В село Емен за идеален семеен уикенд с много водопади

Зараповски водопад

Великотърновското село Емен се намира близо до каньона на река Нигованка, наричан още Еменския каньон. Тъй като там телефоните нямат обхват, ще можете да се отдадете на истинска семейна почивка с възможност за водопаден, селски и еко туризъм. Природата в района действително е невероятна. Предполага се, че в скалите на Еменския каньон водите са прокопали пещерни лабиринти с дължина около 100 километра – една подземна Венеция. Пещерите няма да са основният обект в тази статия, а по скоро водопадите, които в района на селото не са малко, леснодостъпни са дори и за малки деца и са наистина много красиви.

Как да стигнете до село Емен?

Комплекс Имението

Село Емен се намира на 20-тина километра от Велико Търново, а на също толкова и от Павликени. Ако пътувате по главния път София-Варна, трябва да се отклоните при село Балван, малко преди Велико Търново. Емен е следващото село след Балван. Минавате в ляво покрай църквата в Бълван и от там нататък няма как да се объркате.

 

Нигованската екопътека и водопад Момин скок

Водопад Момин скок

Водопада Момин скок се намира в края на Нигованската екопътека. За началото на екопътеката трябва да излезете от село Емен в посока село Вишовград. Табелите в село Емен за екопътеката са малко подвеждащи. Бих ви препоръчала по-скоро да следвате табелите за комплекс Имението, докато стигнете до едно широко кръстовище, на което наляво е комплекса, а надясно е изходът от село Емен в посока Вишовград. Завивате надясно и веднага след вторият завой (след 300-400 метра) се оглеждайте вдясно за жълта табела, сочеща надясно през гората.  Това е началото на Нигованската екопътека и там можете да оставите колата си.

До водопад Момин скок се стига за 45 минути, като първите 30 са по равна пътека през гората, а последните 15 са по много стръмен и песачлив склон. Според мен пътеката е подходяща за деца, въпреки че на стръмния склон някои от нашата група се отказаха. Според мен е преодолим. Най-страшното, което може да ви се случи, е да паднете по дупе веднъж или два пъти.

Интересен е фактът, че Еменската (Нигованската) екопътека е първата такава в България. За съжаление мостовете, изградени някога над каньона, отдавна не са проходими.

Водопад Момин скок е висок 10-тина метра и образува красив вир. Местността е много подходяща за риболов, дори за палатка.

Хотнишки водопад и екопътеката

Хотнишки водопад

До Хотнишкия водопад можете да отидете буквално по джапанки. На няколко метра пред водопада има голям паркинг. Пред водопада има маси, пейки, беседки и огнища. При последното ни посещение имаше дори магазин за сладолед и напитки и един батут за децата. Ако искате да обходите Хотнишката екопътека обаче, силно ви препоръчвам да обуете по-удобни обувки. Началото на екопътеката е стръмна. Не че не съм виждала хора да се качват по джапанки, но все пак с маратонки ще ви е  доста по-удобно. Хотнишката екопътека минава над водопада, след това покрай още един по-малък водопад, после над скалите по отсрещния бряг и се връща отново пред Хотнишкият водопад. Подходяща е и за деца. Цялата обиколка на пътеката ще ви отнеме не повече от 1 час.

Видео

 

Името на Хотнишкия водопад всъщност е Кая Бунар. Това е името на извора на река Бохот, която го образува и покрай който минава екопътеката. Водопадът е висок около 30 метра и е много живописен. Образува пред себе си синьо-зелен вир, водата облива скалите на два пада, отляво висят бръшляни, заобиколен е от зелени дървета, красота отвсякъде. Лесната достъпност на водопада го права много, ама много силно посещавано място, което предразполага и към повече цапане, затова апелирам – мили хора, моля не хвърляйте фасове и опаковки на това божествено красиво място.

Зараповски водопад

Зараповски водопад

Зараповският водопад е един също много лесно достъпен водопад. До него се стига за около 5-6 минути. Намира се на около 4 километра от Емен. От село Емен тръгвате в посока село Вишовград, подминавате началото на Нигованската екопътека, минава се един каменен мост, след който следва един много остър ляв завой. На този завой е отбивката за водопада. Ще видите две големи бели табели. Там можете да оставите и колата. След като паркирате не тръгвате по черния път, а в дясно от него покрай една изоставена постройка. Много малко по-нататък ще видите покрива на една беседка. За да слезете долу до беседката тръгнете надясно. Като стигнете до беседката не минавайте по моста пред нея, а продължете по левия бряг на реката. Най-трудното място за преодоляване е едно доста високо стъпало. След въпросното стъпало ще се озовете точно пред водопада.

Пропастта в село Мусина

Пропастна пещера, Мусина

Тя се намира в края на село Мусина в посока Велико Търново. След табелата за край на селото продължете около 200-300 мистра и се оглеждайте вдясно за беседка, разположена на широка поляна. Точно до беседката е пропастта. Местността на пропастта се нарича Геокомплекс Понорите. Пропастта е дълбока около 20-25 метра. Ако имате смелост можете да слезете и долу. Докато слизате надолу по стълбата, ще усетите осезаемо понижаване на температурата. Дъното на пещерата се вижда и отгоре. Вход свободен.

Пещерата и карстов извор в село Мусина

Пещерата в Мусина

Пещерата в Мусина е малко трудна за намиране. Има една голяма кафява табела в центъра на селото, която сочи посоката, но все пак някак си е неясно накъде е пещерата. Най-добре е да попитате някой от местните. Пещерата и пропастта в Мусина са две различни “дупки”. Входа на пещерата е постоянно отворен и в пещерата се влиза безплатно. Не е осветено, така че си носете фенерче. В пещерата може да се влезе около 40-50 метра навътре, след което може да се продължи само с лодка и екипировка. Счита се, че реката, която е издълбала пещерата е водоснабдявала римският град Никополис ад Иструм.  Същата тази река свързва Мусинската пещерата с Еменската пещера. Както ви разказах по-рано, под скалите в района е скрита една “подземна Венеция”.

Къде да хапнете и да отседнете в село Емен?

Комплекс Имението

Комплекс Имението в село Емен е идеалното предложение за семейна почивка. Имението разполага с огромна, добре поддържана градина, хамаци, басейн, детска площадка, ресторант. Докато релаксирате на някой хамак или шезлонг, можете да оставите децата свободно да тичат из огромната и добре поддържана градина. Останахме предоволни от гостоприемството, храната, пълното спокойствие и селска идилия. Домакините се постараха да се чувстваме добре. Това райско местенце в комбинация с възможностите за разходки в района го прави идеално за дълга семейна почивка. Силно го препоръчваме! Комплексът е подходящ и за сватби или тиймбилдинги. Повече за Имението, можете да прочетете в сайта им.

4.6/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “В село Емен за идеален семеен уикенд с много водопади”

  1. Много добре разказано, и снимките са прекрасни. Но всичко това важи за хора, които ще отидат там с колите си. А тези, които нямаме коли, как да стигнем до това село?????????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *