От Рибарица до връх Вежен – шеметно изкачване до билото на Балкана

Към вр. Вежен

Връх Вежен, с неговите 2198 м., заема почетната седма позиция сред първенците на Стара планина. Самият връх е малко невзрачен. Представлява една обширна поляна. Трудно може да сте сигурни кое възвишение точно е върхът. Стигнете ли обаче билото на Балкана, пред вас ще се открият неземно красиви гледки, море от върховете на Централния Балкан, резерватът Царичина и разбира се Северна и Южна България на длан.

Ще разделя маршрута от Рибарица до връх Вежен на 4 части, защото се качвахме и слизахме по различни пътища:

 1. От Рибарица до хижа Вежен – по стръмния и кратък път
 2. От хижа Вежен до връх Вежен – по стоманените въжета
 3. От връх Вежен до хижа Вежен – през подсичащата пътека
 4. От хижа Вежен до Рибарица – през широкия коларски път

 

 

Откъде тръгваме?

Хижа Вежен

Маршрутът започва в покрайнините на китната Рибарица. От централната улица трябва да се отклоните по пътя, който се движи край река Заводна. На разклона ще видите малка дървена табела към хижа Вежен. Пътят е тесен и колкото повече навлизате в планината, толкова по-лоша става настилката. Скоро ще видите голяма дървена табела, оказваща началото на Национален парк Централен Балкан. До табелата има и широка поляна със знак за паркинг. Това е първото място където можете да оставите колата си.

Около 2км. по-нататък ще видите и втори паркинг. Представлява поляна край пътя със знак за паркинг и място за 6-7 коли. Там асфалтовата част от пътя свършва. Оттук нататък не е препоръчително да продължавате с кола.

Към х. Вежен, паркингът след Рибарица
Паркингът. Началото на нашия маршрут.

 

 

Към хижа Вежен

Към х. Вежен

Накратко за изкачването до х. Вежен

Време с почивките: 2 ч. 50 мин.

Време без почивките: 2ч. 35 мин.

Денивелация: 715 м.

Калории: 1065 kcal.

Най-ниска точка: 925 м.н.в.

Най-висока точка: 1640 м.н.в.

 

Подробно за изкачването до х. Вежен

Към х. Вежен, пряк път
Прекият път

Около 20-25 мин. след като тръгнете от гореспоменатия паркинг ще стигнете до една тясна и стръмна пряка пътека. Тя ще ви спести малко заобикаляне по широкия и полегат път, затова не я пропускайте. На мястото има табела. Можете да видите как изглежда пряката пътека на снимката по-горе.

Само 15 мин. след това ще стигнете и до по-важния разклон. Няма как да го подминете. Мястото е обозначено със знаци и информационни табели, освен това има чешма, пейки и мост. Оттук започва продължителното, стръмно и изморително изкачване към хижа Вежен. Разбира се може да продължите по широкия коларски път, но така ще удължите времето си за вървене двойно.

Разклонъ към хижа Вежен и Бенковски
Разклонът към х. Бенковски и заобиколния път към Вежен. Продължаваме напред, катерим много стръмно към хижата. Следваме синята маркировка.

На табелата е описано, че до хижата ви остават само 1 ч. и 15 мин., но това съвсем не е така. Не искам да ви демотивирам, но само стръмния участък ни отне около 1 ч. 30 мин., а след това вървяхме още 45 мин. по малко по-полегатия.

Към х. Вежен
Много стръмно изкачване. Пътеката върви на зиг-заг. Изкачихме го за 1 ч. и 30 мин.

И така след час и половина по много стръмния баир, следва по-приятен и по-полегат участък.

Към х. Вежен
По-полегатия участък. До хижата остават около 45 мин.

Първо ще минете през разкошна букова гора, а след нея и през една поляна. Стигнете ли въпросната поляна, съвсем скоро ще стъпите отново на широкия път, от който се отделихме, а до хижата ви остават само 10 мин. вървене.

Към х. Вежен
Поляната малко преди хижата. До х. Вежен остават още 10 мин.
Хижа Вежен
Хижа Вежен

 

 

Към връх Вежен

Към вр. Вежен

Накратко за изкачването до вр. Вежен

Време с почивките: 2 ч.

Време без почивките: 1ч. 30 мин.

Разстояние: 2.82 км.

Средна скорост: 1.9 км/ч.

Денивелация: 558 м.

Калории: 765 kcal.

Най-ниска точка: 1640 м.н.в.

Най-висока точка: 2198 м.н.в.

 

Подробно за изкачването до вр. Вежен

Към вр. Вежен

Започваме изкачването към върха от детските люлки в горната част на поляната пред хижата. Ще видите и означителната табела.

Към вр. Вежен

Само след 10-тина минути ще стигнете до мястото, което наричам „сухата гора“. В тази местност голяма част от дърветата са изсъхнали и повалени от някакво природно бедствие. Там е разклонът към х. Бенковски, който е отбелязан с жълта маркировка и оттам ще слезем от върха.

Следваме червената маркировка и продължаваме нагоре през „сухата гора“. След като я прекосите ви очаква отново много стръмно изкачване.  Колкото по-нагоре вървите, толкова по-стръмно става. 10-тина мин. след “сухата гора” ще стигнете до разклона към х. Ехо. Там следваме табелите към върха и тръгваме надясно по червената маркировка.

Към вр. Вежен, разклонът към х. Ехо

Разбира се, че следва още стръмно катерене. Само още 10 мин. след разклона за Ехо ще стигнете до началото на участъка със стоманените въжета.

Към вр. Вежен

Началото на въпросните стоманени въжета бележи и началото на поредния сякаш безкрайно дълъг и много стръмен участък. Преминаването през него наистина е изморително, но пък гледките по пътя са умопомрачително красиви. Всеки поглед назад бива съпроводен с ахкане и уаукане. И така с много пот на челото и радост за окото, за около 50 мин. би трябвало да изкачите и уачстъка със стоманените въжета.

След края на стоманеното въже ще излезете на голото било на Балкана. Да, една безкрайна поляна и пътека, маркирана с колци. Да се чуди човек кой хълм точно е върха. В тази най-висока част от изкачването вървенето се усеща като разходка в парка.

Към вр. Вежен
На мсивът Вежен, до връхната точка остават 20 мин.

И така след около 20 мин. през необятната поляна, наречена връх Вежен, ще стигнете и до мястото, определено за връхна точка. Ще го познаете по това, че на върха на стълба е закачен череп от някакво животно.

Гледката е невероятна, а ако сте късметлии, ще ви се появи и една дъга за разкош.

Към вр. Вежен
Гледката от връх Вежен и една дъга за разкош.

 

 

Слизане от върха

Към х. Вежен

За слизането обратно към хижа Вежен силно ви препоръчвам да не тръгвате по същия стръмен склон, по който се качихме, защото това би натоварило доста краката и ставите ви.  Препоръчвам ви да слезете до хижата по т.нар. подсичаща пътека. 

От връх Вежен трябва да тръгнете по билото в посока х. Бенковски. В далечината на просторната билна поляна ще видите коловата маркировка и една дървена информационна табела. От върха до нея се върви около 5-10 мин. Там ще видите и табели, оказващи посоката към х. Вежен и към х. Бенковски. Тук трябва да тръгнете към х. Бенковски.

Слизане от вр. Вежен
Разклонът. За да слезете по подсичащата пътека, тук трябва да продължите към х. Бенковски, а не към х. Вежен.

Още 10 мин. по-нататък, все по коловата маркировка погледнете надясно. Няма табела, но ще видите ясна, отъпкана и тясна пътека. Това е  въпросната подсичаща пътеката, по която трябва да тръгнете.

Слизане от вр. Вежен
10 мин. след предишния разклон погледнете надясно. Това е подсичащата пътека към х. Вежен.

Веднага щом стъпите на нея ще видите жълтата маркировка. Това е цвета, който ще следваме.

Подсичащата пътека към х. Вежен
Следваме жълтата маркировка. Имаме леко слизане.

Пътеката е започва с леко стръмно, след което преминава в още малко по-стръмно спускане. Този учатък се слиза за около 30 мин. Преминава се през склон, покрит с хвойни. Добре е да носите панталон с дълги крачоли, за да предпазите краката си от надраскване.

Подсичащата пътека към х. Вежен
Малко по-стръмно слизане по склонът, покрит с хвойни.

След склонът с хвойните ще стигнете до една поляна с малка дървена табела. Тук стръмното слизане свършва и започва доста приятен и полегат участък през разкошна иглолистна гора.

Подсичащата пътека към х. Вежен
Поляната с табелата и краят на стръмното слизане. Оттук нататък пътеката до хижата е лека и приятна.

След 20 мин. приятна разходка през гората ще стигнете отново до “сухата гора”, където е разклонът към хижа Вежен, а до там ви остават още 10-тина минути.

Подсичащата пътека към х. Вежен
Пътеката през иглолистната гора.
Попарената гора, х. Вежен
Сухата гора. До хижата остават 10-15 мин.

 

 

Слизане от хижа Вежен към Рибарица

От х. Вежен към Рибарица

Накратко за слизането от х. Вежен до Рибарица

Време с почивките: 2 ч. 50 мин.

Време без почивките: 2ч. 35 мин.

Разстояние: 8.66 км.

Средна скорост:   4.4 км/ч.

Калории: 669 kcal.

 

Подробно за слизането от х. Вежен до Рибарица

Велковата чешма

Качването от Рибарица до хижа Вежен беше адски стръмно. Такова слизане натоварва много краката и ставите, затова решихме да не слизаме по същия, а да тръгнем по широкия по-заобиколен, но значително по-полегат път.

Той е доста еднообразен. Редуват се сенчести и открити участъци. На няколко места има чешми и пейки с маси за отмора. Около 1 ч. 20 мин. след тръгването от хижа Вежен ще стигнете до първия разклон към хижа Бенковски. На мястото има бариера и маса с две пейки.

От х. Вежен към Рибарица
Първият разклон към х. Бенковски.

След този разклон пътеката става малко по-интересна, защото се минава покрай един водопад. Само 15 мин. след разклона с бариерата ще минете покрай него. Непосредствена близост то водопада има чешма и маса с 2 пейки.

От х. Вежен към Рибарица
Крайпътният водопад

Около 40 мин. след водопада ще стигнете до втория разклон – този, по който се отклонихме при качването до хижата. На мястото има чешма, пейки и информационни табели.

След 15-20 мин. от този разклон стигаме до началото на разходката ни – паркингът край река Заводна.

 

 

Накратко за х. Вежен

Хижа Вежен

Хижа Вежен изглежда наскоро ремонтирана. Стаите са освежени, стените са пребоядисани, подовете са постлани с нов ламинат, таваните и дограмите са нови. Нощувка в хижата струва 20 лв. (цената е актуална към юни 2020г.). В хижата има и баня, но използването й се доплаща отделно и струва 2 лв. За да запазите място в хижата, е добре да се обадите предварително на телефон 0882 966 248 или 0899 197 989.

Хижа Вежен
Нашата стая

В хижа Вежен опитахме едни от най-добрите супи. Не знам дали беше заради умората от изкачването, но всичко ни се стори супер вкусно. Хижарят се казва Иван и е много гостоприемен. За вечеря ни приготви скара, шопски салати и картофки. Ако искате нещо по-различно ще трябва да го заявите предварително.

Хижа Вежен
Хапване в хижа Вежен

Сутрините в хижа Вежен миришат на бор и росна трева. Докато закусвате може от гората да изскочи я сърна, я лисица. Такива са закуските в планината, сред природата, в хижа Вежен – божествени.

Хижа Вежен
Закуската

4.9/5 - (26 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

19 Replies to “От Рибарица до връх Вежен – шеметно изкачване до билото на Балкана

 1. Много хубаво,даже отлично сте описали маршрута до върха с една единствена забележка:”Да стигнеш до Рим и да не видиш папата!” – т.е. изкачили сте чувствително над 2000м.н.в.,а главната кора не е никак трудна за откриване.На нея има два очебиещи ориентира -връхна циментова пирамида от висш клас,а до нея метална конструкция,дъждомер,който закръгля височината на 2200м.Намира се на най-източната част на Веженския масив,откъдето започва спускане през безименни скалисти връхчета,Каменната порта (Страга),връх Каменица 2104 м.,последният двехилядник на Златишко-Тетевенската пл.,Рибаришкият проход,най-високият в Стара планина,малко над 1700м.,връх Юмрука 1819м.,хижа “Ехо”,след която е Карчов преслап,границата с Троянската пл. и т.н.

 2. Много приятен пътепис, полезна информация и супер снимки! Всичко това ме мотивира и и вчера (12.07) и ние минахме по маршрута – много хубав преход стана! И изкачванията си ги бива, но джолан чорбата на х. Вежен беше един път!

  1. Много се радвам, че съм ви мотивирала, а още повече се радвам, че сте изкарали добре 🙂
   Пожелавам още много преходи и само хубави спомени 🙂

 3. Супер,
  Само един въпрос. Колко е като време цялото нещо?
  Става ли за един ден отиване и връщане?
  Мерих го грубо и е към 24 км.

  1. От Рибарица до вр.Вежен сумарно са около 5 часа, слизането е още толкова. Като денивелация също не е малко, повече от 1000 м. За мен и моите способности е много за един ден, но много хора си го правят и без преспиване на хижата.

 4. Невероятно описание. Тръгвам.Моля те пътувай и публикувай. Желая ти много здраве , щастие и маршрути .

 5. Здравейте, как може по бързо да стигнете от Рибарица до хижа Вежен?( пеша) А слизането да е по- бавно? Разстоянието с кола от Рибарица до хижата е 20 км.

  1. Здравейте, Мира, доколкото знам най-бързия начин да се качите от Рибарица до хижа Вежен е този, който съм описала. Споменатите времена и дистанции са свалени от приложението, което използваме, а също и от записките, които си водя. В статията съм описла максимално точно маршрута, по който сме се движили на отиване и на връщане. Надявам се информацията, която споделям да е полезна. 🙂

   1. Бихте ли ни препоръчали и Здравейте, бихте ли ни препоръчали и други интересни пътеки и маршрути в района на Тетевен и Рибарица

 6. Привет.
  По коларския път до хижа Вежен за колко часа се стига?
  Благодаря.

  1. Привет.
   Не знам за колко се качва до хижата по коларския път, но мога да споделя, че слязохме по него за около 3 часа. Според мен качването по коларския път не би трябвало да ви отнеме повече от 3 ч. 30 мин. при нормално ходене.

 7. Вчера бяхме на върха и хижата. Описанието е едно към едно. Изключително точно и подробно. В хижата е доста добре, хижарите са много любезни и готвят вкусно и обилно.

 8. На 3 и 4.09.2022 год. бяхме на хижата и върха.Пътя е много подробно описан.Аз се свързах с хижата с телефона посочен в блога, но от съвсем скоро имало нови хижари и телефона за връзка е 0899 / 197 989

 9. Здравейте качихме се от х.Вежен до върха по лятната пътека,която се оказа най-лесното трасе но доста дълго.Отне около три часа.Слязохме по описаният от вас маршрут с жълтата маркировка.
  Мога да допълня че след като се отдели от маршрута за х.Бенковски,долу в дерето на около сто метра от жалуза има изградена чешма.
  За връщане хижаря ни каза че по коларският път е 20км. от хижата до долу,и слязохме за един час през гората,на залез слънце,но ако бързаш опасността от хлъзване е много голяма.
  Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *