От Кръстова гора до Караджов камък и наоколо

Има едно място в Родопите, което наричат „Свещената триада“ – Кръстов връх, Караджов камък и Белинташ. Свещена е, защото на тези върхове има тракийски светилища и се счита, че образуват свещен енергиен триъгълник. Има пътека, която свързва трите върха в последователността Кръстов връх – Караджов камък – Белинташ. За съжаление втората част от маршрута е доста занемарена, маркировката се губи и може да бъде обходена с някой, който познава маршрута. Първата част обаче е напълно ясна, идеално маркирана и много приятна за обхождане. Ето и подробностите за маршрута от Кръстова гора до Караджов камък:

 

 

Откъде тръгваме?

Кръстова гора

В подножието на Кръстов връх се намира комплексът от параклиси, познат най-вече като Кръстова гора. До него се стига по добре поддържан асфалтов път, който обаче е доста тесен и с много завои. В двора на манастирския комплекс има голям и безплатен паркинг.

Пътеката към Караджов камък започва отдясно и надолу спрямо от църква „Света Троица“. Трябва да тръгнете по асфалтовия път, който служи за изход на автомобилите от манастира, но не и по стълбите към параклисите.

 

 

Накратко за маршрута

Караджов камък

Време за вървене при стегнато ходене: 2 часа (1 час отиване + още толкова връщане)

Време за вървене при бавно ходене (например с деца): 3 часа (1 час и 30 мин. в посока)

Допълнително време за снимки и почивки: 40 – 60 мин.

Дължина на маршрута: 8.44 км. (общо отиване и връщане)

Калории: 598 kcal

Средна скорост: 4 км/ч

Денивелация: 232 м. (в едната посока)

Най-ниска точка: 1279 м. н.м.в.

Най-висока точка: 1448 м. н.м.в.

 

 

Подробно за маршрута

Караджов камък

Скоро след като тръгнем от Кръстова гора се откланяме от асфалтовия път и тръгваме по широк и черен път. На мястото има табели и ясна жълта маркировка.

Кръстова гора
Тръгваме по черния път и следваме жълтата маркировка

След около 15 мин. през прохладна широколистна гора, излизаме на широка поляна, където крайната ни цел се вижда в далечината. Изглежда много близо, но всъщност до ни остават още поне 45 мин. вървене.

Към Караджов камък
Широката поляна, Караджов камък се вижда в далечината

След като преминем през широката поляна навлизаме отново в гора и до Караджов камък пътеката е все сенчеста. Нaклонът е лек, но пък за сметка на това постоянен. По пътя си ще минете през няколко “кръстовища”, но на местата има достатъчно табели, затова няма къде да сбъркате.

 

 

Караджов камък

Караджов камък

Караджов камък е много интересно скално образувание. Изглежда все едно камъкът се е заклещил между две огромно скали. Под камъка са поставени 2 стълби, които помагат да се качите върху самото светилище. Най-трудната част от изкачването е преминаването от едната стълба на другата. Качването по нея не е препоръчително за деца.

Караджов камък

Ако сте достатъчно самоуверени, физически стабилни и имате достатъчно инстинкт за самосъхранение, силно ви препоръчвам да се качите до светилището. Оттам се открива невероятна гледка. Да извървите цялото това разстояние и да не се качите си е голям резил, затова, мили хора, излезте от зоната си на комфорт и ще бъдете възнаградени.

Караджов камък

Отсреща ясно се вижда Белинташ, няколко села и още безброй много върхове, които чакат да бъдат покорени.

Караджов камък

 

Белинташ изглежда много близо, но всъщност с кола до там се шофира около 2 часа. По-горе споменах, че пътеката до там е неясна и ако се минава за първи път може лесно да се обърка. Поради тези 2 причини не включваме Белинташ в нашата разходка, въпреки че е част от триадата.

Караджов камък

Върнахме се по същия път обратно до Кръстова гора за приблизително същото време – 1 час.

 

 

Кръстова гора

Кръстова гора

Кръстова гора е един от най-популярните поклоннически центрове в Бълграия. В манастирският комплекс „Света Троица“ има 12 параклиса за всеки от 12-те Апостола. Счита се, че на Кръстов връх е заровено парче от кръста, на който бил разпънат Исус. Много хора вярват, че мястото е много специално и че ако се посети на Кръстовден (14-ти Септември) ще бъдат излекувани дори нелечими болести.

 

 

Какво още да видите?

Параклисът Възнесение Господне, с. Борово

Параклисът край с. Борово

След като подминете село Борово в посока Кръстова гора, няма как да не забележите един параклис, кацнал на един хълм. Параклисът изглежда много самотен, но в комбинация със заобикалящите го върхове е много атрактивен и фотогеничен.

Водопад Гюмберджията, с. Белица

Водопад Гюмберджията, с. Белица

Водопад Гщмберджията се намира на около километър след последните къщи на село Белица. Той представлява малка, но интересна каскада на река Белишка. Ние го погледнахме само от пътя и не слизахме до подножието му. Образува малък вир, в който човек би могъл да се освежи в летните жеги.

Скалният мост, с. Белица

Скалнияъ мост, с. Белица

Скалният мост се намира на около километър преди първите къщи на село Белица. Всъщност пътувайки към селото ще минете през поне 2 тунела, които са прокопани в скалата. Скалният мост е част от втория тунел.

Скалнияъ мост, с. Белица

До него е изградена хубава беседка с място за барбекю. Реката минава под този естествен скален мост. Мястото е много приятно за събиране със семейство и приятели.

Скалнияъ мост, с. Белица
Беседката при скалния мост край с. Белица

 

 

 

Къде да хапнете?

Юговския хан

В района има няколко ресторанта, но ние харесваме Юговския хан. Той се намира на разклона към Кръстова гора от главния път Пловдив – Смолян. Може би е малко далече от Кръстова гора, но ние го предпочитаме. Няколко пъти сме го посещавали и си ни харесва. На място се прави много хубав хляб със сирене и масло. Предлагат се и много родопски ястия и хубава жива бира.

4.7/5 - (15 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “От Кръстова гора до Караджов камък и наоколо

  1. Имам една забележка към автора за снимката, на която са надписани: с. Мостово, с Врата и Белинташ.
    Село Мостово е в долината на р. Сушица и не се вижда от Караджов камък. Означеното като Мостово е махала Кабата на с. Врата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *