Сливодолското падало на Родопите

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало е един от най-високите водопади в Родопите, а всъщност и в България. Разходката до него е сравнително лека и кратка и може да се направи и за един ден от София или Пловдив. Маршрутът е подходящ за семейства с деца и за хора, които нямат опит с вървене в непресечени местности. По пътеката съм виждала и хора с неудобни, високи обувки с ток, но все пак ви препоръчвам да носите спортни обувки.

Реката, която образува Сливодолското падало се нарича Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. По пътя си към този 50-метров красавец ще видите и други водопади, а също и кристално чисти синкави вирове, издълбани и изваяни скали, прохладна зелена гора и много места за отмора и почивка.

Първото ни посещение на водопада беше в един дъждовен уикенд в района на Бачково, в който освен Сливодолското падало видяхме и Бачковските манастир и водопада, село Косово и други красоти в тази част на Родопите. Този път обаче се възползвахме от слънчевата прогноза.

 

Откъде тръгваме?

Водопад Сливодолско падало

Около 4-5 километра след Бачковския манастир, в посока Чепеларе и Смолян, ще минете през тунел. Веднага след тунела отбийте в дясно при рибарник Тунела. Там можете да паркирате. Има място за 6-7 коли. Приблизителните координати на мястото са 41.923677, 24.834034.

Пресечете главния път с повишено внимание и много бързо, с прибягване. На дясната стена на тунела ще видите жълта табела, оказваща посоката към водопада.

Водопад Сливодолско падало
Жълтата табела за начало на пътеката към Сливодолското падало

Оттам нататък няма къде да сбъркате. Пътеката е идеално маркирана и на много места има табели, така че дори да падне непрогледна мъгла гарантирам, че няма да се изгубите.

Водопад Сливодолско падало
Идеално маркирана пътека

 

Накратко за маршрута

Водопад Сливодолско падало

 Общо време без почивките: 1 ч. 45 мин.

Общо време с почивките: 2 ч. 25 мин.

Време за отиване: 1 ч.

Време за връщане: 45 мин.

Дължина на маршрута: 5.82 км.

Средна скорост: 3.3 км/ч

Денивелация: 339 м.

Най-ниска точка: 428 м.

Най-висока точка: 691 м.

Калории: 425 kcal

 

Подобно за маршрута

Водопад Сливодолско падало

До водопад Сливодолско падало е изградена идеално маркирана екопътека с много табели, мостове и стълби. Пътеката е добре поддържана. Личи си, че на места стари дъски са заменени с нови, а парапетите и стъпалата са укрепени.

Водопад Сливодолско падало

Редуват се леко стръмни и полегати участъци. Върви се ту на левия, ту на десния бряг на реката, ту близо до коритото, ту се изкачва високо над реката.

Водопад Сливодолско падало

Като цяло разходката е лека, приятна и спокойна.

Целият каньон на река Сливов дол е много живописен, а реката образува по пътя си много по-малки водопади и водни каскади.

Водата е кристално чиста, а на по-дълбоките места синее. Няма чешми по пътя, затова си пригответе поне литър вода за из път.

Само 10 минути след тръгването, вече се виждат и първите каскади.

Водопад Сливодолско падало
Първи пад на реката се вижда долу в ниското.
Водопад Сливодолско падало
Още един пад на водата, до който може лесно да се стигне.

Около 15 мин. след тръгването ще стигнете до една малка вила, с адес на улица Гранична, а в подножието й реката образува 3 красиви пада.

Водопад Сливодолско падало
3-те пада под малката вила
Водопад Сливодолско падало
Вила на улица Гранична

Около 25-30 минути след вилата ще минете покрай едно зелено бунгало, а малко след него е и един от високите водопади по течението.

Водопад Сливодолско падало
Зеленото бунгало
Водопад Сливодолско падало
Първият по-висок водопад.

До малкият водопад може да се слезе при добро желание, но знайте, че пътеката до него е доста стръмна.

След малкия водопад следва стръмно изкачване около 15 минути и големият водопад вече се вижда и чува.

Водопад Сливодолско падало
Последни стръмни метри преди водопада

Може би на ниво средата на водопада ще видите една самоделна пейка, на която можете да се полюбувате на гледката и шума от природата.

Водопад Сливодолско падало
Пейката до водопада

До подножието на водопада се стига много трудно, защото пътеката е много стръмна, тясна и хлъзгава.

Водопад Сливодолско падало

Още снимки от екопътеката и водопад Сливодолско падало

Връщането е по същия път обратно, но е малко по-бързо.

 

 

 

 

Къде да хапнете?

Магазин и бърза кухня Ново мес

Районът около Бачковския манастир е доста популярен и наоколо е пълно с рибни ресторанти, а също и с традиционни механи. Ние обаче скоро открихме едно заведение за бързо хранене, което много ни допадна на пътя от Пловдив към Асеновград. Малко след Околовръстния път на Пловдив ще видите отдясно на пътя голям фирмен билборд с надпис Ново мес. Има голям и удобен паркинг. Магазинът има търговска част, в която се продава основно месо и месни продукти, но има и част за бързо хранене. На самообслужване е.  Прилича малко на студентски стол, защото си взимате табла и си избирате от една витрина какво ви харесва за хапване. Има наистина огромно разнообразие от ястия, супи, салати и десерти. Цените също са много добри. Вкусно е, непретенциозно и ни хареса много. Може да се плати и с карта.

4.8/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “Сливодолското падало на Родопите

    1. Здравейте, дебитът на водопада значително намлява през юли и август. Ние предпочитаме да посещаваме водопади в периода април-юни(средата). Обикновено тогава има най много дъждове, които да подхранват водопадите. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *