Най-добрите плажове на остров Наксос

Mikri Vigla, Naxos

Остров Наксос е място, което определено ще сложим в категорията “едно от най-хубавите ни морски почивки”. Влюбихме се в него още с пристигането на малкото му летище, с размери на ж.п. гарата в планинско село.

Винаги сме обичали Гърция, нейните морски дестинации и онази нейна селска идилия, безгрижие и семплота. Е, на о. Наксос тези предимства са в изобилие. Той определено е островът на малките бели селца в планините, плажове със златист пясък, невероятни планинска панорами и залези като никои други. Още информация относно това как да стигнете до острова, откъде да наемете кола или къде да отседнете можете да видите в тази статия.

Повечето хубави плажове на Наксос определено са в западната част на острова. До тях се стига с кола. Някои от тях са диви и безлюдни, други не съвсем.

Наемът на чадър и шезлонг(и) са едни от най-скъпите, на които сме попадали в Гърция. Цените варират между 12€ и 30€, според това дали са на първа или следваща линия.

Хубаво е, че все пак по-голямата част от плажовете е свободна зона, където можете да се разположите напълно безплатно.

Местата, които описвам по-долу са изброени по-скоро в поредността, в която ги посетихме, а не в според това кои ни харесаха най-много. Ето и до кои от плажовете на о. Наксос успяхме да стигнем:

 

 

Agia Anna

Agia Anna beach, Naxos

Започвам от най-близкия до нашето място за настаняване плаж – Агиа Анна. Той е един от най-популярните на острова. Пясъкът е фин и златист, водата е прозрачна, плитко е, комуникативно, разкошно е за семейства с деца. В близост има няколко барове и таверни, от които да се разхладите с напитка или да хапнете.

В южната си част плажът Агиа Анна завършва с пристанище и хълм с параклис. В северната си част се слива с друг много популярен плаж – Агиос Прокопиос.

 

 

Agios Prokopios

Agios Prokopios beach, Naxos

Най-популярният плаж на остров Наксос е Агиос Прокопиос. Плажът е безкрайно дълъг и голяма част от него е окупиран с чадъри и шезлонги, много таверни и плажни барове.

Препоръчвам ви да се “настаните” в най-северната част на плажа, близо до скалите, където е свободната зона. Там е най-спокойно и закътано, а скалите са много атрактивни за катерене или гмуркане. На близкия хълм има една много приятна таверна, която за нас беше чудесен избор за обяд – Avali.

 

 

Mikri Vigla Beach – Limanaki Bay

Mikri Vigla, Naxos

Когато дойдохме на този залив за първи път, направо ахнах. Струваше ми се, че не съм виждала по-хубав плаж. Ако трябваше да правя класация на плажовете, бих поставила Микри Вигла на почетната втора позиция. Толкова спокойно, плитко и кристално море, толкова хубав пясък, а и хубава таверна в непосредствена близост, за разкош. Наблизо има и малка група дървета, хвърлящи перфектна шарена сянка.

В единия край на плажа имаше скали. Катеренето по тях се оказа много интересно за децата. Под водата около тях беше пълно с рибки от всякакви размери и шарки.

Заливът остава някак скрит и закътан от вятър, затова морето винаги е много спокойно. Човек може да остави децата да си плуват на воля без никакви притеснения.

 

Таверна Mikri Vigla

 

 

Плажовете на полуостров Aliko

Aliko beach, Naxos

Полуостровът Алико е защитена местност заради кедровата гора и тук няма да намерите таверни, барове, нито шезлонги и чадъри. Характерна “забележителност” за Алико е изоставеният строеж, изрисуван с графити.

В основата на полуострова ще попаднете на нещо като кръстопът, откъдето с кола можете да се отклоните към всеки от заливите му.

На полуострова има няколко плажа, които носят различни “подимена”. Нашият връх в класацията определено се заема от Aliko – Ag. Georgos. Носи името Агиос Георгиос заради малкия параклис, който се намира в северната част на залива.

 

 

Aliko – Ag. Georgos

Mikri Vigla, Naxos

Плажът на плажовете и мой фаворит сред сините заливи на Наксос е Алико – Агиос Георгиос.

Харесвам този плаж най-много заради тези неща:

  1. винаги е закътано и приятно, дори ако е времето е ветровито
  2. водата и пясъкът са перфектни плуване, пясъчни замъци и други игри
  3. подводният свят тук ме впечатли най-много
  4. има много естествена сянка
  5. наблизо е най-готината каравана за бургери, сладолед и коктейли – F.B.I.

 

F.B.I. foodtruck – кантината на Алико

FBI food truck, Aliko beach, Naxos

F.B.I (Food Beverage Ice-Cream) е каравана за улична храна тип кантина. В съзнанието на някои може би не изниква представата за най-добро качество, когато чуят “улична храна”, но за F.B.I. гарантирам с двете си ръце, че не е така. Напротив. Тук бургерите са едни от най-вкусните и сочни, които съм опитвала. Бургери, такос, коктейли и пресни сладоледни рулца от мляко и плодове са само част от лакомствата, които ще намерите във F.B.I.

Шареният камион на F.B.I. не е паркиран там постоянно, обикновено се появява по обяд.

 

Aliko – Hawaii

Aliko beach, Hawaii, Naxos

Заливът Хаваи е изумително красив. Можех да стоя и да гледам вълните отвисоко с часове. Денят беше ветровит, затова не останахме тук много дълго, но при по-спокойно време би бил прекрасен избор за прекарване на деня.

 

Mikro Aliko

Micro Aliko beach, Naxos

Друго скрито бижу на полуостров Алико е т.нар. Mikro Aliko или “малкият Алико”. Той е група от няколко малки залива, които са “скрити” зад изоставеният строеж с графитите, за който споменах по-горе. Тук пясъкът не е така фин и мек, но ако търсите усамотение – това е вашето място.

 

Къде да хапнете близо до Алико?

Faros taverna, naxos

Както вече споменах  по-горе, F.B.I. е страхотна опция за бърз и вкусен обяд на плажа. Ако все пак предпочитате “по-културно” място, където да се настаните по-комфортно, силно препоръчвам таверна Faros tou Alykou (фарът на Алико).

Намира се на 1-2 километра преди Алико. Обстановката и обслужването бяха повече от прекрасни. За злоядите ни деца имаше вкусно детско меню и свежи плодови фрешове. Всичко, което опитахме беше много добре приготвено. Определено го препоръчваме.

 

 

Orkos

Orkos beach, Naxos

Ще запомня Оркос като плажът на сърфистите и кайтистите. Не бях виждала толкова много любители на подобни спортове на едно място. Бяха десетки, дори ми се струваше, че може да се оплетат един в друг.

Пътувайки към плажът Оркос, минахме покрай няколко мини заливчета, кой от кой по-чаровни. Ако искате усамотение, бихте могли да си заемете едно от тях. Те са толкова малки, сякаш са си направени само за по 2-ма.

Ние си избрахме залива, точно преди големия плаж с много кайтисти. Там имаше много естествена сянка, а и се откриваше чудесна гледка към шоуто на сърфистите.

Близо до плажа избрахме за обяд една много приятна таверна – Kontos, в която освен на вкусните местни ястия, продължихме да се наслаждаваме на шарения “танц” на кайтовете.

Kontos taverna, Orkos beach, Naxos
Kontos таверна

 

 

Little paradise beach

Roost beach, Naxos

Този плаж ме очарова и изненада много приятно. Дори не знам дали има име, но е отбелязан на картата като Little paradise beach. Той е истинско скрито съкровище. За да стигнете до него трябва леко да се отклоните от главния прашен път, по още по-черен и лош участък. Ще стигнете до няколко малки, скалисти, диви залива с бистра вода и златист пясък. Ако времето е много ветровито (често се случва в края на лятото), тук ще намерите завет, спокойствие и красота.

 

 

Pyrgaki beach

Pyrgaki beach, Naxos

 

Наричам Pyrgaki beach плажът с дюните. Плажът е разкошен за семейства с деца – плитко море, кристална вода, фин и мек пясък. Бях много изненадана, че толкова приятно местенце е така слабо посещавано.

Плажът е чудесен, но това, което ме впечатли най-много бяха фините, меки, златисти пясъчни хълмове край него. Цветът на дюните, “вълните” от пясък, самотното дърво, тревата и пясъчните лилии на фона на синьото море правеха пейзажа много фотогеничен.

Харесваме този плаж, не само заради водата, пясъка и дюни като за Инстаграм. Наблизо се намира и една много приятна таверна, носеща звучното име Kotaki. Тя е семеен ресторант, с вкусно обедно меню. Част от чара в обстановката е голямото дърво, под чиято сянка са подредени масите. Чудно местенце, както за плаж, така и за обяд.

 

 

Plaka

Plaka Beach, Naxos

Може би най-дългият плаж на острова е този край село Плака. На 2-3 места по ивицата ще видите малки групи чадъри и шезлонги, всичко останало е диво, безлюдно и златисто. Препоръчвам ви да се разположите в най-южната част на плажа, където можете да използвате шарената сянка на дърветата. В тази част е най-плитко и най-удобно за семейства с деца.

В село Плака минахме през една пекарна, която ни стана любима – Artos Lagogianni. Там правеха най-доброто фрапе на острова.

 

 

Maragkas

Taverna Manolis, Maragkas, Naxos

Плажът Марагкас се намира на пешеходно разстояние от Агиа Анна. Може да се каже, че двата плажа са слети. Всъщност тук ни доведе не толкова плажът, колкото една таверна, която ни стана много любима, заради обедното си меню – Manolis.

Самият плаж е хубав, но е малко по-каменист и по-дълбок. Колкото повече се приближавате към Агиа Анна, толкова по-приятен става. Недостатъкът (ако може да се нарече така) е, че колкото повече се отдалечавате от “цивилизованата” част на плажа, толкова по-усамотени и разголени стават плажуващите, които срещате.

 

Agios Georgios, Chora

Agios Georgios Beach, Naxos

Градският плаж на Наксос за нас беше един от най-неприветливите, които посетихме. Той е типичният градски плаж с много чадъри, таверни и хора. Беше мръсно и не ми хареса. Водата не беше така бистра и приканваща да се изкъпеш в нея, но пък беше много плитко няколкостотин метра навътре. Пясъкът беше много мокър и приличаше на кал. Беше пълно с фасове и опаковки. Не го препоръчвам.

 

Agionissis

Agiassos beach, Naxos

Плажът Агионисис се намира в южната част на острова, където пътят свършва. Той е див и много безлюден. Морето е много плитко, а пясъкът е много мокър и прилича на кал. Донякъде ми напомня на градския плаж на Наксос – Agios Georgios, но е в пъти по-чисто и тихо.

 

 

Kastraki

Kastraki beach, Naxos

Kastraki е друг красив плаж, който се намира между Mikri Vigla и Aliko. Плажът Кастраки е безкрайно дълъг и има огромна свободна зона. Тук имате чувството, че целият плаж е само за вас. Светлият му пясък в комбинация със светло синьото море го правят много красив и фотогеничен.

 

 

Карта

5/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *