Към Голямото Валявишко езеро – второто най-голямо в Пирин

Голямо Валявишко езеро

За мен най-привлекателното в Пирин са неговите езера. Колкото да въртим и да сучем, все към езерата си ни влече. Предполагам всеки знае как да стигне до най-голямото и най-популярното от тях – Поповото. Сега ще ви споделя как ние стигнахме и до второто по големина в Пирин – Голямото Валявишко езеро.

“Царският път”, който минава покрай езерото е официалният маршрут х. Демяница – х. Безбог и е маркиран с жълто. Разбира се, от едната до другата хижа може да се стигне и през връх Полежан и Газейският циркус, но отнема повече време и усилия. Основният маршрут от х. Демяница до х. Безбог може да бъде съчетан и с дуги официални маршрути, например:

Ето и подробностите за “царския път” от х. Демяница до х. Безбог:

 

Накратко за маршрута

Време с почивките: 6 ч. 10 мин.

Време без почивките: 4 ч. 15 мин.

Разстояние: 11.63 км.

Калории: 899 kcal.

Средна скорост : 2.7 км/ч

Денивелация: 781 м.

По пътя няма чешми. Малко след Голямото Валявишко езеро допълвахме бутилките от една река, но все пак бих ви препоръчала да носите поне 1.5 – 2 л. на човек. Сенките са рядкост, затова е добре да се носите шапки, слънцезащитен крем и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Ако се съобразявате с работното време на лифт Безбог, е добре да тръгнете от х. Демяница не по-късно от 9 ч., за да не бързате прекалено много, да имате време за почивки и да можете да се насладите спокойно на планината, нейните красоти или просто да си наберете малко билки.

 

 

Подробно за маршрута

Ще разделя маршрута на 3 части, защото имаме 3 участъка, където маркировката се променя.

  1. х. Демяница – разклона за х. Безбог – 1 ч. 35 мин. (синя и жълта маркировка)
  2. разклона за х. Безбог – разклона за Поповото езеро и Рибните езера – 2 ч. 20 мин. (жълта маркировка)
  3. разклона за Поповото езеро и Рибните езера – х. Безбог – 1 ч. (жълта и зелена маркировка)

 

 

От х. Демяница до разклона за х. Безбог

За х. Безбог, както и за повечето маршрути от х. Демяница, се тръгва нагоре по течението на р. Валявица. 10-тина мин. след началото се стига до първия разклон – този към х. Вихрен през Василашките и Бъндеришките езера.

Следваме табелите и продължаваме направо, все по течението на р. Валявица, в посока Тевно езеро и х. Безбог. Следващия 1 час  пътеката е много разнообразна. Първоначално се върви през гориста, сенчеста местност и е леко стръмно, а след това става открито, слънчево и малко по-полегато и така докато стигнем до водопада на р. Валявица. Няма начин да го подминете с безразличие, защото пътеката минава точно покрай него. Може би не е точно водопад, но е една много красива водна каскада.

Водопадът на р. Валявица
Водопадът на р. Валявица. До разклона към х. Безбог остават около 20 мин.

Участъкът след водната каскада е много идиличен и приятен, но при последното ни преминаване през него беше “разровен” и наторен от стадо крави, затова ще споделя по-стара снимка от този участък.

Река Валявица
Река Валявица, снимка от 08.2019 г.

Няма как да подминете незабелязано покрай разклона за х. Безбог. Табелите са поставени на два дървени стълба, а близо до тях ще видите и маркировката, добре нарисувана на един голям камък.

Разклонът към х. Безбог
Разклонът към х. Безбог

Следваме табелите и жълтата маркировка и тръгваме наляво. Няколко метра след отклонението трябва да преминем на другия бряг на реката.

От разклона за х. Безбог до разклона за Поповото езеро и Рибните езера

Само 30 мин. след разклона ще се озовем на брега на Голямото Валявишко езеро. Преди това ще минем покрай друго по-малко езеро. То също е от групата на Валявишките езера.

Валявишко езеро
Валявишко езеро, малко преди Голямото

Не можете да сбъркате Голямото Валявишко езеро. То наистина е много обширно, вървяхме по брега му поне 15 мин., преди да се отклоним към Джангалската порта.

Голямо Валявишко езеро
Голямо Валявишко езеро, вървяхме покрай брега му около 15 мин.

Няма как да преминете с безразличие покрай езерото и без да направите поне 10 снимки. То е много фотогенично, кристално чисто, синьо и в него върховете се отразяват като в огледало.

Голямо Валявишко езеро
Край брега на езерото, вр. Джангал и Джангалската порта се виждат в далечината

 

 

Накратко за Голямото Валявишко езеро

Голямото Валявишко езеро е част от групата на цели 15 ледникови езера. 3 от езерата са непостоянни. Можете да видите почти цялата група езера от вр. Джангал.

Голямото Валявишко езеро е второто по големина ледниково езеро в Пирин след Поповото езеро. Заобиколено е от върховете Валявишки чукар и Джангал. В езерото има малък остров, покрит с клекове. Може да се заблудите дори, че островите са два, защото има 2 малки хълма.

Надморска височина: 2280м. н. в.

Площ: 83.5 – 85.1 декара

Дължина: 480м.

Ширина: 275 м.

Дълбочина: 17.5 до18.9 м.

 

 

И така, след много снимки и въздишки се отклоняваме от брега на Голямото Валявишко езеро и поемаме по поредното каменисто изкачване към Джангалската порта. Това звучно име носи седловината между върховете Джангал и Малък Полежан. Изкачването до нея отнема около 30-35 мин. с много спирания и погледи назад към езерото.

Джангалска порта
Към Джангалската порта

На другия склон на Джангалската порта ни очаква стръмно и каменисто слизане към Банското езеро.

Джангалска порта
Слизането от Джангалската порта

Колкото повече се приближаваме до Банското езеро, толкова по-стръмен става склонът, по който слизаме.

Банско езеро
Слизане към Банското езеро
Към Банското езеро
Слизане към Банското езеро

Бреговете на Банското езеро са много идилично и фотогенично място, защото езерото е свързано с Рибните езера чрез малка и спокойна река. Ако се огледате наоколо ще видите водопад, билки, поляни и много цветя.

Банско езеро
Край Банското езеро

Щом слезете до Банските езера и пътеката стане равна, значи сте на не повече от 5-10 мин. от разклона за Поповото езеро и Рибните езера.

 

 

От разклона за Поповото и Рибните езера до х. Безбог

Разклонът за х. Безбог
Разклонът за х. Безбог, Рибните езера и Поповото езеро

Щом стигнете до разклона за х Безбог, Рибните езера и Поповото езеро, имате 2 варианта за връщане до х. Безбог – по “царския път” (зелена и жълта маркировка) или през Рибните езера (кафява маркировка).

Ние се върнахме по “царския път” и малко съжалихме, защото двете пътеки са сходни като време и трудност, но по “царския път” сме минавали хиляди пъти. Ако сега трябваше да избирам отново, щях да тръгна към Рибните езера.

От разклона до х. Безбог вървяхме около 1 час.

Душевадката
Душевадката, до х. Безбог остават около 15 мин.

Завършвам с една снимка на хижа и езеро Безбог от птичи поглед.

Хижа Безбог
Хижа Безбог, поглед отвисоко
5/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *