Най-добрите плажове в Кипър (Агия Напа и Протарас)

Ниси Бийч, Кипър

Слънчев Кипър, тук преобладават горещите месеци, през които можете спокойно да се препичате по плажовете, а водата е приятна за къпане чак до края на октомври, та дори и до началото на ноември. Островът е пълен с екзотични плажове с фин пясък и кристално чиста и синя вода.

Едни от най-добрите плажове в Кипър се намират в двете съседни области – Агия Напа и Протарас, близо до град Ларнака. Всеки един от тях е красив и екзотичен по свой начин. Плажовете са плитки и идеални за семейства с деца. Любителите на гмуркането също няма да останат разочаровани от подводния свят.

 

 

Как да стигнете до Ларнака?

Най-лесния и бърз начин да стигнете до Ларнака и областите Агия Напа и Протарас е с директен самолет София – Ларнака от WizzAir. Купих нашите билети през май, а полетът ни беше през септември. На снимката по-горе можете да видите цената за 3-ма възрастни и 3 деца и допълнителните такси за багаж и приоритетно качване на борда, както и приблизителното разписание на полета ни.

 

 

Кола под наем

Силно ви препоръчвам, когато търсите кола под наем, да проверявате първо офертите на местните, утвърдени фирми. Само в краен случай наемайте кола от големи компании като Herts, Sixt, Avis и т.н.

Според моите проучвания най-добрата фирма за отдаване на коли под наем в Кипър е Stevens (stevenscarrentals.com). Ние наехме кола от тях и я препоръчваме с две ръце. Прави се резервация онлайн, за която не се плаща абсолютно нищо. Получавате потвърждение по мейл. Няма скрити такси, допълнителни условия и т.н. Напълно коректни и прозрачни условия. Резервоарът беше зареден с гориво, което платихме отделно. След което от нас се искаше да върнем колата с възможно най-празен резервоар. Наехме една от най-малките коли. Детските столчета бяха безплатни. В таблицата по-долу можете да видите таксите и наема за нашата кола за 9 дни (цените са актуални за септември 2019 г.).

Важно е да знаете, че Кипър е с обратно движение, а колите са с десен волан! Дори за най-опитните шофьори това е объркващо, особено през първите 2-3 дни. Карайте бавно и отговорно.

Rental Details
Pick-up Location Return Location
Larnaca Airport
(extra €4.50 each way)
Larnaca Airport
(extra €4.50 each way)
Pick-up Date & Time Return Date & Time Period
6th September 2019 8:30 am 15th September 2019 7:30 am 9 days
Selected Cars Price Total
(B) VW UP, HYUNDAI i10, SUZUKI SPLASH or similar, Hatchback € 243.00 € 243.00
Location Fees
Pick-up fee € 4.50 € 4.50
Return fee € 4.50 € 4.50
Rental Options
Booster Seat € 0.00 € 0.00
Child Seat € 0.00 € 0.00
Total
Grand Total: € 252.00

Накратко за плажовете

До всички от споменатите по-долу плажове се стига лесно с кола, а близо до тях има безплатен паркинг. Навсякъде цената за наем на чадър + 2 шезлонга е €7.5 (актуална към септември 2019 г.). Разбира се свободната зона също е достатъчно широка. В близост до плажовете обикновено има таверна и бар за сладоледи и напитки. По плажовете има душове и обществени тоалетни и съблекални, но не на всички плажове бяха безплатни. На всички плажове можете да наемете водно колело, моторни лодки, парашути и какви ли не водни атракциони.

Споменатите по-долу плажове са подходящи за семейства с деца. Пясъкът е фин, мек, идеален за замъци. Морето е плитко и чисто.

Ето и плажовете, които проучихме:

 

 

Nissi

Най-популярният плаж на Агия Напа е Ниси Бийч (Nissi). Няма как човек да каже на бялото черно, плажът наистина е изключителен. Пясъкът е бял, мек и фин. Водата е светло синя и кристално чиста. Стотици метри навътре морето стига само до коленете. Човек има чувството, че плува в басейн. Децата се забавляват страхотно.

Ниси Бийч, Кипър

Плажът е великолепен но…. Има едно голямо НО. Плажът е наистина много, ама много претъпкан. Заобиколен е от барове, като всеки се опитва да заглуши съседния с музика. От обяд се започва с happy hour, пяна парти и танци по бански. За мен този плаж е кипърския Слънчев бряг.

Ниси Бийч, Кипър

Плажът Nissi беше един от малкото плажове с платени съблекални, душове и тоалетни.

 

 

Agia Thekla

Агия Текла, Кипър

Агия Текла Бийч е малък и спокоен плаж с фин и златист пясък. В единия му край се намира едноименната църква. В другия му край има малък кей, около който водата е издълбала скалите като мини басейни. Децата много се забавляваха във въпросните мини басейни. Този плаж беше един от най-спокойните и непосещаваните, които посетихме, заради което ни допадна много.

 

 

Gliki Nero

Глики Неро е много красива крайбрежна ивица с дълга и китна алея, подходяща за романтични разходки. Името на плажа означава на гръцки „сладка вода“. Близо до плажа има подводни пещери, затова е много вероятно да видите малки туристически кораби да приближават до близките скали и да се застояват там известно време. Самият плаж Глики Неро е малък, но се слива с дългата плажна ивица на Pantachou Beach. Може да се каже, че са 2 плажа (залива) на едно място. Пясъкът, разбира се, отново е фин и мек, а водата е кристално чиста.

 

 

 

Makronissos

Плажът Макронисос е двоен плаж, т.е. представлява нещо като мини полуостров, чиито два бряга са плажни заливи. И двата плажа за много спокойни и са идеални за семейства с деца.

На пешеходно разстояние от плажа Макронисос се намира друг от любимите ни заливи – Ланда (Landa). 

 

 

Landa

Плажът Ланда е малко известен спокоен плаж, който се намира приблизително по средата между плажовете Макронисос и Ниси (споменах за тях по-горе). Трите плажа са сързани по между си с крайбрежна алея. Много близо до Ланда се намира заливът Мини Ланда, който не е така облагороден като основния. 

Бих казала, че плажът Ланда ми допадна най-много от всички плажове, които видяхме по време на престоя си. Беше много спокойно и денят ни там беше страхотен.

 

 

Vathia Gonia

Плажът Vathia Gonia е естествен скалист залив. Това е мястото, на което видяхме особено много семейства с деца. Ако решите да го посетите, ви препоръчвам да се насочите към лявата част на залива. Там морето е особено плитко, а пясъкът е мек и бял. Толкова е спокойно, че дори бебетата си играеха без особено много помощ от родителите си. На този плаж е инсталирано и съоръжение за достъп на инвалиди до морето.

 

 

Fig Tree Bay

Fig Tree Bay е един от най-популярните плажове в област Протарас. Там (както и навсякъде от досега споменатите места) пясъкът е мек, водата е бистра и морето е плитко и спокойно. На този плаж ще видите малък остров на стотина метра навътре в морето. Около него подводния свят е много богат и пъстър. 

Fig Tree Bay, Кипър

При първоначалното ни стъпване на плажа видяхме група хора, събрани около мъж, който беше уловил октопод. Всички го снимаха и протягаха неуверено по един пръст, за да го пипнат (октопода). Накрая октопода беше пуснат отново на свобода в морето.

 

 

Konnos Bay

Коннос Бей е едит от най-живописните заливи в област Протарас. Плажъте много уютен и закътан. Обграден е от скалисти хълмове и борови дървета. До него се слиза по стълби като се минава през един ресторант, от който водата изглежда наистина зашеметяващо синя.

 

 

Pernera P Beach

Плажът Пернера също беше страхотен. Бих го сложила на втора позиция, веднага след Ланда. Пясъкът е някак си по-тъмен, но пък водата си е все така бистра и спокойна. Плажът е идеален за семейства с деца, а също и за любителите на гмуркането. На този плаж бих стояла под водата повече отколкото на сушата.

 

 

Карта на плажовете

5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *