От Тевно езеро надолу през Чаирските езера и Спано поле

Към Спано поле

Ето го и продължението на маршрута ни до Тевно езеро през Беговишката долина. Всяко ходене из Пирин, особено в района на Тевно езеро е паметно, но рано или късно човек трябва да си тръгне от планината. Този път решихме да слезем през друго култово и място в Пирин – Чаирските езера и заслон Спано поле.

Ето и подробностите:

 

Накратко за маршрута

Чаирски езера

Ще разделя маршрута на две части, защото след заслон Спано поле може да се продължи и към Синаница, Вихрен или в други посоки.

 

От Тевно езеро до з. Спано поле

Време с почивките: 3 ч. 25 мин.

Време без почивките: 3 ч. 5 мин.

Разстояние: 9.7 км.

Калории: 561 kcal.

Средна скорост : 3.1 км/ч

Денивелация: 225 м. (слизане)

В първата част се върви изцяло на открито или в гора от клекове. Почти няма сенчести участъци, няма и чешми (освен на з. Спано поле и малко преди него), затова препоръчвам да се подготвите с поне 1,5-2 л. вода на човек, а също и с шапки, слънцезащитен крем и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

 

От з. Спано поле до м. Попина лъка

Време с почивките: 2 ч. 20 мин.

Време без почивките: 2 ч. 5 мин.

Разстояние: 7.04 км.

Калории: 378 kcal.

Средна скорост : 3.3 км/ч

Денивелация: 759 м. (слизане)

Във втората част пътеката е предимно гориста, има чешма малко след з. Спано поле (същата, за която споменах по-горе), а също и при преливниците на р. Мозговица, близо до м. Попина лъка.

 

 

Подробно за маршрута от Тевно езеро до з. Спано поле

Пред заслон Тевно езеро ще видите няколко указателни табели. Следваме посоката към х. Вихрен и з. Спано поле и тръгваме по червената маркировка.

Тевно езеро
Начало на маршрута по левия бряг на Тевно езеро

Заобикаляме Тевно езеро по левия му бряг и след около  25 мин. вече сме до седловината, наречена Мозговишка порта. Тук пътеката отново се разделя. Синята маркировка ще ви отведе до хижа Демяница през долината на река Валявица, а червената към хижа Вихрен през Типиците или з. Спано поле, което е нашата цел. Следваме червената маркировка и подсичаме връх Мозговица по камениста и неудобна за вървене пътека.

Мозговишка порта
Мозговишката порта и разклонът към х. Демяница. Тук следваме червената маркировка и тръгваме наляво.

Следващият участък е кратък, но изключително живописен, защото очарованието на езерата се съчетава с величието на върховете.

Около 35 мин. след Мозговишата порта ще стигнете до поредният разклон. За з. Спано поле тук трябва да се отделим от пътеката, маркирана с червено и да последваме тази наляво, маркирана със зелено. Ако продължите напред и нагоре към вр. Превалски чукар, ще минете през панорамното било на Пирин и върховете, наречени Типиците. Ако слезете към Превалските езера, ще се окажете на пътеката към х. Демяница.

Разклонът към Спано поле
Разклонът към х. Вихрен. Отделяме се от червената и тръгваме по зелената маркировка към Чаирските езера (наляво).

Следва кратко слизане до брега на едно от Чаирските езера. Заобикаляме по десния му бряг и съвсем скоро навлизаме в горта от клекове. Пътеката е ясна, утъпкана и маркирана както със зелена боя, така и с пирамидки от камъни. През въпросната гора от клекове преминахме за около 1 ч. и 20 мин. Ще стигнете до малък дървен мост над реката, по който трябва да се премине на отсрещния бряг.

Към Спано поле
Малък дървен мост, около 1 ч. и 20 мин. след последния разклон.

Продължаваме по десния бряг на реката и след около 15 мин. стигаме до поредния разклон. Тук можем да се отклоним към хижа Беговица, но следваме посоката към заслон Спано поле и тръгваме надясно. Маркировката вече е кафява. На табелата пише, че до заслона остават 30 мин., но на нас ни отне около 50 мин.

Към Спано поле
Разклонът към хижа Беговица. До з. Спано поле остават около 50 мин.

Следващият участък беше малко объркващ за нас. Следвайки кафявата маркировка минахме по десния бряг на две езера, които приличаха по-скоро на мочурища.

Към Спано поле
По десния бряг на двете езера, които приличат на мочурища.

След като заобиколихме езерата, се залутахме в една гора от клекове и загубихме маркировката. Оказа се, че сме се отклонили малко вляво от верния път. Затова ако се залутате в този участък и се колебаете накъде да продължите, дръжте дясно.

Трябва да излезете на поляна, през която тече малка река. Там ще видите коловата маркировка и указателните табели към з. Спано поле. Следваме табелите и се качваме нагоре през гората.

Към Спано поле
Поляната и малката река, която тече през нея. Тук ще видите коловата маркировка и табели с посоката към з. Спано поле, нагоре през гората. До заслона остават около 30 мин.

Следва кратко, 10-минутно изкачване през иглолистната гора, докато стигнете до поредния разклон. Запомнете го, защото това е пътят, по който ще слезем към м. Попина лъка. Но първо е време за почивка и топла супа на заслона Спано поле. Последните 20 мин. до него се върви по широк път. Малко преди заслона ще минете и край една чешма.

 

 

Накратко за з. Спано поле

Заслон Спано поле с неговите бунгала-“гъбки” едно много фотогенично и емблематично място в Пирин. Не можете да го сбъркате. Никъде другаде бунгалата не са такива. Заслонът е сравнително лесно достъпен от преливниците на р. Мозговица, затова често се посещава и от семейства с деца. Ако просто преминавате, не пропускайте да се подкрепите с топла супа, бира, скара, салата или друго. Готвят вкусно. В далечината се вижда връх Синаница, т.е. хапването е с бонус – гледка.

Определено бих искала да доведа тук и моите момчета. Заслонът е добре поддържан, има и много прилична външна баня. Телефоните за контакт са: 0886 583358; 0882 700077;

 

 

Подробно за слизането от з. Спано поле до м. Попина лъка

От СПано поле към Попина лъка
Разклонът към м. Попина лъка

Слизането от з. Спано поле до м. Попина лъка в по-голямата си част е много стръмно. Пътят е ясен, утъпкан, добре маркиран и обозначен. Няма къде да се объркате. Тръгва се по широкия път, от който дойдохме и след около 15-20 мин. се стига до разклонът към м. Попина лъка (на снимката горе). Стотина метра по-нататък започва стръмното слизане. След около 25 мин. ще стигнете до дървено мостче, а след още 35 мин. и до другият по-голям дървен мост по пътеката, наречен мост Башлийца.

От Спано поле към Попина лъка
Мост Башлийца. До преливниците осатват 10 мин.

Още 10 мин. слизане и се стига до преливниците на р. Мозговица. Тук пътеката става проходима за коли. Тази местност може да видите много семейства и приятелски компании на пикник.

Преливници Мозговица
Преливници Мозговица

В следващия участък може малко да съкратите заобикаляне по пътя за коли. Има 2 преки пътеки. Първата е зад един трафопост. Откланяте се по нея и след като стъпите отново на основния и широк път за коли, се тръгва по един ляв завой. На въпросния завой е втората отбивка. Оглеждайте се за тясна пътека вляво.

Излиза се отново на основния път при голяма, триетажна вила. Оттам се върви направо по широкия черен път, а скоро се преминава и една бариера. От преливниците до въпросната барира, през двете преки пътеки, преминахме само за 10 мин.

Преливници Мозговица
От преливниците до тази бариера стигнахме само за 10 мин. по преките пътеки. До м. Попина лъка остават 30 мин. вървене.

След бариерата се върви около 20 мин по чудесен, прав асфалтов път. След като стигнете до първият много остър, почти обратен десен завой, на върха на завоя ще видите дървена маса с две пейки насред брези. Там минаваме покрай масата и тръгваме по тясната пътечка зад нея. До м. Попина лъка остават само 10 мин. слизане по въпросната тясна пътека.

Попина лъка
Пейката с двете маси на върха на един много остър, обратен десен завой. Зад нея е пряката пътека към м. Попина лъка. ДО края остават 10 мин.

Ще излезете до последните вили, при моста и разклона към м. Туричка черква. Точно, където започна нашето изкачване към Тевно езеро през Беговишката долина.

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *