане по Дяволската стълба – кулминацията на маршрута и най-екстремен участък, подходящ само за хора със стабилен вестибуларен апарат, без страх от височини и за деца на много смели родители. Големият ми син (9 г.) слезе спокойно (с помощта на баща си разбира се), а аз не посмях.

Дяволската стълба – Буйновското ждрело (40 мин.) – за деца на смели родители

 

 

Подробно за Дяволската екопътека

Ще разделя маршрута на 2 части, защото някои, като мен, биха могли да се откажат от наситеното с адреналин и емоции слизане по “дяволската стълба”:

  1. Село Буйново – Дяволската стълба (1 час 30 мин. в едната посока без почивките)
  2. Буйновско ждрело (или Ягодинско ждрело) – Дяволската стълба (35 мин. в едната посока без почивките)

Ако не разполагате с много време, ви препоръчвам да обходите само 1-ва част от маршрута.

 

1. Село Борино – Дяволската стълба

Накратко за участъка

Време с почивките: 3 часа 10 мин. (отиване и връщане)
Време без почивките: 2 ч. 45 мин.
Дистанция: 10.21 км.
Калории: 596 kcal
Денивелация: 302 м.
Средна скорост: 3.7 км/ч

По пътя има 1 чешма приблизително по средата на участъка, близо до една беседка. Върви се почти изцяло в гора с много сенки, като първоначалната равна част от пътеката е предимно на слънце.

Подробно за участъка

Началото на екопътеката откъм село Борино започва при един частен, но безплатен паркинг. Няма начин да не го намерите, има го във всички навигационни карти. Приблизителните координати на паркинга са 41.656221, 24.302885.

Начало на Дяволската екопътека при с. Борино

Започваме паметната разходка към “дяволските места” с лежерна и приятна разходка край река Читак дере. Пътеката е широка и идилична. Човек би се зачудил “Защо ли я наричат така тази пътека, не виждам нищо “дяволско” и страшно в нея?”

Първите 30 мин. пътеката е широка, полегата и предимно слънчева.

Широката и идилична пътека ще ви отведе до разклон с много табели. Това е разклонът, който наричам “разклонът голям/малък кръг”. Тук трябва да тръгнете надясно, към големия кръг, за да стигнете най-бързо и лесно до интересната част. Ще видите и голяма табела, напомняща, че пътеката не е подходяща за деца под 12 години. На това място има и беседка и чешма.

Разклон голям/малък кръг. Продължаваме напред към т.нар. “голям кръг”. До дяволския мост остават 10-15 мин.

Пътеката след въпросния разклон става по-тясна и е обезопасена с дървен парапет. Около 15 мин. след разклона ще стигнете до първата атракция по пътеката – Дяволския мост.

Дяволският мост е много фотогенично и интересно място. Той представлява естествена скална арка над тесен каньон, прокопан от река Читак дере. Тези, които се страхуват от височини, могат да минат и над моста, т.е. да го заобиколят.

Преминаването под Дяволския мост става по един дървен мост, захванат за скалата, над пропастта. Дървеният мост става много тесен, а парапетът му е леко накривен над пропастта – адреналин отвсякъде.

“На входа” на Дяволския мост
Дяволският мост откъм “изхода му”

 

Снимки от Дяволския мост

Само 20 мин. след Дяволския мост ще стигнете и до кулминацията на този първи участък – Дяволската стълба. Пътеката до нея минава по няколко дървени мостове и стълби. Някои от тях са стръмни, затова ако преминавате с деца, ще се наложи на места да им помагате.

 

По пътеката между Дяволския мост и Дяволската стълба

Слизането по над 100-метровата скала определено не е за всеки. За хора със страх от височини тя би породила особено силно напрежение. Но ако успеете да преборите страховете си, ще изпитате едно невероятно чувство на радост и гордост със себе си.

Слизането по дяволската стълба
Поглед нагоре към началото на дяволската стълба

Слизайки към реката, в процепа на скалата ще видите и скрития водопад – Дяволския водопад.

Дяволският водопад

 

2. Буйновско ждрело – Дяволската стълба

Накратко за участъка

Време с почивките: 35 мин. (в едната посока)
Време без почивките: 30 мин.
Дистанция: 1.62 км.
Калории: 105 kcal
Денивелация: 81 м.
Средна скорост: 3.2 км/ч

По пътя има 1 чешма, която през лятото пресъхва. Върви се почти изцяло в гора с много сенки.

Подробно за участъка

Дяволската екопътека може да бъде обходена и откъм Буйновското ждрело и това по-непопулярният вариант. Началото на този участък започва при един мост, над река Буийновска, там където в нея се влива Читак дере. На мястото има информационна табела и малък паркинг, на който могат да паркират 10-тина коли. Приблизителните координати са 41.649442, 24.335073.

Начало на Дяволската екопътека откъм Буйновското (Ягодинското) ждрело.

От началото на екопътеката (Буийновското ждрело) до “дяволската стълба” се стига за около 35-40 минути. Първите 20 мин. пътеката е сравнително полегата, а следващите 20 мин. следва стръмно изкачване и слизане. На места по стръмните участъци са завързани въжета, за по-удобно изкачване и слизане.

Разбира се, след “дяволската стълба” можете да продължите до Дяволския мост и края на пътеката при село Буйново.

Ако не искате да се връщате по същия път обратно, можете да се възползвате от транспортните услуги, които ще ви предложат на паркинга и да ви закарат/вземат от края на екопътеката, до която сте стигнали – откъм с. Борино или откъм Буйновското ждрело.

 

Свързани статии

4.9/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *