Край село Куклен – водопад и манастир между Пловдив и Асеновград

Кукленски водопад

В полите на Родопите, след Пловдив, но малко преди Асеновград се намира град Куклен. Да, Куклен всъщност е град. Повечето туристи го свързват с манастира в покрайнините на градчето, но за по-смелите туристи или семейства с деца може да предложи и разходка до “таен” водопад.

Ето и подробностите:

 

 

Кукленски манастир

Кукленски манастир

Кукленският манастир „Св.св. Козма и Дамян” е леснодостъпен и силно посещаван манастир с богата история. В него се намира една от най-старите църкви в България (12 в.) с изключителни стенописи. Има голям и красив двор. Манастирският комплекс е разположен на три нива. На отделните тераси се откриват страхотни гледки към долината.

Кукленски манастир
Входът към Кукленския манастир

В района на манастира има и аязмо с лековита вода. Още информация за историята на манастира и храма можете да намерите в този сайт.

 

 

Кукленски водопад

Кукленски водопад

Обект на нашия интерес всъщност не беше Кукленския манастир, защото сме го посещавали няколко пъти. Като истински фенове на водопадите, нямаше как да пропуснем едноименния воден скок. До водопада не се стига много лесно, затова го препоръчвам само за опитни туристи или смели семейства с деца, които не се страхуват да се поизцапат. Освен това е доста капризен. Пълноводен е само в началото на пролетта или след обилни валежи.

За Кукленския водопад се тръгва от отбивка няколко метра над Кукленския манастир, малко след първия завой. Приблизителните координати на въпросната отбивка са 42.024856,24.7577925. На мястото ще видите и уширение на пътя, подходящо за паркиране.

Би трябвало да има маркирана пътека някъде при самия манастир, но ние така и нея намерихме, затова се доверихме на напътствията на работещите в района.

Към Кукленския водопад
Начало на маршрута към Кукленския водопад.

През по-голямата си част пътят е широк и се следва посоката към хижа Руен. Около 15 мин. след тръгването се стига до ловджийски заслон (Дивечова нива). На мястото ще видите и табели и зелена маркировка към хижа Руен (не работи според информацията из интернет).

Към Кукленския водопад
Около 15 мин. след тръгването се стига до ловджийски заслон или вишка.

Около 10 мин. след въпросния заслон стигаме до реката, на която се намира и водопада. По количеството вода в реката можете да добиете представа и за пълноводието на водопада и да прецените дали си заслужава да го търсите.

Следва сравнително стръмно изкачване през просторна гора.

Към Кукленския водопад
След като прекосим реката следва сравнително стръмно изкачване.

Около 15 мин. след като сме прекосили реката се стига до много важно място от маршрута. Ще видите задраскани зелени стрелки на дясно. Това е мястото, където се отделяме от ясния и широк път към хижа Руен.

Към Кукленския водопад
Около 15-20 мин. след прекосяването на реката стигаме до важно място от маршрута. Задраскани зелени стрелки. Тук тръгваме надясно през гората. Отделяме се от широкия и ясен път към хижа Руен.

Оттук нататък трябва да сте много наблюдателни за зелените стрелки и маркировка на няколко места по дърветата. Няма утъпкана пътека. Следваме всичко, което ни прилича на маркировка, оставена от хората преди нас – стрелки по дърветата, пирамидки от камъни, завързани ленти по клоните и т.н.

Към Кукленския водопад
След като се отклоним трябва да внимаваме за всякакви маркировки и упътвания, защото се движим без ясна пътека през гората.
Към Кукленския водопад
Още от маркировката по пътя към Кукленския водопад.

И така около 15 мин. следене на всякакъв вид маркировки и знаци, без пътека, се озоваваме над коритото на реката. Същата, която пресякохме малко по-рано. Кукленския водопад се чува, но все още не може да се види.

Най-сложната част от маршрута е слизането до самото корито на реката. Тук задължително трябва да носите удобни обувки, защото пътеката е много тясна и стръмна. Освен това може да е посипана с листа, които да я правят и хлъзгава. Заради този участък може би маршрутът не е съвсем подходящ за семейства с деца. Но пък, ако децата имат опит с преминаване през пресечени местности, биха се справили със слизането.

Към Кукленския водопад
Най-сложната част от маршрута – слизането до коритото на реката.

След като слезете до коритото на реката, водопадът вече се вижда и до него остават 4-5 мин. срещу течението на реката.

Кукленски водопад
След като слезете до коритото на реката, водопадът вече се вижда.
Кукленски водопад
Кукленски водопад

Връщането беше доста по-лесно и бързо. За около 15 мин. се върнахме на широкия път за хижа Руен, при задрасканите стрелки. После още 10 мин. до прекосяването на реката, и след още 20 мин. си бяхме при колата.

Сумарно – 1 час отиване, от които 40 мин. по ясна пътека, а останалите 20 по не съвсем ясна такава. Върнахме се за около 45 мин.

 

Лични впечатления

Кукленският водопад сам по себе си съвсем не е най-уау водопада, който сме виждали. Не беше нито много висок, нито много буен. По-скоро беше малък воден скок. Беше интересна разходка.

Дълго търсих ясни упътвания как да стигнем до Кукленския водопад. След питане на работещите около манастира – успяхме да го намерим. Надявам се статията да е полезна и ако някой търси път до този “скрит” водопад, да намери яснота в тези редове.

 

 

Какво друго да видите наоколо?

Параклис Св. Димитър, Асеновград

Районът около Асеновград изобилства с природни и културни забележителности. Ето и малка част от тях:

 

 

Къде да хапнете?

Ресторант Салаша, АсеновградТук имам 2 предложения.

  • Ресторант Салаша – намира се по пътя към Асеновата крепост. Много приятен ресторант с градина, готвят вкусно и обслужването е любезно.
  • Магазини и ресторант “НОВОМЕС” – намира се на пътя Пловдив – Асеновград (Асеновградско шосе, в дясно). Заведението е на самообслужване, тип бюфет. Много харесваме мястото, защото има много голямо разнообразие от прясно приготвени ястия, салати и десерти. Към ресторанта има и магазин за месо, месни и млечни продукти.
4.3/5 - (3 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *