Водопадите Лястовичи вир, Свети Георги и Новаково

Водопад Лястовичи вир

Близо до Асеновград, в околностите на селата Долнослав, Горнослав и Новаково се намират 3 много симпатични и леснодостъпни водопада. И трите могат да бъдат лесно обходени за един ден дори и ако тръгвате от София, ако питате мен. Както повечето водопади в България, най-подходящото време за посещение е през пролетните месеци, когато навсякъде е зелено, водата е в изобилие и навсякъде мирише на цветя и билки.

Ето и подробностите:

 

 

Водопад Лястовичи вир

Водопад Лястовичи вир

Започвам с най-труднодостъпния от 3-те водопада – Лястовичи вир. Всъщност водопадът съвсем не е труднодостъпен дори и за семейства с деца. Затова ще ви спестя историята за произхода на името му, която се върти из интернет, че само лястовичките можели да стигнат до него.

 

Откъде тръгваме?

Към ранчо Дивия град

Пътят към водопад Лястовичи вир минава покрай риболовния язовир Сушица и конна база Wild City. Пътят е асфалтиран до началото на язовира. В Google maps краят на асфалтирания път е отбелязан като “почивна станция на МВР“.

До ранчо Дивия град (Wild City) пътят е черен, но с много внимателно и бавно шофиране може да се стигне с кола и до ранчото.

Ние паркирахме колата си в края на асфалтовия път и вървяхме до ранчо Дивия град около 25-30 мин. Пътеката от язовира до ранчото/конната база е широк и сравнително полегат. Върви се предимно през дъбова гора и е много приятно.

Ранчо Дивия град (Wild City) е много приятна отбивка на път към/от водопад Лястовичи вир. Има ресторант, зоокът, детски катерушки. По време на нашето посещение все още се доизграждаше и басейн. Беше семпло, но много чаровно. Още информация за конната база и ранчото можете да намерите в сайта им или във фейсбук страницата им.

Към водопад Лястовичи вир
Пътеката към водопад Лястовичи вир след ранчо Дивия град. В далечината се вижда язовир Сушица, откъдето дойдохме.

Пътеката към водопад Лястовичи вир продължава и след ранчото, но не може да се продължи с кола. Пред ранчото ще видите и указателни табели за посоката.

От конна база Wild Citi до водопад Лястовичи вир се върви около 35 мин.

Около 15 мин. след тръгване от Дивия град се стига до важен разклон, на който се тръгва наляво и надолу по тясна пътека през гората.

Към водопад Лястовичи вир
Разклон 15 мин. след Дивя град. Тръгваме наляво и надолу.

Пътеката преминава за кратко през гора, след което се открива просторна гледка към долината на реката, на която се намира нашата цел.

В далечината се вижда и малък дървен мост. До него ни остават 5-10 мин. слизане.

Към водопад Лястовичи вир
Слизаме към реката. В далечината се вижда и моста, по който ще я пресечем.

Минаваме по моста внимателно, защото не изглежда много стабилен. След това тръгваме надолу по течението на реката. От моста до водопад Лястовичи вир остават около 10 мин. вървене.

Към водопад Лястовичи вир
Минаваме по моста и тръгваме наляво по течението на реката. До водопада остават около 10 мин.

Последните метри и същинското слизане до подножието на водопад Лястовичи вир са най-сложни за преминаване, защото пътеката е доста стръмна. Монтирани са и въжета за улеснение на слизането. При сухо време слизането не е никак трудно. Тук по-големите помагат на по-малките.

Към водопад Лястовичи вир
Слизането към подножието на водопада. Монтирани са въжета за улеснение.
Водопад Лястовичи вир
Последни метри до водопад Лястовичи вир. По-големите помагат на по-малките.

Водопад Лястовичи вир не е много висок (10-тина метра е), но по време на нашето посещение беше много пълноводен и мощен. Водопадът образува малък вир, който би бил много подходящ за разхлаждане в горещите летни дни. “Леговището” на водопада се усеща доста усойно и хладно. Докато му се наслаждавате ще ви се прииска да се наметнете с топла дреха, затова бъдете подготвени.

Върнахме се по същия път обратно за около 1 час (30 мин. до Wild City + 30 мин. до язовира).

 

 

Водопад Свети Георги

Водопад, Св. Георги

До водопад Свети Георги може да се стигне с кола. Водопадът е “скрит” близо до един от завоите по пътя Долнослав – Горнослав, малко след село Горнослав. Водопадът е отбелязан в Google maps. Приблизителните координати на отбивката са 41.90772,24.9505961.

Към водопад Св. Георги
Отбивката за водопад Св. Георги. До водопада се върви 1-2 мин.

Няколко метра по-навътре от отбивката е и водопадът. Можете да го погледнете отгоре. Трудно бихте могли да слезете до подножието му по левия бряг, защото е доста стръмно и обрасло. По време на нашето посещение реката беше доста пълноводна и не посмяхме да я прескочим (над водопада), за да потърсим път за слизане по другия бряг.

 

 

Водопад и параклис Света Богородица над с. Новаково

Водопад Новаково

Достъпът до водопада-параклис на с. Новаково е доста по-облагороден. До него се стига за 6-7 мин. по полегата, широка и добре уредена пътека. С кола можете да стигнете до края на село Новаково, близо до една чешма, където има широко място, удобно за паркиране. Приблизителните координати на въпросния паркинг са 41.886194,25.0653845.

Към водопад и параклис Новаково
Начало на пътеката към водопада-параклис на с. Новаково.

Първо ще минете през масивен мост, след това покрай параклис, а няколко метра след/под параклиса е и водопада. На скалата до водопада ще видите икона и свещник, което подсказва за мистичността на мястото.

 

 

Къде да хапнете?

Ранчо Дивия град

По-горе споменах за ранчо Дивия град, на път към водопад Лястовичи вир. Ние се отбихме там за бързо хапване, топла супа и разглеждане на мястото. Можете да го намерите под наслов конна база или с английското му наименование – Wild City. При всички случаи става въпрос за доста симпатично, интересно, семпло и чаровно местенце, подходящо за хапване и кратка почивка. Готвят вкусно, затова го препоръчвам.

Още информация за конната база и ранчото можете да намерите в сайта им или във фейсбук страницата им.

5/5 - (3 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *