Най-добрите плажове на остров Скиатос

Плаж Katharina, Скиатос

Ако обичате да прекарвате лятната си отпуска по гръцкото крайбрежие, но са ви поомръзнали близките северни дестинации, то тогава остров Скиатос е добра алтернатива. Островът е малък и за 10-тина дни спокойно могат да се обходят хубавите плажове, хубавите таверни, а също и да включите еднодневна обиколка до Скопелос  – островът на Мамма Миа.

Скиатос е един от зелените острови в Гърция. Донякъде ми напомня на остров Корфу. Има само един град – Скиатос, който е пристанище и столица на острова. Останалата част се състои от красиви големи плажове и курортни селища.

Основните туристически плажове в Скиатос са разположени на южния бряг. Tе са лесно достъпни чрез автобусната линия, която минава по дължината на острова. Все пак, ако разполагате с кола, препоръчвам да обходите и северните, по-диви плажове.

 

 

Как да стигнете до остров Скиатос?

До остров Скиатос може да се стигне с кола + ферибот или със самолет. Предвид отдалечеността му от България и графика на самолетите към острова, препоръчвам да изберете първия вариант – кола + ферибот.

Пътят от София до Волос е почти изцяло магистрала. Изключение прави само участъкът в Кресненското дефиле.

 

Тол такси

От ГКПП Кулата до Волос ще бъдете таксувани на 9 пункта за събиране на тол такси. Общата стойност на пътните такси в едната посока за този участък от магистралата е €16.90 (актуално към август 2022 г.).

 

Ферибот

Препоръчвам да резервирате билетите си за ферибот предварително. За нашето пътуване купих билетите 2-3 месеца по-рано през FerryHopper. Имат и удобно мобилно приложение, което използвах за предварителното онлайн чекиране. Цената за двупосочен билет за 4-ма + кола беше €344 (актуално към август 2022 г.).

Ето и кои плажове успяхме да видим:

 

 

Koukounaries

Koukounaries е най-популярният плаж на Скиатос, следователно е и най-пренаселеният. Леснодостъпен е с кола или с автобус.

Това е плажът, който е изобразен в повечето туристически брошури на Скиатос. Има дълга и великолепна пясъчна ивица, морското дъно е съвсем полегато и плуването тук е истинско удоволствие. Перфектен плаж с изключително фин и мек пясък, кристално чиста вода и мирис на борови гора.

Плажът е добре организиран – водни спортове, шезлонги и чадъри (€10 наем на комплект), плажни барове, водолазно гмуркане, таверни. Някои биха казали, че е прекалено комерсиализиран, други харесват подобни организирани плажове. За нас определено беше най-приятният плаж в Скиатос. Даже повторихме идването си тук.

В боровата гора на плажа има резерват, в който живеят и са защитени различни видове растения и птици.

Резерватът близо до плажa Koukounaries

Районът около плажа е пълен с ресторанти, таверни и хотели. Ние решихме да се доверим на отзивите, които прочетохме из интернет за една по-отдалечена таверна, която се намира на около 10-15 мин. пеша от плажа. Минава се през резервата и се излиза на главния път. Таверната е The Big Bad Wolf. Очакванията бяха напълно оправдани, затова я препоръчваме.

 

 

Mantraki

Mantraki е един от най-тихите и закътани плажове на северното крайбрежие. Този плаж е предназначен за тези, които искат малко спокойствие и тишина. Има кантина/каравана за семпла храна и освежителни напитки, както и шезлонги със сламени чадъри (€8 наем на комплект). Няма водни спортове и плажът обикновено е доста тих.

Не пропускайте залеза на плажа Mantraki. Представете си спокойствието от звука на вълните, полюващата от вятъра слама по чадърите, червените багри на залязващото слънце и кенче Mythos в ръката.

 

 

Aselinos

Плажът Aselinos е в северната част на остров Скиатос. Той е много обширен. Има огромна свободна зона, а също и платени шезлонги и сламени чадъри (€10). Наричат го също Megalos Aselinos (Голям Аселинос), тъй като наблизо има и по-малък Аселинос (Mikros Aselinos).

Плажът Megalos Aselinos е доста тих, широк и спокоен. Ако сте любителите на гмуркането с шнорхели, тук подводния свят ще ви хареса много. Имаше доста различни по вид и големина морски обитатели. Тук за първи път през живота си видях морска змиорка. В единия край на морското дъно беше заровена една огромна делва. Подобни обикновено се използват като капан за октоподи.

Плажът Megalos Aselinos е лесенодостъпен с кола и има голям и удобен паркинг.

Таверната на плажа е голяма, обедното меню е много разнообразно и вкусно, а обслужването е бързо и много любезно.

Таверна Аселинос
Таверна Аселинос

 

Mikros Aselinos

Малкият Аселинос също е организиран с шезлонги, има и бар. Все пак от двата Аселинос големият но допадна повече. Разходката до Малкия Аселинос също си заслужава, защото по пътя се откриват страхотни гледки към заливите.

 

 

Mandraki Elias

Плажът Mandraki Elias се нарича още Elias Bay или просто Elias. Носи името си от местоположението си на полуостров Mandraki. Той е дълъг и широк пясъчен залив. Както при повечето плажове на север, понякога “страда” от силен вятър и развълнувано море.

Плажът не е от най-популярните на острова, освен това е доста обширен, затова в най-отдалечените му краища се използва от нудисти.

На плажа има страхотна малка таверна, предлагаща доста разнообразно и богато меню от вкусна храна и напитки. Заведението е на самообслужване и се плаща само в брой.

Таверна Mandraki Elias Beach
Таверна Mandraki Elias Beach

 

 

Maratha

Плажът Maratha е доста тесен, до е дълъг и съвсем не се усеща като претъпкан. Пясъкът е златист и мек. Обграден е с борова гора, затова е сенчест в голяма част от деня.

Има таверна, както и един ред шезлонги с чадъри. Няма водни спортове, но е подходящ за деца, защото е много плитко.

 

 

Katharina

Плажът Katharina е може би любимият ми плаж на остров Скиатос. Обожавам подобни скрити заливчета. Намира се много близо до плажа Maratha. Лесно можете да пропуснете пътечката към него. На мястото има уширение на пътя, на което могат да спрат 2-3 коли. Приблизителните координати на отбивката са 39.143748, 23.411575.

Върви се 4-5 минути по пътека през гората, която в един кратък участък е доста стръмна. Дори има въже, с което да си помагате при спускането/изкачването. Съвсем не е толкова труднопроходимо, колкото звучи. Все пак 2 деца, обути с джапанки, нямаха проблем да слязат, а след това и да се изкачат обратно.

Пясъкът е фин и златист, морето е кристално чисто и плитко, тихо е, спокойно е, фотогенично е, идеално е за плуване.

 

 

Vromolimnos

Плажът Vromolimnos е тесен в северния си край и по-широк в южния. Препоръчвам ви да се настаните в по-широката му част, където има и достатъчно естествена сянка. Не си струва да наемате чадър тук (€15).

Към плажа има голям и удобен паркинг, а също и игрище за плажен волейбол. Пясъкът е много фин и златист, а морето е плитко и кристално чисто.

Vromolimnos е един от популярните плажове, затова тук се предлагат и огромен набор от водни спортове – джетове, водни банани, рингове, дивани, водни колела …

На плажа има и приятна таверна – Porto Paradiso, в която може да се насладите на пресни морски дарове и разхлаждащи напитки.

Таверна Porto Paradiso
Таверна Porto Paradiso, плаж Vromolimnos, Скиатос

 

 

Troullos

Плажът Troullos, Скиатос

Плажът Troullos има много естествена сянка, затова тук също няма нужда да наемате чадър. Пясъкът е една идея по-едър. Курортното село Troullos е доста популярно и понякога плажът е доста пренаселен. Като цяло е приятен и добре организиран. На плажа има и няколко таверни. Ние избрахме Taverna Troullos и доста ни допадна като обстановка, храна и разнообразие в менюто.

 

 

Big banana

Наричам Big Banana (големия банан) снобския плаж. Ще видите натъпкани редици от луксозни шезлонги, някои от които са запазени за гостите на комплекса. Други се отдават под наем на много по-висока от обичайната за плажовете на остров Скиатос цена – €24. Наемът на това удобство тук би бил пълна лудост. Дори не бихте могли да ги преместите според мястото на сянката, защото са много тежки.

Неудобното при плажа Big Banana е, че се спира на около 8-10 минути от него и се минава през един хотелски комплекс.

Като природна даденост плажът е прекрасен – фин и мек пясък, плитко и чисто море, естествена сянка от заобикалящата иглолистна гора. Плажът разполага и с огромна свободна зона с прекрасна естествена сянка.

В съседство се намира плажът Mikri Banana (малкия банан) – нудистки плаж. До него се стига много лесно по една пътечка по скалите.

Плаж Mikri Banana, Скиатос
Mikri Banana (малкия банан) – нудистки плаж

На плажа има ресторант, но не прочетохме добър отзив, затова се върнахме до колата и оттам се преместихме в таверна Cookoonari. Беше прекрасно. Имаха невероятни десерти.

 

 

Paraskevi

Agia Paraskevi е прекрасен пясъчен плаж, който е популярен, но никога не е прекалено пренаселен. Курортното село и плажът са кръстени на близката църква Agia Paraskevi.

Плажът е страхотен за деца, тъй като е доста плитко. За по-големите има водни спортове, джетове и лодки под наем.

Плажът е леснодостъпен с кола или автобус. Към него е изграден достатъчно голям паркинг. Курортното село е на метри от плажа, в случай че ви потрябват магазин или таверна.

 

 

Kanapitsa

Плаж Kanapitsa, Скиатос

Плажът Kanapitsa е доста тесен пясъчен плаж, недалеч от плажа Vromolimnos. Пясъкът е фин и мек, а заливът е обграден от борови дървета. Подходящ е за семейства с деца, защото морето е плитко и много чисто.

Плажът Kanapitsa е добре уреден с туристически съоръжения – таверна, шезлонги и чадъри, водни спортове, водни колела, канута, лодки под наем и други по-адреналинни дейности като уейкборд и водни ски.

 

 

Eleni

Плажът Agia Eleni се намира на север от плажа Mikri Banana. Водата е много чиста, но пясъкът не е съвсем фин и мек. На плажа има няколко таверни, няколко групи шезлонги и чадъри и множество водни спортове и атракциони. Паркингът се запълва бързо, затова, ако сте с кола, е по-добре да дойдете по-рано.

 

 

Къде да отседнете?

На остров Скиатос има хиляди хотели и къщи за гости. Препоръчвам ви да отседнете в района на Vromolimnos, защото оттам бихте имали добра отправна точка, както към северните, така и към южните плажове. Ние имахме страхотен престой във Villa Anni. Стаите бяха просторни, чисти и с добре оборудван кухненски кът. Басейнът и градината бяха още един бонус, допринасящ за хубавата ни почивка.

Всички служители бяха много приятелски настроени. Местоположението е отлично, на 5 минути пеша до плажа Achladies, 2-3 ресторантa и 2 супермаркета.

 

 

Къде да хапнете?

Да, близо до плажовете обикновено има добри попадения откъм места за хапване, но тук ще ви препоръчам още няколко местенца, които ни харесаха много.

 

Panorama

Както можете да се досетите от името на ресторанта, гледката е вълшебна. Храната и обслужването също. Още информация за ресторант Panorama вижте в сайта им.

 

Olive Thea

Още един прекрасен ресторант с умопомрачителна гледка към залива, който да остави незабравим спомен за Скиатос. Още за ресторант Olive Thea може да прочетете в сайта им.

 

 • Taverna Maistrali – в Agia Paraskevi. Като допълнение към вкусната храна и прекрасното обслужване, има голяма градина с детски пързалки.
 • Bakaliko – крайбрежна таверна в градчето Скиатос. Ако искате да опитате супер прясна риба след разходка из тесните улични на Скиатос, тази таверна ще ви хареса.
 • Akrogiali – крайбрежна таверна в градчето Скиатос, намира се много близо до таверна Bakaliko, подобна е и като меню.

 

 

Карта

5/5 - (4 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Най-добрите плажове на остров Скиатос

 1. Благодаря Ви за подробното описание на едни от най-красивите плажове на Скиатос.🙂 Аз съм била на почивка в Скиатос преди 5 години. Успяхме да видим Трулос, Агия Параскеви и Кукунарес бийч. Тази година искаме да отидем отново и да бъдем по възможност близо до Кукунарес бийч. За съжаление все още не откривам хубав хотел с добри отзиви и да е близо до морето. Преди бяхме отседнали в La Luna, но се налагаше да ползваме автобус до плажа. Близо ни беше единствено Трулос паралия. Бихте ли ми препоръчали някой добър хотел може и да е близо до плаж, който на вас ви допада. Вашата вила Anni е чудесна, но не предлага закуска. Ще се радвам да споделите вашите впечатления от добър хотел и плаж в съседство. Благодаря!

  1. Здравейте, Мира, благодаря за положителната обратна връзка 🙂
   Не мога да препоръчам други хотели, защото сме били на острова само веднъж. Обикновено наемаме апартаменти без включено хранене.
   В близост до нашата вила Ани имаше 2 супермаркета, в които се продаваха прясно изпечени закуски. Ние си купувахме от тях почти всяка сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *