Детски маршрути на Витоша

Местност Боерица

Маршрутите на Витоша са доста добре маркирани, освен това са леки и разстоянията между обектите са сравнително кратки. Жителите на София имат огромната привилегия да разполагат с планина само на половин час разстояние. Дори ако имате само половин свободен ден и искате да „мръднете“ някъде извън града … ей я къде е Витоша. При това лесно достъпна с кола, автобус или лифт. Тя е място, където да се разходите сред природата, да подишате чист планински въздух и да хапнете топла супа в някоя задушевна хижа.

Следя посещенията в блога си и виждам, че интересът към пътеките на Витоша е голям. Затова реших да събера кратките, детски, изпробвани маршрути, за които вече съм ви разказвала, на едно място. Не ги подреждам по трудност или предпочитания, просто предоставям кратък и удобен списък.

Ето го и него:

 

 

м. Златните мостове – х. Еделевайс – х. Кумата – м. Златните мостове

Време за вървене: 3 часа
1. м. Златните мостове – х. Еделевайс – 1 час 40 мин.
2. х. Еделевайс – х. Кумата – 40 мин.
3. х. Кумата – м. Златните мостове – 40 мин.

Линк към статията: От Златните мостове до хижа Еделвайс – на Витоша с деца

Кратко описание: В първата част от маршрута пътеката е широка и по нея спокойно могат да вървят един до друг 4-5 човека. Редуват се леко стръмни и полегати участъци. През повечето време се върви през борова гора.
Пътеката от хижа Еделвайс към хижа Кумата е сравнително полегата. Тук има един важен етап.

След около 30 мин. вървене по пътеката направо, ще стигнете до разклона за Златните мостове. Има и табела. Тук препоръчвам да пренебрегнете табелата и да продължите направо към хижа Кумата. Ако продължите направо, след около 10 мин ще стигнете до хижа Кумата. При хижата има ясни табели и синя маркировка към местността Златните мостове. Пътеката е широка и няма къде да сбъркате.

Ако все пак решите да последвате табелата, малко по-надолу се оглеждайте за разклон, където да тръгнете надясно и пътеката да ви отведе отново на маркираният със синьо основен маршрут.

Слизането хижа Кумата до Златните мостове е много леко и приятно. Минава се през няколко дървени моста. Пътеката е ясна, на места дори е посипана с чакъл.

 

 

м. Златните мостове – х. Боерица

От хижа Боерица до Златните мостове
Местност Боерица

Време за вървене: 2 часа

Линк към статията: От Златните мостове до Боерица – на Витоша с деца

Кратко описание: Първата половина от маршрута е доста различна от втората, защото се върви предимно през иглолистна гора, а връщането е предимно през широколистна. След като тръгнете от Златните мостове, по стълбите покрай каменната река, съвсем скоро ще стигнете до едно много фотогенично място, където каменната река се комбинира със смесената гора наоколо по много атрактивен начин. Всеки, който мине от там, обикновено спира да снима.

Около 50 мин. след тръгването ще стигнете до място, където пътеката се разделя на 2 – направо е към хижа Кумата, а наляво е местността Боерица. На мястото има ясна и голяма дървена табела. Тръгваме наляво към Боерица и до местността ни остава още около 10-15 мин. вървене.

В местността Боерица се намират много близо една до друга 3 хижи – Борова гора, Планинарска песен и Боерица, както и едноименният хотел.

Връщането през местността Боерица е много живописно. Отново се минават няколко дървени мостчета, каменна река и просторна широколистна гора.

Пред хижа Планинарска песен ще видите няколко стъпала надолу и табела за местността Златните мостове. Това е началото на пътеката, по която ще слезем обратно. Само 5 мин. след тръгването ще стигнете до първият дървен мост и каменната река, откъдето се открива прекрасна гледка.

След още 15 мин. ще стигнете то разклонът за хижа Момина скала. Следваме табелите тръгваме наляво към Златните мостове. Оттук нататък спускането става все по-стръмно и гората става все по-красива.

 

 

х. Еделвайс – х. Звездица – х. Кумата – х. Еделвайс

Време за вървене: 2 часа

Линк към статията: От хижа Еделвайс до хижа Кумата – на Витоша с деца

Кратко описание: Маршрутът е разнообразен и много приятен. Редуват се стръмни и полегати участъци, слънчеви и сенчести.

Тъй като маршрутът е кръгов, може да бъде направен и в обратната посока – направо към хижа Кумата и обратно през заслон Конярника и хижа Звездица. Предпочитам „нашия“ вариант, защото пътят от Конярника до хижа Кумата е по-стръмен и предпочитам да го слизам, отколкото да го качвам.

 

 

х. Момина скала – х. Камен дел – х. Момина скала

Време за вървене: 1 час и 10мин. (общо в двете посоки)

Линк към статията: От хижа Момина скала до хижа Камен дел – на Витоша с деца

Кратко описание: Маршрутът е много кратък, много лек, подходящ за малки деца и „мързеливци“, които искат да се разходят, но не много надалеч и с не много натоварване, които искат да са в планината, но без да се налага да носят раница.

Посещаваме хижа Камен дел и зиме и лете, защото разходката до там е кратка и приятна. През лятото е много прохладно, защото пътеката е почти изцяло сенчеста. През зимата обичаме да носим и шейната и да се дърпаме и пързаляме. Когато гората побелее от сняг става невероятно красива. Като добавим и топлата супа, която ни чака в хижа Камен дел … мммм, мечта.

 

 

м. Дендрариума – х. Планинец – м. Дендрариума

Време за вървене: 1 час и 40 мин. (общо в двете посоки)

Линк към статията: От Дендрариума до хижа Планинец – на Витоша с деца

Кратко описание: Маршрутът е много кратък, но e леко стръмен. От Дендрариума до хижа Планинец се върви около 45-50 мин., бавно темпо, с деца. Пътеката е леко стръмна и тясна. Няма маркировки и почти липсват табели. Първоначално се върви в нещо като улей, а по нагоре пътеката става по-широка, гората става по-рехава и усещането за простор става все по-силно.

 

 

х. Алеко – вр. Камен дел – х. Алеко

Време за вървене: 3 часа и 10 мин. (общо в двете посоки)

Линк към статията: На Витоша с деца – от хижа Алеко до връх Камен дел

Кратко описание: Маршрутът към връх Камен дел е много популярен, освен това е много лек. Пътят е почти изцяло полегат и е подходящ и за малки деца с малко опит във вървенето в пресечени местности. Първоначално пътят е неравен, а на места е доста мочурливо и се минава по леко заобиколни, по-малко кални, утъпкани пътеки. След като се премине въпросния „кален“ участък пътят става равен, широк и върхът вече се вижда в далечината.

Малко преди върха ще минете покрай заслон Ушите. От заслона до върха се върви около 5-10 мин. Преди заслона ще минете покарай още 1-2 разклонения, но лесно ще се ориентирате накъде да продължите, защото има табели навсякъде, а и ясно се вижда накъде е върхът, към който сме тръгнали.

Гледката от връх Камен дел е страхотна. Вижда се цяла София и Софийското поле.

 

 

кв. Бояна – Боянско езеро – Боянски водопад – кв. Бояна

Боянска река
Трети водопад по Боянска река

Време за вървене: 4 часа и 30 мин.
1. Бояна – Боянско езеро – 40 мин.
2. Боянско езеро – Боянски водопад – 1 час и 40 мин.
3. Боянски водопад – Бояна – 2 часа.

Линк към статията: Какво се крие в горите над Бояна?

Кратко описание: Маршрутът е подходящ за деца, които имат опит с вървене в планината. По пътя няма хижа, на която да спрете за почивка и хапване, затова е добре да носите достатъчно храна за прехода. Маршрутът до Боянското езеро е много лек и приятен. От езерото до водопада вече става по-стръмен, но пък е много живописен. Минава се покрай място наречено Дренска скала, от която се открива страхотна гледка към София, Копитото и цялото Софийско поле.

Малко преди водопада (5-10 минути преди него) следва много стръмно спускане до него. След като започне слизането към водопада е важно да следите табелите. Пътеката върви на зиг-заг, но много туристи минават напряко. Ако сте с деца, препоръчвам да не го правите, защото може да пропуснете означенията и да се озовете над Боянския водопад.

От Боянския водопад тръгнахме по стръмната пътека надолу по реката.

В първата половина от слизането беше много живописна и стръмна. Минахме покрай още 4 високи и бурни водопада. Втората половина от слизането също беше много стръмна. Може би щеше да ни е по-лесно да се качваме по този така стръмен склон, отколкото да слизаме.

 

 

с. Кладница – х. Селимица – с. Кладница

Екопътека на здравето, с. Кладница
Начало на еко пътеката

Време за вървене: 1 час и 20 мин. (общо в двете посоки)

Линк към статията: От Кладница до Селимица – екопътека и манастир в полите на Витоша

Кратко описание: “Пътеката на здравето“ е много приятна екопътека, изградена над село Кладница. Екопътеката ще ви отведе до хижа Селимица. Изминава се за около 40 мин. в едната посока. Върви се покрай реката и на много места са изградени пейки и беседки. Мястото е много подходящо за пикник. Наблизо се намира Кладнишки манастир „Свети Никола“, който не винаги е отворен за посещение.

 

 

Драгалевски манастир – Алеков водопад – Драгалевски манастир

Време за вървене: 2 часа (общо в двете посоки)

Линк към статията: От Драгалевския манастир до Алековия водопад – на Витоша с деца

Кратко описание: Много лек и полегат маршрут, подходящ за деца и „пишман туристи“. Силно препоръчвам да изминете маршрута през есента, защото тогава ще се насладите на наистина невероятни есенни гледки и просторна и пъстра гора. Самият Алеков водопад не е така пълноводен, но пък гледката от скалата при водопада спира дъха.

 

 

Х. Кумата – Черни връх – х. Кумата

Местност Конярника
В далечината се вижда потокът от хора, тръгнали към Черни връх

 

Време за вървене: 4 часа и 30 мин. (общо в двете посоки)

Линк към статията: От хижа Кумата до Черни връх – на Витоша с деца

Кратко описание: Маршрутът е подходящ за деца, които имат опит с вървене в планината. Като цяло пътят не е тежък, но е дълъг. Най-стръмната част от маршрута е в местността Конярника, където се върви около 40 мин. под изоставена въжена линия. По пътя няма чешми, затова носете достатъчно вода за прехода. Вода има в хижа Кумата и в чайната на върха. Сенките също са рядкост, затова през лятото бъдете подготвени с шапки и слънцезащитни кремове и/или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Пътеката е идеално маркирана и обозначена. Маршрутът е популярен и е малко вероятно да сте единствените по пътя. Следвайте табелите, маркировките и останалите туристи и няма къде да сбъркате.

 

 

Екопътека Галунка

Екопътека Галунка

Време за вървене: 2 часа (общо в двете посоки)

Линк към статията: Галунка – алеята от Бистрица до Железница на Витоша

Кратко описание: Много, много лек и полегат маршрут. Дори не бих го нарекла маршрут, а по-скоро алея в парка. По пътеката има много пейки и беседки, подходящи за отдих и пикник. Пътеката свързва селата Бистрица и Железница. Цялото разстояние се обхожда за около час, но винаги можете да стигнете докъдето ви е приятно и да се върнете по същия път обратно. По пътеката съм виждала и семейства с бебета в детска количка.

 

 

Копитото – х. Момина скала – х. Камен дел – Копитото

Копитото- Момина скала

Време за вървене: 2 часа и 40 мин.

Линк към статията: От Копитото до хижа Камен дел – на Витоша с деца

Кратко описание: Този маршрут включва в себе си и маршрутът от х. Момина скала до хижа Камен дел, за който ви споменах по-горе. Като повечето маршрути на Витоша и този е много лек и приятен. Минава се покрай 2 хижи, в които можете да хапнете топла супа или друго. Пътеката е сравнително полегата и широка.

 

Следва продължение …

 

4.6/5 - (33 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Детски маршрути на Витоша

  1. Благодаря за сбора от маршрути. Припомних си детството ми и как обикаляхме по Витоша. С тези маршрути ще се разходим с децата по утъпканите пътеки на Витоша. Ако имате напредства и за парковете за разходки и детски кътове, места подходящи за малки деца около София, като парка в Банкя, Бояна, горна Баня, Княжево, Панчарево и др. , ще ни бъде от полза. Вместо да дишаме мръсния въздух на градските паркове, да излизаме поне в покрайнините. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *