Каньони и водопади в долината на река Соча, Словения

Големият каньон на река Соча, Словения

Има един район в Словения, който наричат “долината на 100-те водопада”. Това е долината на река Соча и нейните многобройни притоци. Там водите, които се спускат от планините са прозрачни и небесно сини, а в комбинация с високите върхове, зелени гори и бели камъни изглеждат като една истинска картичка. Тези сини реки образуват множество водопади и дълбаят скалите като синя змия.

Имахме възможността и щастието да видим някои от тези красавци. Ето за кои говоря:

Големият каньон на река Соча (Velika korita Soče)

Големият каньон на река Соча, Словения

Големият каньон на река Соча е дълъг около 750 метра. Това е участъкът от реката, където коритото е съвсем тясно, а в дълбочина достига до 15 метра. Разходката е съвсем кратка, но ще ви се иска да останете там за целия ден. Опитайте се да вървите по пътеките възможно най-близо до самото корито. Ще минете и покрай един много красив водопад. Цветът на водата е светло син. Реката е напълно прозрачна, дори в най-дълбоката част дъното се вижда. Може да се каже, че това е една от перлите на Словения. Вход свободен!

 • Най-близко населено място: 8-10 км. от Бовец (Bovec).
 • Необходимо време: 1 час
 • Трудност: 1/10

 

Водопад и каньон Можница (Korita Možnice in veliki Možniški slap)

Водопад Можница, Словения

За да стигнете до това природно творение, карайте от Бовец (Bovec) към Лог под Маангартом (Log pod Mangartom) и се оглеждайте вдясно на пътя за един замък. Това е крепостта Клуже (Trdnjava Kluže). Точно 2 километра след нея ще видите отбивка в ляво на пътя и черен път, започващ от нея. Там трябва да паркирате.

Можница, Словения
Отбивката отляво на пътя точно 2 километра след крепостта Клуже. Тук паркирате и тръгвате пеша надолу по черния път.
Можница, Словения
Тръгвайки пеша по черния път, ще минете през един дървен мост. Веднага след моста трябва да тръгнете надясно.

 

Можница, Словения
Ще видите малка врата и ограда. Минавате през врата и затваряте след себе си!

 

Можница, Словения
Оттук нататък следва много приятна, тревиста горска пътечка.

 

Можница, Словения
Тази пътечка скоро ще ви отведе нагоре, покрай една дървена ограда и невероятна гледка към планината Мангарт (Mangart).

 

Можница, Словения
Скоро тази тясна, горска пътека ще ви отведе до широк, черен път. Там трябва да завиете остро наляво. Следвайте малките табели за Možnica.

 

Можница, Словения
Отклонението наляво от широкия път.
И отново ляво
Можница, Словения
Много стръмно спускане към коритото на реката
Каньон Можница, Словения
Мостът над реката.

 

 

Стигнете ли до мостът, тръгнете наляво и следвайте маркировката. Вече няма къде да сбъркате. Въпросният мост минава над най-тясната част от каньона. Реката прилича на синя змия, която се вие между скалите.

Още 10 минути слизане и ще видите 18-метровият водопад. Той сякаш пробива скалата.

 • Най-близко населено място: 7 км. от Бовец (Bovec).
 • Необходимо време: 3 часа 30 мин.
 • Трудност: 3/10

 

 

 

Пределски водопад (Predelski slap)

Водопад Пределица, Словения

По поречието на река Пределица има много водопади, но те могат да се видят само със добра екипировка, въжета и водач. Тръгва се от един мост в Лог под Мангъртом (Log pod Mangartom) и се върви нагоре по коритото на реката.

Само достигането до най-горния водопад е много лесно. По пътя си срещнахме дори семейство с малки деца. За да стигнете до него има 2 начина. Някъде след село Стръмец (Strmec na Predelu), не знам точно къде обаче, имало табела и отбивка. Това е единият начин, по-лекият.

Другият начин е от моста на Лог под Мангъртом. Той е в края на селото. Там тръгнахме по едно много стръмно изкачване вдясно на реката. Има маркировка и табели. Изкачването е много стръмно. Изкачихме се за около 45 мин. Скоро стигнахме до един участък от пътеката, която минава много близо до главният, асфалтов път. Там някъде би трябвало и да е въпросната отбивка след село Стръмец, за която ви споменах като вариант. След стръмното изкачване следва около 10 мин. полегата пътека. Минава се покрай нещо като останки от крепостна стена. След стената следва стръмно спускане до коритото на реката. Там вече водопадът се вижда.

 • Най-близко населено място: село Стръмец (Strmec na Predelu) или село Лог под Мангъром (Log pod Mangartom).
 • Необходимо време: 1 час 30 мин. или 2 ч. 30 мин.
 • Трудност: 2/10 или 3/10

 

 

Водопади Фратарица (Slapovi Fratarice)

Каньонът на река Фратарица, СловенияЕдна от най-красивите части на Словения е долината на река Коритница (Koritnica). Малка част от тази красива долина е и каньонът на река Фратарица (Fratarica), която се влива в река Коритница при селцето Лод Под Мангртом (Log Pod Mangrtom). Реката е образувала множество водопади, всеки различен по форма, височина, дори цвят. Едно съвсем кратко изкачване по тесния пролом разкрива пред очите ни тези прекрасни природни творения, скрити в гората, между тесните проломи. Още подробна информация за този каньон и водопадите по него може да прочетете в тази статия.

 • Най-близко населено място: село Лог под Мангартом (Log pod Mangartom).
 • Необходимо време: 1 час 30 мин.
 • Трудност: 3/10

Водопад Бока (Slap Boka)

Водопад Бока, СловенияВодопадът Бока е един от най-високите и най-пълноводни водопади в Словения. Интересното при него е, че почти веднага след извора си, той пада от 106 метра. За съжаление до самия водопад не може да се стигне. Изградена е наблюдателна тераса (площадка), до която се стига много лесно и бързо, само 15 мин. Опитахме се да се приближим повече, тръгвайки по коритото на реката, но стигнахме до непреодолим участък и се върнахме.

Водопадът се вижда много ясно дори от главния път, по-точно от мост Бока. Няма как да не видите моста, има голяма жълта табела. Веднага след моста може да паркирате и след 15 мин. ще стигнете до наблюдателната тераса. Там има и голямо информационно табло с информация за водопада.

 • Най-близко населено място: 5 км. от Бовец (Bovec).
 • Необходимо време: 30 мин.
 • Трудност: 1/10

Водопад Козяк (Slap Kozjak)

Водопад Козяк, Словения

До водопад Козяк се стига много лесно. Близо до Кобарид ще видите тесен каменен мост над река Соча. Това е т.нар. мост на Наполеон (Napoleonov most). Вдясно, малко след моста, е паркингът. Той е платен и струва 1,5 евро. Съветвам ви да не продължавате с колата по черния път към водопада, защото е забранено и може да бъдете солидно глобени. От паркинга до водопада се стига за 30 минути.

Първоначално се върви по широк, черен път покрай коритото на река Соча. В далечината, над реката, ще видите въжен мост. Може да се разходите по него. Мястото е много подходящо за снимки. Реката е светло синя. Много е живописно.

Ще минете покрай дървени стълби, които водят до някакви катакомби и убежища. Има някаква история, свързана с тях, но не я знам. Не се отклонявайте от широкия път.

След като пътеката навлезе в гората ще минете покрай един немалък и красив водопад, но той не е Козяк. Продължете още малко напред. Пътеката е широка, полегата и се движи покрай реката, на която е водопада.

Водопадът някак си е скрит като в пещера. Осветен е само от „дупката“, от която пада и от „входа“ на пещерата. Скалите, около него също са много интересни, все едно са на слоеве.

 • Най-близко населено място: 1 км. от Кобарид (Kobarid).
 • Необходимо време: 1 – 1.5 часа.
 • Трудност: 1/10

Водопади Бринта и Грегорчичев (Slap Brinta in Gregorčičev)

Водопад Грегорчич, Словения

Водопадите са близо един до друг. Първо се преминава покрай единия, а след това до другия и се връщаме по същият път обратно.

И двата са труднодостъпни, особено вторият – Грегорчич, достигането до него е изключително екстремно. Пътят до водопадите не е обезопасен и не е подходящ за малки деца.

Последните метри до водопада Грегорчич са най-трудни за преминаване. Върви се по ръба на скала, като можете да се държите за стоманено въже, захванато за скалата. На места, където имаме изкачване, са забити железни стъпала в скалите. В този последен участък имаме своеобразно аматьорско скално катерене.

Още информация за тези водопади можете да прочетете в тази статия.

 • Най-близко населено място: село Селце (Selce), 2 км. от Камно (Kamno), 9 км от Кобарид (Kobarid).
 • Необходимо време: 3 часа.
 • Трудност: 3/10, а в последния участък преди подножието на Грегорчичев 8/10

Водопад Сопота (Slap Sopota)

Водопад Сопота, Словения

Красивият водопад Сопота (или Супот) е висок около 60 метра. Много близо до него се стига с кола. Между селата Любинж (Ljubinj) и Подмелец (Podmelec), на 10-15 километра от Толмин. Между двете села ще видите голяма дървена табела и отбивка на пътя, където можете да паркирате.

Тръгвайки по пътеката, скоро ще навлезете в гора и след 10-15 мин. ще стигнете до водопада. Пред него са изградени пейки.

Водопадът е много висок, но през лятото става доста маловоден. Заобиколен е от високи, мъхлясали скали. Мястото е много красиво.

 • Най-близко населено място: между селата Любинж (Ljubinj) и Подмелец (Podmelec), 10-15 км. от Толмин (Tolmin).
 • Необходимо време: 30 мин.
 • Трудност: 1/10

Водопадите Супот и Крампеж (Slap Supot in slap Krampež)

Водопади Крампеж и Сопота, СловенияДвата водопада са много близо един до друг. В село Косеч (Koseč) ще видите указателни табели за началото на пътеката към водопадите. Ние ги намерихме случайно, търсейки водопадът Сопот, за който ви споменах преди малко. Водопадите са високи, но през лятото са доста маловодни. След 5-10 мин. ще стигнете до първият, по-красивият от двата. След още 5 мин нататък по пътеката ще видите и другия.

 • Най-близко населено място: село Косеч (Koseč).
 • Необходимо време: 30 мин.
 • Трудност: 1/10

 

 

 

Водопад Бери (Slap Beri)

Водопад Бери, Словения

Бери е красив водопад край Толмин, висок 36 метра. Преходът е кратък, а пътеката е с много лек наклон. В селото се оглеждайте за табели за водопада или питайте местните.

 • Най-близко населено място: село Полюбин (Poljubinj), 2 км. от Толмин (Tolmin).
 • Необходимо време:  1 час
 • Трудност: 1/10

Водопад Вирйе (Slap Virje)

Водопад Вирйе, Словения
Водопадът се намира непосредствена близост до Бовец. През лятото е много подходящ и много популярен за плаж, защото образува широк изумрудено зелен басейн. Преходът е лек и приятен. Подходящ за всеки.

 • Най-близко населено място: 1км от село Плужна (Plužna), 3-4 км. oт Бовец (Bovec).
 • Необходимо време: 30 мин.
 • Трудност: 1/10

Къде да отседнете?

Къмпинг Адреналинчек, Словения

За нас настаняването в къмпинги се оказаха доста приемлив вариант в Словения. Препоръчвам ви 2 много приятни къмпинга, които са близо до двата основни града, около които са съсредоточени водопадите. Единият е близо до Бовец, а другият е близо до град Толмин.

Къмпинг Адреналинчек

Adrenalinček определено се откроява от другите къмпинги в Бовец и околностите му. Той е скрит в една гора. Можете да опънете своя палатка или да наемете такава. Има няколко типа палатки, които можете да наемете.

В къмпинга има кухня на открито, оборудвана с всичко необходимо. В голямата, дървена беседка, където е кухнята, често се палят огньове и атмосферата стана наистина доста приятелска, с китари и топла скара. Всичко е изцяло на самообслужване.

Цените и типовете палатки, както и по-подробна информация за услугите, които се предлагат в къмпинг Адреналинчек, можете да намерите на сайта им.

Къмпинг Вили

Къмпинг Вили е много приятен семеен къмпинг с много приветлив домакин. Вечер всички се събират под покрита столова. Пожелание Вили ще ви приготви вкусна и прясна пъстърва от река Соча. Къмпингът е семпъл, но е много чаровен и се чувствахме много добре там.

Къмпингът се намира в непосредствена близост до река Соча. Из градината му щъкат много дружелюбни домашни любимци. Райско местенце. Още информация и снимки от къмпинга, можете да намерите във фейсбук страницата им.

Карта

5/5 - (6 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *