В околностите на Асеновград – из Родопите с деца

Асенова крепост

Понякога наричам Асеновград “вратата към Родопите”. Когато минаваме през града понякога си представям, че минаваме през един портал към напълно различно и контрастно на градската среда място. Родопите са необятни и безкрайни откъм гледки, преживявания и впечатления.

Така едно “мръдване” с колата може да ви отведе сякаш в друг свят, в който можеш да поемеш дълбоко въздух и да чуеш мислите си.

Ето и малка част от местата, които видяхме:

 

 

Асеновата крепост

Асеновата крепост се намира на 3-4 километра след Асеновград (в посока Чепеларе). Кръстена е на Цар Иван Асен II. Няма как да не я забележите, защото се извисява на висок хълм над главния път Асеновград-Чепеларе. Тя е символ на Асеновград и една от най-популярните забележителности в околностите

До крепостта се стига много лесно с кола, само трябва да се отклоните 2 километра от главния път. Гледките от/към крепостта са много внушителни. Всъщност, ако питате мен, това им е интересното на крепостите, разположени са на високи хълмове с поглед нашир и длъж. До върха на крепостта има 132 стъпала. Да, броила съм ги.

Входни такси (актуални към април 2022 г.):

  • Възрастни – 4 лв
  • Ученици, студенти и пенсионери – 2 лв
  • Семейни билети (до 5 човека) – 9 лв
  • Паркинг – 1 лев

Още информация за историята на крепостта, както и за обновяването и популяризирането й, може да намерите в този сайт.

 

 

Параклис Св. Димитър

Параклис Св. Димитър, Асеновград

Параклисът Св Димитър обикновено е “засенчен” от Асеновата крепост. Но това, което той има, а Асеновата крепост няма е, че дава поглед към Асеновград като на длан. Не е за пропускане.

Параклис Св. Димитър, Асеновград
Поглед към Асеновград от параклиса Св. Димитър

Преходът до параклиса може да е много лек, ако тръгнете от обратния завой след/над Асеновата крепост. Приблизителните координати на въпросния обратен завой са 41.993145,24.8651883. До началото на пътеката има уширение на пътя, на което могат да паркират 2-3 коли.

Към параклис Св. Димитър, Асеновград
Начало на пътеката към параклиса Св. Димитър

Само 10-12 мин. след тръгването, по полегата и приятна пътека през гората, ще стигнете до подножието на скалата, върху която се намира параклиса.

Параклис Св. Димитър, Асеновград
Подножието на скалата, върху която се намира параклиса

До върха на въпросната скала и параклиса Св. Димитър остават само 74 стъпала, които ние изкачихме за 2-3 мин.

От параклиса Св. Димитър може да се слезе до Асеновград по добре изградена екопътека. От параклиса до първите къщи на Асеновград слязохме за около 15 мин. Пътеката е стръмна, затова изкачването по нея от Асеновград до параклиса би отнело повече време. На няколко места са изградени и пейки.

Минава се и покрай още един от многобройните параклиси над Асеновград – Св. Еферомени.

Параклис Св. Еферомени
Параклис Св. Еферомени

 

 

Бачковски манастир

Бачковският манастир “Успение Богородично” се намира на 2-3 километра след село Бачково, непосредствено до главния път Асеновград-Чепеларе. Той е вторият по големина манастир в България след Рилския и затова е един от най-посещаваните манастири у нас.

Харесвам го, защото в двора на манастира има малък зоокът, който е много атрактивен за децата. Не можете да пропуснете и огромната секвоя, която всъщност е Метасеквоя и е на възраст около 70 години.

Още за Бачковския манастир може да прочетете в този сайт.

 

 

Бачковски водопад

Бачковски водопад

На около 15 минути пеша от Бачковския манастир се намира Бачковският водопад. Просто продължете от паркинга на манастира по алеята към костницата. Водопадът не е много висок, около 10-тина метра е, но има много падове и ръкави. Самата разходка до водопада е много кратка, лека и приятна.

Не пропускайте и долния Бачковски водопад, който се намира в градината на ресторант Водопада, малко преди паркинга на манастира, при многобройните сергии за сувенири и сладка.

 

 

Сливодолското падало

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало е един от най-високите водопади в Родопите, а всъщност и в България. Разходката до него е сравнително лека и кратка и може да се направи и за един ден от София или Пловдив. Маршрутът е подходящ за семейства с деца и за хора, които нямат опит с вървене в непресечени местности.

Реката, която образува Сливодолското падало се нарича Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. По пътя си към този 50-метров красавец ще видите и други водопади, а също и кристално чисти синкави вирове, издълбани и изваяни скали, прохладна зелена гора и много места за отмора и почивка.

Приблизителните координати за начало на маршрута са 41.923677, 24.834034.

Време за отиване: 1 ч.

Време за връщане: 45 мин.

Дължина на маршрута: 5.82 км.

Денивелация: 339 м.

 

 

Водопад Лястовичи вир

Водопад Лястовичи вир

Водопад Лястовичи вир се намира близо до село Долнослав. Минава се покрай язовир Долнослав и конна база Дивия град (Wild city). При язовира асфалтовият път свършва и до ранчо Дивия град се продължава по черен път. Ако не ви е жал за колата или разполагате с високопроходим автомобил, можете да спестите около 25-30 мин. вървене от язовира до конната база (ранчо Дивия град). Оттам до водопад Лястовичи вир се стига за около 30 мин. Още подробности за маршрута към водопад Лястовичи вир можете да прочетете в тази статия.

 

 

Водопад Свети Георги

Водопад, Св. Георги

До водопад Свети Георги може да се стигне с кола. Водопадът е “скрит” близо до един от завоите по пътя Долнослав – Горнослав, малко след село Горнослав. Водопадът е отбелязан в Google maps. Приблизителните координати на отбивката са 41.90772,24.9505961. Ние се отбихме до водопада Св. Георги преди разходката до Лястовичи вир, за който споменах по-горе. Още подробности вижте тук.

 

 

Водопад и параклис с. Новаково

Водопад Новаково

Достъпът до водопада-параклис на с. Новаково е доста по-облагороден. До него се стига за 6-7 мин. по полегата, широка и добре уредена пътека. С кола можете да стигнете до края на село Новаково, близо до една чешма, където има широко място, удобно за паркиране. Приблизителните координати на въпросния паркинг са 41.886194,25.0653845. В един пролетен ден отскочихме до водопад Лястовичи вир, Св. Георги и този на с. Новаково.

 

 

Кукленски манастир

Кукленски манастир

Кукленският манастир впечатлява много с гледката от триетажната си градината. Сам по себе си той е богат на история и изключителни стенописи.

В района на манастира има и аязмо с лековита вода. Още информация за историята на манастира и храма можете да намерите в този сайт.

Посещавали сме Кукленския манастир няколко пъти, но при последната ни разходка до него обект на нашия интерес беше “тайния” Кукленски водопад.

 

 

Кукленски водопад

Кукленски водопад
Кукленски водопад

Кукленският водопад е слабо известен и рядко посещаван водопад. До него не се стига много лесно, затова го препоръчвам само за опитни туристи или смели семейства с деца, които не се страхуват да се поизцапат. Освен това е доста капризен. Пълноводен е само в началото на пролетта или след обилни валежи.

За Кукленския водопад се тръгва от отбивка няколко метра над Кукленския манастир, малко след първия завой. Приблизителните координати на въпросната отбивка са 42.024856,24.7577925. На мястото ще видите и уширение на пътя, подходящо за паркиране. От въпросната отбивка до водопада се стига за около 1 час. Още подробности за маршрута към Кукленския водопад можете да прочетете в тази статия.

 

 

Къде да хапнете?

Ресторант Салаша, Асеновград

Тук имам 3 предложения.

  • Ресторант Салаша – намира се по пътя към Асеновата крепост. Много приятен ресторант с градина, готвят вкусно и обслужването е любезно.
  • Магазини и ресторант “НОВОМЕС” – намира се на пътя Пловдив – Асеновград (Асеновградско шосе, в дясно). Заведението е на самообслужване, тип бюфет. Много харесваме мястото, защото има много голямо разнообразие от прясно приготвени ястия, салати и десерти. Към ресторанта има и магазин за месо, месни и млечни продукти.
  • Ранчо Дивият град –  малко по-горе споменах, че се намира по пътя към водопад Лястовичи вир. До него се стига пеша за около 30 мин. или с малко по-високопроходима кола. Препоръчвам го най-вече като междинна спирка към водопад Лястовичи вир.

 

 

Карта

5/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *