Изкачване на Безбог и Полежан и слизане през Газейски циркус до х. Демяница

Газейски циркус

Едни от най-притегателните върхове в Пирин, след първенеца Вихрен разбира се, са двата “съседни” един на друг върха – Безбог и Полежан. При добро организиране на времето и рано тръгване, е напълно възможно да се изкачат и двата за един ден без много бързане.

Най-популярният маршрут за изкачването на Безбог и Полежан е добре маркиран, обозначен и няма как да се сбърка, затова ще споделя за другия, малко по-безлюден заход, по който минахме. За да оползотворим напълно деня с разходка в планината и наслади за окото, съчетахме изкачването на Безбог и Полежан с преход през Газейските езера, резерват Юлен и нощувка в х. Демяница.

Ето и подробностите:

 

 

Откъде Тръгваме?

Изкачихме първо връх Безбог. Най-удобната изходна точка за изкачването му е едноименната хижа. До нея лесно и бързо се стига с лифт Безбог. Пътуването с лифта трае около 25-30 мин. Двупосочния билет струва 18 лв.(цената е актуална към август 2020 г.) Може да използвате билета за слизане в друг ден, не е задължително да е в същия.

Работното време на лифта през лятото е от 8:30ч. до 17:00ч. Важно е да знаете и че последно слизане от хижа Безбог в 16:45ч. Още подробности за разписанието и цените на лифт Безбог можете да прочетете в сайта на хотел Добринище.

Пред хижа Безбог се намира и едноименното езеро. Заставайки пред хижа Безбог, ако погледнете надясно, ще видите и самия вр. Безбог, към който сме се запътили. Пътеките към върха минават по десния бряг на Безбожкото езеро.

 

 

Изкачване на връх Безбог

Накратко за изкачването на вр. Безбог

Време с почивките: 1 ч. 20 мин.

Време без почивките: 1 ч.

Разстояние: 1.85 км.

Калории: 218 kcal.

Средна скорост : 1.9 км/ч

Денивелация: 366 м.

Подробно за маршрута

Изкачихме вр. Безбог по възможно най-краткия и безлюден маршрут. Да, може би е малко по-тежък от “царския път” към върха, но не е и кой знае какво.

По-безлюдният път към върха съвпада с “царския” само до първите стотина метра. След като тръгнете по десния бряг на Безбожкото езеро, оглеждайте се вдясно за изоставена постройка. Това е старата хижа Безбог, която е била разрушена от лавина преди около 50 години. Пътеката към връх Безбог минава точно отляво на въпросната разрушена постройка. Няма табели, нито маркировка, но пътеката е утъпкана и ясна.

Старата хижа Безбог. Най-прекия път към вр. Безбог минава отляво на постройката.

По-голямата част от изкачването е наистина много стръмно и пътеката минава през гора от клекове. За маркировка служат пирамидки от камъни.

Пътеката към вр. Безбог през гора от клекове. За маркировка служат пирамидките от камъни.

Последният участък от изкачването е най-стръмен, каменист и неудобен за вървене. Оглеждайте се добре за пирамидките, защото да се търсят купчини от камъни върху по-големи камъни може и да е малко объркващо. Най-високата част, която се се вижда, когато погледнете нагоре, не е върхът, но стигнем ли я, оттам вече ясно се вижда колко близо е той.

Последният и най-труден за преминаване участък от изкачването. Следим пирамидките.

След като се изкачите до най-високата част от склона, вр. Безбог вече се вижда и не е никак далече. Няма начин да не го забележите. На върха има кръст, а вероятно и множество хора. Все пак Безбог е един от най-посещаваните пирински върхове.

Последни метри до вр. Безбог.

 

 

Изкачване на връх Полежан от вр. Безбог

Вр. Безбог, гледан от вр. Полежан

Накратко за изкачването на вр. Полежан от вр. Безбог

Време с почивките: 1 ч. 20 мин.

Време без почивките: 1 ч.

Разстояние: 2.15 км.

Калории: 211 kcal.

Средна скорост : 2.2 км/ч

Денивелация: 267 м.

Подробно за маршрута

След кратка почивка и любуване на гледките, които се откриват вр. Безбог се отправяме към по-високият от двата – връх Полежан. Със своите 2851 м. той заема почетното 4-то място по височина в Пирин. Започваме изкачването на Полежан с 10 мин. стръмно слизане от Безбог.

Слизане от вр. Безбог. Вр. Полежан е в облаци.

След като слезете до широката седловина между двата върха, започва и положителната денивелация. Колкото повече приближавате вр. Полежан, толкова по-стръмно става изкачването.

Седловината между Безбог и Полежан. Вр. Полежан се вижда в далечината.
Поглед назад към вр. Безбог

След като преминете през седловината, пред вас ще се открият невероятни гледки към езера и върхове. Най-хубавото при изкачването на Полежан е, че тази гледка ни съпровожда по останалия път до върха.

По пътя към Полежан. Поглед наляво.

По пътя към Полежан се минава през няколко безименни върха. До първия от тях се стига за около 35 мин. от седловината, а от него до самият вр. Полежан остават още около 25 мин. катерене по много камениста пътека.

Снимки от вр. Полежан

Снимки отвисоко на вр. Полежан

 

 

Към Газейски циркус и хижа Демяница

Накратко за маршрута от вр. Полежан до х. Демяница

Време с почивките: 4 ч. 10 мин.

Време без почивките: 2 ч. 45 мин.

Разстояние: 6.08 км.

Калории: 429 kcal.

Средна скорост : 2.2 км/ч

Денивелация: 987 м. (слизане)

Подробно за маршрута

Ако искате още красиви гледки и ледникови езера, от вр. Полежан можете да продължите към Газейския циркус. До Горното Газейско езеро пътеката е добре обозначена с червена маркировка. Следваме маркировката и само след 15-20 мин. пред нас се открива една емблематична за Пирин гледка – вр. Газей и Горното Газейско езеро. До брега на езерото имаме още 15-20 мин. вървене все по червената маркировка и пирамидките.

Поглед към вр. Газей и Горното Газейско езеро

Горното Газейско езеро има много интересна форма, заради която често го наричат “Дамата с кока”. Над “кока” на езерото е и вр. Газей.

Горно Газейско езеро

Снимки отвисоко

 

Не се качихме до вр. Газей, но се опитахме да го подсечем по левия му склон. Ето и какво видяхме там.

Гледката от подножието на вр. Газей, след като го подсякохме по левия му склон

При ясно време гледката от вр. Газей би била страхотна, но ние нямахме този късмет.

И така … продължаваме нашият преход през по-трудната и неясна част от маршрута – към Долното Газейско езеро и хижа Демяница.

Тръгваме по левия бряг на Горното Газейско езеро и стиагме до един много, ама много стръмен улей, по който се стича вода.

Стръмният улей, по който слизаме към Долното Газейско езеро. Оттук до езерото се стига за 45 мин.

Долното езеро ясно се вижда в ниското, изглежда близо, но слизането до него ни отне 45 мин. В този участък трябва да сте много внимателни, защото е много стръмно, а на места е мокро и хлъзгаво.

Снимки от Долното Газейско езеро

Заобикаляаме Долното Газейско езеро по десния му бряг. След около 20-30 мин. се стига до още две много малки езера. В този участък пътеката беше много неясна и се залутахме. Трябваше да тръгнем по десния бряг на езерцата, а ние тръгнахме по левия и се опитвахме да се върнем на верния път. Езерата трябва да ви останат  вляво.

Едно от малките езера, където се загубихме. Вярната пътека е по другия бряг, в клековете.

Следващите 20-30 мин. трябва много добре да се оглеждате за пирамидки от камъни, те са единствената маркировка.

Пирамидките са единствената маркировка в този участък.

Ще стигнете до една голяма поляна. След нея вече пътеката е ясна, утъпкана и няма къде да се сбърка. От поляната до хижа Демяница слизахме около 1 час.

Последният участък до хижа Демяница постепенно навлиза в иглолистната гора на резерват Юлен. Колкото повече приближавате хижата, толкова по-стръмно става слизането. Около 20 мин. преди хижата ще минете край един водопад.

Първият водопад. До хижа Демяница остават около 20 мин. стръмно слизане

След водопада пътеката започва да криволичи на зиг-заг.

Стръмното слизане на зиг-заг до х. Демяница

Още 10-тина минути по стръмния зиг-заг ще чуете бушуващите води на друг водопад, по-висок и по красив от първия. Той не се вижда от пътеката. Трябва леко да се отклоните от нея, за да го видите.

Вторият водопад. До х. Демяница остават около 10 мин.

 

 

Накратко за хижа Демяница

Демяница е голяма хижа с капацитет да приюти около 250 туристи, както вътре, така и във външните бунгала. Има 2 външни бани и ресторант с доста разнообразно меню. Готвят вкусно. Хижата е леснодостъпна от пътя между Банско и х. Вихрен, затова често се посещава и от семейства с деца.

Нощувка в хижата струва 15 лв. (цената е актуална към август 2020 г.). Телефон за контакт: 0878 688 135.

При последното ни посещение хижата беше пълна “до горе”, беше станало сериозно объркване с резервациите, свършиха чаршафите, дори за някои посетители нямаше места и се настаняваха в постройката извън хижата.

Нашата стая

Демяница се намира на много кръстопътно място, защото от и към нея минават много и все много живописни маршрути, с много езера и наслада за очите.

Ето и някои от тях:

5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Изкачване на Безбог и Полежан и слизане през Газейски циркус до х. Демяница

  1. Здравейте Кремена! Това лято бях на хижа Безбог. Изкачих връх Безбог, направих преходи и до Поповото езеро и Дисилшкото езеро. Имам един въпрос гледайки снимката със спалното на хижа Демяница. Настаняването в общи спални помещения ли е или настаняват отделно мъже, отделно жени?

    1. Здравейте, Ивайло! Спалните помещения в хижа Демяница са общи. Предполагам, че ако има достатъчно свободни помещения или изявите желание, биха настанили и отделно мъже и жени. Най-добре се обадете в хижата, за да получите точен отговор. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *