Един ден в Рилския манастир и околностите с деца

Рилски манастир

Рилският манастир е едно от най-популярните места у нас. Няма човек в България, който не е чувал за него и не може да го разпознае на снимка. През топлите месеци и почивните дни паркингът му се “пръска по шевовете” от коли и автобуси с туристи, които искат да видят един от най-впечатляващите манстири, обект на ЮНЕСКО, пазещ много история и пораждащ силно възхищение. 

В района обаче има и много други пътеки, по-непознати, които можете да обходите само за ден и то с деца. Ако решите да поостанете, също няма да скучаете, защото районът изобилства от атрактивни и живописни маршрути. Ето и някои от тях:

 

 

Рилският манастир

Рилски манастир

Няма как да не започна с основната и най-важна атракция в околността – Рилския манастир. Той е една от най-посещаваните туристически атракции за хора от близко и далече. Не пропускайте да се отбиете в Рилската света обител. Входът в манастира е свободен, но паркингът е платен и таксата за коли е 5 лв. Из интернет ще намерите тонове информация за Рилския манастир, но тук ще споделя някои факти,  които биха били интересни за деца и биха им помогнали да разберат какво му е толкова специалното на този “някакъв си манастир”.

  1. Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО на културно-историческите забележителности със световно значение. В този списък се включват само най-ценните за човечеството места от целия свят.
  2. Църквата “Рождество Христово” е най-голямата манастирска църква в България
  3. В манастира има библиотека и етнографски музей. В библиотеката има над 32 000 книги и стари ръкописи.
  4. Рисунките по стените на църквата отвън и отвътре са рисувани от няколко художника, един от които е прочутият  Захари Зограф.
  5. В манастира са учили и творили Пайсий Хилендарски и Неофит Рилски.
  6. В началото на 19-ти век избухнал голям пожар и изгорил почти целия манастир. Хората много обичали и ценели мястото, затова за по-малко от 1 година били събрани много дарения и бързо започнало възстановяване на разрушеното. Строителството продължило близо 30 години., дори били застроени нови 8800 кв.м. площ.

Често организираните екскурзии до манастира се съчетават и с посещение на пещерата, в която е живял св. Иван Рилски в продължение на 7 години – сам, в отшелничество. Тя се намира на няколко километра след манастира. В края на пещерата има тясна дупка. Съществува легенда, че който успее да мине през нея, е безгрешен. От опит знам, че това лесно начинание може да се окаже непосилно за хора със страх от тесни пространства.

 

 

Екопътека Бохемия

Екопътека Бохемия

Екопътека Бохемия е кръгов маршрут, който минава покрай няколко не много високи водопада, излиза над каньона и се връща през гориста и малко стръмна пътека. Преминава се край водопади, върви се по стените на каньона, има и катерене по въжета и всичко това на открито и напълно безплатно – страхотно забавление за деца. Обхождането на цялата екопътека отнема около 1 час с всички почивки. 

Малко след град Рила, буквално няколко метра след табелата за край на града, ще видите отбивка вдясно на пътя. Там можете да паркирате колата си. Там е и първият водопад по каньона.

Екопътека Бохемия
Първият водопад по каньона, непосредствено до отбивката край пътя.

За началото на екопътеката обаче трябва да повървите още 50-тина метра по-нататък по пътя за коли. Трябва да сте изключително внимателни, защото няма тротоар и се върви по тясна стена или по самия път за коли, който си е доволно натоварен. 

Екопътека Бохемия
Началото на екопътека Бохемия. До него се върви още 50-тина метра след отбивката.

След като стъпите на екопътеката ще повървите 5-10 мин., докато излезета на тераса с беседка и маса. Тук пътят се разделя на 2 – екстремен и неекстремен. Двата се събират накрая при един тесен и висок каньон, но ви препоръчвам да се качите по екстремния (дясно) и да се върнете по неекстремния (от ляво). Ние преминахме нагоре по екстремната част за около 45 мин. и се върнахме по неекстремната за около 15 мин.

Екопътека Бохемия
Широката поляна с тераса и беседка. Тук пътеката се разделя на 2. Препоръчвам да тръгнете по дясната (екстремна) и да се върнете по лявата пътека.

По “екстремната” част от пътеката  се минава през няколко стръмни участъка, на които трябва да се покатерите по въже. В тези участъци може да се наложи да помагате на най-малките с преодоляването им.

Още снимки от екопътека Бохемия

 

 

Екопътека Кръста

Екопътека Кръста

Точно на отсрещния хълм, срещу екопътека Бохемия е екопътека Кръста. Началото е 100-тина метра след началото на Бохемия. Съветвам ви да изминете това разстояние с кола обаче, защото за мен вървенето по пътя за коли с деца е много напрегнато и неспокойно. В началото на екопътека Кръста ще видите отбивка, където можете да паркирате.

Екопътека Кръста
Началото на екопътека Кръста

Екопътека Кръста е кръгов маршрут, който се обхожда за около 1 час. Качихме се до върха с кръста за около 45 мин. и слязохме по краткия и стръмен участък след него за около 15 мин. Пътеката започва с широк път и табела. След 5-10 мин. ще стигнете до беседка с пейка и барбекю. Нататък през около 10-15 мин. ще минете покрай още 2 места с пейки.

Екопътека Кръста
Първото място с пейка,10-15 мин. след беседката. Поглед отсреща към екопътека Бохемия.

Важен момент в маршрута е второто такова място. До него ще стигнете 10-тина мин. след  първата пейка (на снимката горе). Там трябва да тръгнете нагоре и надясно, веднага след самата пейка. Маркировката е оскъдна и неясна, лесно можете да сбъркате и да продължите направо.

Екопътека Кръста
Отбивката след втората пейка. Тук тръгваме леко нагоре и надясно, веднага след пейката. Маркировката е оскъдна и човек може лесно да я подмине.

Оттам нататък пътеката прави “обратен” завой и се изкачва нагоре по слънчева пътека и така докато стигнете до големия кръст на върха на хълма. От върха се открива чудна гледка съм град Рила и околните хълмове и каньони.

Екопътека Кръста
Последни метри до върха с кръста.

Екопътека КръстаНа върха

Ако погледнете назад, ще видите, че пътеката се разделя на 2. Тук можете да се върнете по дясната пътека, която е по-стръмна, но и доста по-кратка.

Екопътека Кръста
Поглед назад от върха с кръста. Пътеката се разделя на 2, ще се върнем обратно по дясната.

 

 

Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са интересни скални форми, които се намират в околностите на село Стоб. По пътя към Рилския манастир ще видите означителните табели на мястото, където трябва да се отклоните, а също и в самото село Стоб на няколко места ясно е оказан пътя до пирамидите.

В началото на пътеката има паркинг и кабина с каса, на която е обявена входна такса 2лв. При последното ни посещение касата не работеше и входа към пирамидите беше свободен.

Стобски пирамиди
Панорама към Стобските пирамиди от птичи поглед.

Самите пирамиди са на върха на хълма, затова се подгответе за 25-30 мин. ходене по слънчева пътека, докато стигнете до първата група пирамиди. Втората група пирамиди са 5-10 мин. след тях.

Стобски пирамиди
По пътеката към първата група пирамиди.

Изкачването до върха на хълма, където можете да видите втората група пирамиди отгоре, не е обезопасено и има предупредителна табела за това.

Стобските пирамиди са пясъчни скални образования в различни форми и размери. Донякъде приличат на Мелнишките, но различното и особеното при някои от тях са големите камъни на върха им. Интересно е да видиш пясъчна скала във форма на тясна пирамида, на върха на която е “кацнал” голям камък. 

 

 

Още интересни маршрути в района

Сухото езеро

Сухото езеро, Рила

Няколко километра (7-8 км.) след Рилския манатир се намира местността Кирилова поляна. Оттам водят началото си няколко интересни маршрута. Един от любимите ми е този до Сухото езеро. До езерото се стига за не повече от 2 часа. 

Гледките по пътя към езерото спират дъха, а близо до езерото има и няколко високи водопада. Още за разходката ни до Сухото езеро и неговите водопади можете да видите в тази статия.

 

 

Смрадливото и Рибните езера

Смрадливото езеро

Кръговият маршрут до Смардливото езеро, Рибните езера и едноименната хижа отнема около 4 часа от местността Тиха Рила. Местността се намира на ~8км след м. Кирилова поляна. Въпросните 8 км. пътят е много лош и може да се измине с високопроходима кола.

Честно казано, когато обхождахме маршрута, не не водихме нашите деца, но половината групи, които срещнахме, водеха със себе си и деца. Още за нашата обиколка на Смрадливото и Рибните езера можете да видите в тази статия.

 

Хижа Иван Вазов

х. Иван Вазов, Рила

От село Пастра, 12 км. преди Рилския манастир, започва най-лесният маршрут към любимата ми хижа Иван Вазов. От селото до язовир Калин е възможно да се стигне и с кола, но с много бавно и внимателно шофиране и то от опитни шофьори. Този участък е много живописен и е много популярен сред любителите на колоезденето.

След язовир Калин може да се продължи само с високопроходим джип до връх Винтчето. След върха започва слизане до х. Иван Вазов и не може да се продължи с никакво МПС. От язовир Калин до х. Иван Вазов се върви около 2 часа 20 мин.

Хижа Иван Вазов е моята любима хижа. Тук отново е момента да призная, че не сме водили децата си там, но хижата се посещава от много групи с деца. Как да стигнете до х. Иван Вазов от село Пастра и какво да видите в околностите й, можете да прочетете в тази статия.

5/5 - (4 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *