Най-добрите плажове на остров Корфу

Нос Драстис, остров Корфу

Остров Корфу е най-зеления и най-атрактивен гръцки остров. Всяка година той привлича тълпи от туристи, най-вече от Италия, заради близостта си с нея. Но въпреки ордите от туристи, притежава красота, очарование и разнообразие от плажове за всеки, най-вече за семейства с деца. Корфу е един от най-благоприятните за семейна почивка острови.

Най-подходящите за деца плажове са разположени по западното крайбрежие на острова. Там пясъкът е фин, а морето е плитко. На всеки един от изброените по-долу плажове можете да наемете чадър с два шезлонга за 8-10 евро. На всички има чудесни таверни или поне кантини, от които да си вземете нещо за обяд например. Как да стигнете до остров Корфу можете да разберете от тази статия. А ето ги и нашите фаворити сред плажовете.

 

Агиос Гордиос (Agios Gordios)

Ag, Gordios, остров Корфу

Агиос Гордиос е един от най-красивите плажове на остров Корфу. През зелени склонове, лозя и маслинови гори се достига до голям залив с фин, златист пясък. Пътят, който води към плажа е много живописен и от него се откриват великолепни гледки. Красивият залив е заобиколен от зелена планина, а от морето изплуват интересни скали, около които любителите на гмуркането с шнорхели могат да видят интересни риби.

Агиос Стефанос (Agios Stefanos)

Ag. Stefanos, остров Корфу

Агиос Стефанос е рибарско село, а плажът е изграден около пристанището му. Морето е едно от най-плитките на острова. Можете да влезете десетки метри навътре и водата ще ви е до колене. Ако дойдете тук много рано сутринта, можете да си купите прясна риба директно от рибарските лодки.

 

Агиос Георгиос (Agios Georgios Pagon)

Ag, Georgios, остров Корфу

Агиос Георгиос e огромен залив заобиколен от стръмни, скалисти планини. Широкият плаж с фин, златист пясък е един от най-добрите на острова. Наблизо се намира село Афионас (Afionas), което е много китно, типично гръцко село с гостоприемни таверни и прекрасни гледки. Селото се намира на нещо като полуостров или по-скоро “нос”, а на “върха на носа” се намира един от най-красивите двойни плажове на остров Корфу – Порто Тимони (Porto Timoni). За съжаление ние не го посетихме, тъй като до него се върви пеша около час, а с децата може би щеше да ни отнеме и 2 часа. От другата страна на “носа” се намира друг чудесен плаж – Арилас.

 

Арилас (Arillas)

Arillas, остров Корфу

Километрична плажна ивица и фин пясък. По време на нашето посещение беше много ветровито и морето беше силно развълнувано, но въпреки това беше безопасно за къпане, защото е изключително плитко.  Селото и плажът са от другата страна на “носът”, на който е двойният плаж Порто Тимори и традиционното гръцко село Афионас.

Глифада (Glyfada)

Glyfada, остров Корфу

Плажът Глифада е един от най-популярните плажове на остров Корфу. Заобиколен е от скали, покрити с дървета. Представлява много дълга плажна ивица с фин, златист и мек пясък. Морето е плитко и е много подходящо за малки деца. Леснодостъпен е с кола. Ще намерите голям избор както от шезлонги и чадъри, така и от магазини и таверни. Сами можете да се досетите, че колкото е по-туристически един плаж, толкова е по-замърсен с фасове и опаковки. Да, фасовете са голям недостатък, но като изключим тов, плажът ни хареса много.

Исос (Issos)

Issos, остров Корфу

Плажът Исос е може би най-добрият от всички, които посетихме на остров Корфу, особено за деца. Представлява безкрайна плажна ивица, дюни, плитка и кристално чиста вода. Със своите дюни, докъдето ви стига погледа, прилича на пустиня. Освен, че е идеален за деца е подходящ е и за уиндсърфинг. На самия плаж няма таверни, но има няколко кантини, които предлагат скара, картофки и напитки.

Пелекас (Pelekas)

Пелекас, остров Корфу

Намира се долу в ниското, до едноименното село. Изключително живописен плаж особено с тези скали, които стърчат от морето като зъби. Много красива гледка се открива от една от таверните в селото – “Pink panther”. До самия плаж се стига с кола по тесен път с много завои, но със страхотна панорама. На плажа пясъкът е фин, мек и чист. Една малка част от плажа е заета от шезлонгите на голям хотел, но останалата може спокойно да се ползва. Има място за всички. Отново плитко и хубаво за децата. Таверни, чадъри, душове – удобства всякакви.

Миртоитиса (Mirtoitissa)

Mirtotissa, остров Корфу

Много красив НУДИСТКИ плаж. Дo него се стига с кола. Ние не слязохме до пажа, заради собствените си предразсъдъци, но ако вие нямате такива, съм сигурна, че плажа ще ви хареса. Ние го погледахме само отгоре и гледката не беше никак лоша.

 

Агиос Спиридон, Палеокастрица (Agios Spiridon, Palokastritsa)

Палокастрица, остров Корфу

Един според мен малко прехвален плаж е Свети Спиридон, в Палеокастрица. Намира се на пристанището в Палеокастрица, близо до огромен паркинг. Да, пясъкът е фин и хубав, водата е чиста, плитко е, заливът е прекрасен, но някак си не ни допадна на метри от нас, “над главите ни” да преминават толкова много коли. Около Палеокастрица има още няколко залива. По-близкият до плажът, от другата страна на паркинга също е в много красив залив, но е доста каменист. Има още един плаж, който е част от бар “La grota”. Около Палеокастрица е хубаво по-скоро за разглеждане, отколкото за плаж и плажни забавления. От паркинга тръгва тесен път с много завои, който води до манастирът на Палеокастрица, разположен върху един хълм. Гледката от манастира наоколо спира дъха.

Каналът на любовта, Сидари (Canal D’Amour, Sidari)

Каналът на любовта, Сидари, остров Корфу

Също малко прехвален плаж, подходящ по-скоро за разглеждане, отколкото за плажни забавления. Фин пясък, много интересен плаж, наистина не сме били на подобен. Водата е чиста, скалите приличат на слоеве глина, прекрасно е, но просто не е мой тип. Липсваше ми гората, дивото, природата. Ако няма да “плажувате”, а само ще разглеждате, както направихме ние, ще ви е нужен не повече от час.

Ермонес (Ermones)

Ермонес, остров Корфу

Не е от любимите ни плажове, защото пясъкът не е така фин и мек, а морето е дълбоко. На брега имаше две таверни, които ни харесаха повече от плажа. Голяма част от плажната ивица е заета от шезлонгите на някакъв хотел.

Нисаки (Nissaki)

Nissaki, остров Корфу

Ако някой от плажеовете по източния бряг на Корфу може да се нарече хубав, може би това е Нисаки. Миниатюрен, каменист, скалист, водата е дълбока. Хареса ми цвета на водата – тюркоазено синьо и кристално чисто. Децата похвърляха камъни в морето и с това се изчерпа забавлението им до голяма степен. Няма таверна или кантина, но има шезлонги и чадъри. Не си струва като цяло.

Нос Драстис (Cape Drastis)

Нос Драстис, остров Корфу

Картичка! Всъщност Нос Драстис е една прекрасна гледка, но не и плаж. По време на нашия престой на остров Корфу времето не беше подходящо за плаж и решихме да се насладим на тази наистина невероятно красива гледка. Много близо до “терасата за наблюдение” се стига с кола, след това се продължава още 10-тина минути пеша по черен път.

Карта на плажовете

Един полезен съвет

Силно препоръчваме при посещението си на остров Корфу да носите някакъв GPS или приложение с подробна навигация. Ще се изненадате колко пътища и кръстовища са прокарани през острова. Без навигация рискувате много да объркате някоя пресечка. Инфраструктурата е добра и са поставени много табели, но без GPS е много възможно да се объркате.

Знаете ли, че … ?

Маслинова гора, остров Корфу

  • Остров Корфу е единствената част от Гърция, която не е попаднала под Османско владичество.
  • Може да се каже, че остров Корфу е люлката на съвременната гръцка наука и култура, защото тук е основан първият гръцки университет – Йонийският университет, а също и първите съвременни театър и опера.
  • Голяма част от острова е засаден с маслинови дървета и 3% от производството на зехтин в Света идва именно от Корфу.
  • На острова растат много редки видове растения и животни. Това е единственото място в Европа, на което расте китайският храст Кумкуат.
4.9/5 - (23 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Най-добрите плажове на остров Корфу”

  1. Един от най-хубавите плажове е Агиос Стефанос.Не е много претъпкано с туристи и морето е сравнително плитко навътре.При палеокастрица плажът ми се видя малък,но и морето си беше дълбоко още в началото.Ако сте любители на лазурната синева,то остров Антипаксос е вашето място.Посетете и сините пещери с корабче,няма да съжалявате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *