Лещен и Ковачевица – две родопски села гледат Пирин

Ковачевица

Най-западната част на Родопите е едно приказно място с многовековна история и безкрайно красива природа. Селата Лещен и Ковачевица са “задължителни” ако търсите неподправена автентичност, романтика, спиращи дъха гледки, вкусна храна. Те се селата, които всеки трябва да види поне веднъж в живота си.

Ако трябва да заведа някъде някой, който идва за първи път в България и иска да види и усети истнския,  стар и автентичен български дух, ще избера Лещен и Ковачевица. Планина, водопад, хубава храна, къщи от камък, калдаръми и много от прелестта на Родопите.

Къде се намират и как да стигнете?

Лещен
Лещен

Единствената отбивка към селата Лещен и Ковачевица се намира между Гърмен и Марчево. Няма как да не забележите голямата кафява табела. От това разклонение Лещен е на 6-7 километра, а след още 6-7 километра е и Ковачевица. Пътят до там е разкошен.

към Лещен
В далечината се виждат върховете на Пирин
Река Канина
Долу тече река Канина и образува приказен каньон
Над река Канина
На много места са изградени беседки, тераси и отбивки за наблюдение, чешми и пейки.

Пътят е тесен и с много завои, но преспокойно могат да се разминат 2 коли. И така 10 минути след като се отклоните, ще се озовете в първото райско, китно село – Лещен.

 

 

Лещен

Лещен

Лещен е някак си по-комерсиализиранo село в сравнение с Ковачевица. Преди 6-7 години идвахме тук за първи път и от тогава са построени много нови, големи комплекси, къщи и хотели. На много места ще видите висящи постери с надпис “For sale”. Да, всичко новопостроено е в типичния за Лещен родопски стил, но все пак нали знаете, как започва да се губи онзи чар на автентичното и типично селското. Може би дори малко по малко започва да се превръща в Банско-2. Снимахме селото и с дрон и на видеото се виждаха множество червени покриви със съвременни керемиди. За да обиколите Лещен, ще ви отнеме по-малко време отколкото Ковачевица. Поне за мен тези чисто нови къщи и хотели някак си ме отегчиха.

Уличката, която тръгва от кметството и църквата е може би най-интересна. Тя ще ви отведе до глинената къща, която е един символите на Лещен.

Лещен
Уличката на кметството и църквата. Кметството е в ляво.

В селото са запазени много от старинните къщи. Някои от тях са реставрирани и са превърнати в хотели.

Лещен
Църквата “Света Параскева”, 1836 г.

Селото е архитектурен резерват и е много привлекателно заради старинния си и автентичен вид и калдаръмени улици. Интересно е не само за туристи, но и за филмови продуценти. Тук са снимани много филми.

Водопад Буков дол

Водопад Буков Дол

Водпадът Буков дол е един много интересен и сравнително леснодостъпен водопад. Намира се между селата Горно Дряново и Ковачевица. Ако идвате от Лещен и Горно Дряново, оглеждайте се вляво за бистро “Водопада”. След като подминете бистрото, след следващия завой ще видите един каменен мост. Точно преди него започва пътеката за водопада.

Водопад Буков Дол
Завоя преди каменния мост, откъдето започва пътеката

Няма табели или маркировка. Ще видите червени стрелки, нарисувани по камъните, които служат за маркировка и насочват за посоката. Преди моста можете да оставите колата, има място за 4-5 коли. От там до водопада се стига за 20-25 минути.

Водопад Буков Дол
Пътеката до водопада не е стръмна, но е тясна.

Върви се изцяло през букова гора. На 2-3 места се пресича реката. Водопада е висок и красив, но е пълноводен през пролетта. През лятото почти пресъхва. На няколко места са изградени пейки и маси. Водопада е малко популярен. Съвсем естествено е туристите да се интересуват повече от селата, но водопада също си заслужава внимание, особено през пролетта.

След село Ковачевица се намира друга интересна местност  – Сини вир. До нея се стига много трудно. Върви се поне 2-3 часа и слизането до реката и е изключително стръмно. Не е подходящо за деца. Това ни обясниха в кръчма “Братята” в Ковачевица. Решихме да пропуснем разходката до Сини вир и този път.

Ковачевица

Ковачевица

За мен Ковачевица е по-чаровното и автентично село в сравнение с Лещен. Там всяка една къща е направена изцяло от камък и дърво. Няма червени, керемиди, всичко е тигли. Интересна е и историята около името на селото. Буквално означава “жената на коваача”. В селото живеел известен ковач. Когато хората от околните села отивали при жената на ковача казвали “отиваме при Ковачевица”. Такова си останало името на селото и до днес.

Ковачевица
Църквата “Свети Никола” в Ковачевица, 1847 г.

В Ковачевица, както и в Лещен, са снимани множество филми.

Ковачевица
Някои от къщите носят имена на най-популярните филми, снимани тук – “Мера според мера”

Тесни калдаръмени улички, стари високи къщи, естествени материали – камък и дърво, типичен родопски уют и чар. Когато се разхождате из селото ще искате да минете по всяка улица и да видите и снимате всяка къща, коя от коя по-китна и интересна.

Къде да хапнете?

Ковачевица

Кръчма „Братята“ в Ковачевица според мен е най-добрата механа в Ковачевица. Всичко е домашно приготвено, домашно отгледано и много вкусно. Много приятна традиционна обстановка, приветливи домакини и чудесно обслужване. Прясно изпечен, домашен хляб, сокове и ломонади от чисти плодове и акации, брани от горите наоколо, пословични родопски картофи, мезета за табиетлии. Вкусотии всякакви.

В центъра на Лещен също има ресторант с хубав интериор, но за мен по-доброто място е Ковачевица.

4.9/5 - (22 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *