Будапеща – 2 дни в столицата на Унгария

Църква Св. Матиас, Будапеща

Будапеща е столицата на Унгария и един от най-посещаваните градове в Европа. Известен е със своите замъци, паметници, сложния си език, мостовете над река Дунав, термалните бани и вкусната храна.
Будапеща сякаш има две лица – Буда и Пеща, които са разделени от Дунава. Преди малко повече от 150 години те са обединени, заедно с трето градче – Обуда, за да образуват града, който познаваме днес.

Буда е по-спокоен и е познат със своите замъци и възхитителни гледки. В Пеща животът кипи с пълна сила.

Според мен 2 дни са достатъчни, за да разгледате основното в унгарската столица. Ако разполагате с още ден-два, може да добавите и ден за СПА, нощен живот и още интересни музеи.

Ето и нашето предложение за привлекателни места в Будапеща:

 

 

Как да стигнете до Будапеща?

Най-бързият и изгоден начин да стигнете от София до Будапеща е със самолет. Има няколко компании, които предлагат  директни полети до Будапеща. Ние летяхме с Ryanair. Купих самолетните билети около 8 седмици предварително (обикновено във вторник пускат най-изгодните оферти) за около €39 отиване + €50 връщане (цените са за 1 пътник, без избрани места, само с раница).

Транспорт от/до летището

Летището на Будапеща е сравнително близо до града, затова от/до него до/от центъра на Будапеща има удобен автобус – 100E. Автобусът е по-скъп от редовните линии в обществения транспорт. Цената на еднопосочния билет е 2200 HUF (~10лв) (цената е актуална към май 2023 г.). Билети можете да си купите от автоматите BKK веднага след изхода от летището (приличат на този на снимката по-долу). Намират се малко преди автобусната спирка. Ще видите опашки пред въпросните машини, няма как да ги пропуснете.

В тази карта на летището на Будапеща между зоните 2A и 2B можете да видите приблизително къде се намира спирката на автобус 100E.

В посока към летището спирката на автобус 100Е е приблизително на това място

Още информация за линията 100E – график, маршрут и др., можете да прочетете в официалния сайт на BKK.

 

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Будапеща е много добре уреден. Когато пътуваме с децата, почти винаги си купуваме целодневни карти за неограничено ползване на градския транспорт, за да им спестим ходене, макар и да е само за 1-2 спирки.

Целодневна карта (за 24 часа) за всички линии в Будапеща струва 2500 HUF (~12.55 лв). Можете да ги купите от автоматите за билети на BKK (виж снимката по-горе). Има ги на всички по-възлови спирки и в подлезите.

Още актуална информация за услугите на BKK можете да намерите в официалния им сайт.

 

 

Накратко за двудневното ни пътуване

Ден 1:

 • Рибарски бастион и църквата Св. Матиас
 • Замък Буда и хълм на замъка
 • Базиликата Св. Стефан
 • Унгарска държавна опера
 • ОбядBors Gastro Bar или Street Food Karavan Budapest
 • Разходка по дунавската алея – малката принцеса и момичето с кучето
 • Площад Ворошмарти (Vörösmarty tér)
 • Добош торта и други унгарски десерти в Auguszt Cukrászda Belváros
 • Хълм Гелерт

Ден 2

 • Парламент на Унгария
 • Мемориал с обувките
 • Площад на героите (Hősök tere)
 • Замък Вождахуняд (Vajdahunyad)
 • Термална баня Сечийни (Széchenyi Thermal Bath)
 • Обяд в Lecso Hungarian Restaurant
 • Остров Маргит / Маргарет – парк, зоокът, японска градина, розариум
 • Вечеря в Retró Lángos Budapest

 

 

Ден 1: 

Рибарски бастион (Halászbástya)

Започнахме нашата обиколка на Будапеща с едно от най-популярните места в града – рибарския бастион (Halászbástya). Дори и да имате половин ден в Будапеща, той определено е едно от местата, които не трябва да пропускате. Прилича на приказен замък с извисяващите се бледи кули и красиви арки.

Историята му е изненадващо незапомняща се. Построен е само като платформа за наблюдение към реката. Въпреки това е оформен със седем кули, които символизират седемте маджарски вождове, които са довели племената си в тази област и са създали Унгария.

Входът до по-голямата част от бастиона е свободен, но ако искате да обходите горните кули, има входна такса 1000 HUF (~5 лв).

 

Църквата свети Матиас

Непосредствено до рибарския бастион се намира църквата Св. Матиас. Интересен факт е, че тя е построена по подобие на катедралата Св. Стефан във Виена. Фасадата е богато украсена с кули, статуи и детайли, а покривът е покрит с цветни мозайки. Впечатляваща сграда е.

Входни такси:

 • църквата – 2900 HUF (~14.40 лв)
 • църквата + кулата 3400 HUF (~16.90 лв)

Още за църквата Св. Матиас, актуални цени и работно време можете да прочетете в официалния им уебсайт.

Между църквата Св. Матиас и Рибарския бастион е статуята на Св. Стефан – първият унгарски крал.

 

Замък Буда

Продължаваме с още от най-добрите гледки в Будапеща. В замъкът Буда се помещават Историческия музей на Будапеща, Унгарската национална галерия и др. Още информация за замъка Буда можете да прочетете в сайта им.

 

Гледки от хълма на замъка

Оттук се открива поредната емблематична гледка към Будапеща, подредени в линия – верижния мост Сечени (Széchenyi Lánchíd), двореца Грешам и базиликата Св. Стефан.

От замъка Буда слизаме в подножието на хълма по панорамни стълби, които слизат към базар Варкерт (Várkert Bazár). Това също е идеално място да се отпуснете за известно време и да се насладите на градината и гледката към Пеща.

 

Базиликата Свети Стефан

Най-известната църква в Будапеща е базиликата Св. Стефан Тя е най-важната религиозна сграда в цяла Унгария. В нея се влиза само с покрити колене и рамене.

Входът в базиликата струва 2300 HUF (~11.50 лв).  Още информация за църквата, актуални цени и работно време можете да намерите в официалния им сайт.

 

Унгарска държавна опера

Не сме разглеждали операта на Будапеща отвътре. Заслужава си да видите самата сграда отвън. В архитектурно отношение тя е изградена в неоренесансов стил, с елементи на барок и се смята за една от най-добрите опери в света.

 

Дунавската алея

Централната част от Дунавската алея е живописно място, приятно и подходящо за лежерна разходка. Оттук се откриват красиви гледки към Буда – замъка, рибарския бастион, и църквата Св. Матиас, откъдето започна денят ни.

Докато се разхождате по крайбрежната алея, ще се натъкнете на 2 симпатични статуи – малката принцеса и момичето с кучето. Статуите нямат историческо значение, но са много фотогенични и фонът зада тях е впечатляващ.

 

Площад Ворошмарти (Vörösmarty tér) и улица Ваци (Váci utca)

От крайдунавската алея се насочваме към други интересни места в града – площад Ворошмарти (Vörösmarty tér) и улица Ваци (Váci utca).

Váci utca е пешеходна търговска улица с много магазини, кафенета, сергии за сувенири, улични артисти и много, много хора.

Váci utca отвежда до емблематичния Vörösmarty tér – оживен площад, разположен в сърцето на Пеща. Площадът е много оживен, заема стратегическа позиция и е идеален да се потопите още по-дълбоко в същността на града. По Коледа на този площад се организира традиционен коледен базар.

 

След кратка почивка за кафе и традиционни унгарски десерти в сладкарница Auguszt Cukrászda Belváros се насочихме към поредния хълм, парк и панорамна разходка.

 

Хълм Гелерт

На хълма Св. Гелерт (Szent Gellért) ще откриете още дивни гледки към Будапеща. До парка се стига с автобус 27 на градския транспорт. Ние се разходихме из парка до върха (цитаделата), оттам тръгнахме по панорамната алея към моста Елизабет (Erzsébet híd).

По маршрута се минава през няколко тераси с феноменални гледки към Будапеща, водопад и статуята на Св. Гелерт.

Мястото би било чудесно по залез.

 

 

Ден 2: 

Парламентът на Унгария (Országház)

Великолепното архитектурно бижу на брега на Дунава, символ на унгарската столица. Сградата, изобразявана на всички картички от Будапеща. Черешката на унгарската Добош торта.  Това е парламентът на Унгария!

Парламентът на Унгария все още е седалище на изпълнителната власт. Сградата е прекрасен пример за готически архитектурен стил и е една от най-големите и грандиозни сгради в цяла Унгария.

За да разгледате сградата на парламента отвътре, препоръчвам да си купите билети предварително, т.като на място може да се окаже, че свободните места в групите са заети (както се случи при нас).

Информация за актуалните цени на билетите можете да намерите в официалния сайт. Свободните места в групите и онлайн закупуване на билет, можете да намерите в този сайт.

 

Мемориал с обувките

Непосредствено пред сградата на парламента в Будапеща, на сантиметри от водата, е изграден мемориал на евреите, които са загубили живота си по време на нацистката окупация на Унгария през Втората световна война. Преди екзекуцията им е трябвало да събуят обувките си, след което били застреляни и изхвърлени в реката.

Мемориалът е изграден на поредното живописно място с гледка към Буда – замъка, хълма Гелерт, Рибарския бастион, църквата Св. Матиас … мостовете над река Дунав, зад вас е сградата на парламента.

 

Площад на героите (Hosok tere)

От Парламента се придвижихме до площада на героите с метрото. На площада е  изграден емблематичен паметник, който отдава почит към седемте вожда на маджарите, основатели на Унгария.

На централната колона е изобразен Архангел Габриел, който държи унгарската свещена корона. Останалите фигури изобразяват други важни за Унгария исторически фигури, за които можете да научите в wikipedia.

Статуята на мира

 

Замък Вождахуняд (Vajdahunyad)

Близо до площада на героите ще откриете замъка Вождахуняд (Vajdahunyad). Посещението на този замък е като да направите крачка назад във времето, когато животът е бил по-безгрижен и прост.

Романтичният замък е прекрасно запазен. С неговите високи каменни стени, обрасли с бръшлян, създава завладяваща атмосфера за посетителите.

Дворът на замъка е отворен денонощно и входът е свободен. Вътре в замъка има музей.

 

Термална баня Сечийни (Széchenyi Thermal Bath)

На 10-тина минути пешеходно разстояние от замъка Вождахуняд (Vajdahunyad) през градския парк, ще стигнете до най-популярната и емблематична баня в Будапеща – Сечийни (Széchenyi).

Къпането в повечето от басейните на Сечийни (Széchenyi) не е препоръчително за деца, поради което не посетихме това толкова култово място в Будапеща.

Ако решите да си организирате обиколка или време за СПА, бих ви препоръчала да отделите поне един следобед и да закупите билетите си предварително от сайта им.

 

Остров Маргит (Margit-sziget)

Маргит е остров в река Дунав. Целият е обхванат от градски парк с различни интересни зони в него – зоокът, японска градина, розариум. Паркът е популярна зона за отдих за местните жители.

Ако искате време за пауза, почивка сред природата и безцелно шляене, остров Маргит е вашето място.

 

 

Къде да отседнете?

Относно настаняването, бих нарекла Будапеща – градът на ескейп стаите. Използвам това сравнение в най-добрия и забавен смисъл.

Ако изберете настаняване в апартамент (тип Airbnb), е много вероятно да получите от домакина си подробни инструкции за сложен достъп до мястото ви за настаняване (по имейл, вайбър или какъвто друг канал за комуникация сте избрали). Често до въпросните апартаменти се достига като първо се премине през няколко коридора, вътрешен двор, външна тераса, няколко етажа и други “препятствия”. Откриването на нашия апартамент беше много забавно.

Докато се разхождате из града, по входовете на сградите ще видите множество катинари, закодирани ключалки и кутии за скриване на ключове с таен код за достъп. Пълно е с “ескейп стаи”. Самостоятелното настаняване (self check in) е доста популярно в Будапеща. Аз лично го считам за по-лесно и удобно.

Относно локацията, бих препоръчала да потърсите апартамент в района на площад Калвин (Kálvin tér). Площадът е много комуникативно място.  Удобен е като отправна точка към всички точки на града, а също и от/към летището.

На пешеходно разстояние от площада Калвин са небезизвестните хали на Будапеща (Central Market Hall или Nagy Vásárcsarnok) – голям закрит пазар с богат асортимент от храни и стоки. Сградата е създадена през 19-ти век. Още информация за халите можете да намерите в официалния им уебсайт.

Great Market Hall Budapest

 

 

Интересни статуи в Будапеща

Докато се разхождахме из Будапеща, случайно попаднахме на няколко интересни статуи. Всъщност градът е пълен с такива. Според мен подобни креативни произведения са много атрактивни и фотогенични.

 

 

Какво да опитате?

Kolbász (наденички и колбаси) и Pálinka (унгарска ракия)
 • Gulyás (гулаш) – най-унгарското ястие. Бих го нарекла националното ястие на Унгария. Гулашът е яхния от крехко телешко месо и зеленчуци, обилно подправени с червен пипер.
 • Paprikás csirke (паприкаш с пиле) – също много популярно унгарско ястие. Подобно е на яхния с пилешко. Сосът за паприкаш се приготвя с червен пипер и заквасена сметана. Обикновено се гарнира унгарски кнедли.
 • Kolbász (наденички и колбаси) – пълнежът, използван в Kolbász, може да варира от едро смляно свинско, телешко, агнешко или смес от трите. Огромно разнообразие от унгарски колбаси можете да намерите в централните хали на Будапеща, за които споменах по-горе.
 • Pálinka – унгарска плодова ракия. Предлагат се с различни плодови аромати и вкусове.
 • Lángos – една от най-разпространените улични храни в Будапеща. Прилича на голяма мекица, гарнирана с най-различни добавки. Най-доброто място за лангош в Будапеща е Retró Lángos Budapest.
 • Dobos Torta – елегантната торта Добош e най-известната унгарска торта. Прави се с тънки пандишпанови блатове, маслен крем и се залива с карамел. В сладкарница Auguszt Cukrászda Belváros предлагат голямо разнообразие от традиционни унгарски десерти. Опитайте също и Esterházy Torta.
 • Kürtőskalács (козуначено коминче) – козуначените коминчета са много популярни в цяла Европа, особено по Коледа. Интересен факт е, че произхождат от Трансилвания. Все пак козуначените коминчета са част от унгарската култура и една от най-популярните улични храни.

 

 

Къде да хапнете?

Можете да опитате гулаш и паприкаш във всеки традиционен унгарски ресторант. Близо до нашето място за настаняване имаше много приятно местенце, което много ни допадна – Paprika Jancsi Restaurant

Препоръчваме също и  Lecso Hungarian Restaurant – непретенциозно бистро, тип бюфет на самообслужване.

Ако ви е на път, отбийте се и в Street Food Karavan Budapest.

Най-доброто място за лангош в Будапеща е Retró Lángos Budapest.

За десерти и кафе, с две ръце препоръчвам сладкарница Auguszt Cukrászda Belváros.

 

 

Карта

5/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *