От Боровец до хижа Заврачица през два водопада и една Черна скала

От х. Чакър войвода до х. Марица

В средата на юни направихме един много интересен и динамичен преход от Боровец до хижа Заврачица в Рила. Маршрутът претърпя няколко обрата и промени в първоначалния план. Тръгнахме с желанието да видим няколко езера в Рила, на фона на величествени върхове, но вместо това минахме през 3 хижи, 2 водопада и 2 панорамни скали, а върховете бяха скрити в мъгла. Все пак желанието да видим езерата си остава, но за тях ще споделям по-нататък (надявам се).

Ето и частите на които ще разделя маршрута:

 1. К.к. Боровец – х. Чкър войвода
 2. Х. Чакър войвода – х. Марица
 3. Х. Марица – х. Заврачица – х. Марица (нощувка в х. Марица)
 4. Х. Марица – Черната скала
 5. Черната скала – к.к. Боровец

 

 

Откъде тръгваме?

Има два варианта за начало на маршрута в зависимост от това дали лифт Ситняково Експрес работи. По време на нашето пътуване беше затворен, заради създалата се пандемична обстановка в страната.

Първи вариант: с лифт Ситняково Експрес. Така ще спестите около 1 час вървене и немалка денивелация. От горната станция на лифта трябва да слезете около 10-тина мин. до резиденция Ситняково, откъдето да продължите по червената маркировка към хижите Чакър войвода, Марица и Заврачица. Актуална информация относно цени и работно време на лифт Ситняково Експрес можете да видите в сайта на к.к. Боровец.

Втори вариант: пеша от паркинга над хотел Олимп. На мястото ще видите нещо като Т-образно кръстовище с ясни табели за посоката. Следваме указанията и тръгваме наляво в посока х. Чакър войвода.

Пътеката изглежда проходима за леки коли, но ви съветвам да не продължавате с колата нагоре, защото маршрутът за връщане през Черната скала ще ви отведе до долната станция на лифт Ситняково Експрес. Това означава, че ще трябва да се качите до мястото, до което сте стигнали с колата си, което обезсмисля идеята да си съкратите първоначалното вървене. Освен това ако не сте с джип, едва ли ще успеете да си спестите повече от 30-40 мин. вървене.

 

 

Боровец – х. Чакър войвода

Резиденция Ситняково
Резиденция Ситняково

Накратко за изкачването от Боровец до х. Чакър войвода

Време с почивките: 2 ч.
Време без почивките: 1 ч. и 50 мин.
Дистанция: 6.18 км.
Средна скорост: 3.4 км/ч.
Денивелация: 521 м.
Калории: 505 kcal.
Най-ниска точка: 1410 м.н.в.
Най-висока точка: 1931 м.н.в.

И така, ако се качите с лифта, от горната му станция до резиденция Ситняково ще стигнете за около 10 мин. Ако тръгнете пеша, от паркинга над хотел Олимп до същата резиденция би трябвало да стигнете за около 1 час.

От резиденция Ситняково до х. Чакър войвода се стига пеша за около 50 мин. Пътеката е предимно полегата и много приятна. По пътя има и една чешма, на около 15 мин. след резиденцията.

 

Хижа Чакър войвода

 

 

Х. Чакър войвода – х. Марица

Накратко маршрута от х. Чакър войвода до х. Марица

Време с почивките: 2 ч.
Време без почивките: 1 ч. и 45 мин.
Дистанция: 6.57 км.
Средна скорост: 6.7 км/ч.
Денивелация: 189 м.
Калории: 367 kcal.
Най-ниска точка: 1800 м.н.в.
Най-висока точка: 1992 м.н.в.

Пътеката от х. Чакър войвода до х. Марица е много лека и същевременно живописна. Върви се предимно надолу и то с много лек наклон. Само 10 мин. след х. Чакър войвода ще стигнете до една поляна, от която при ясно време се виждат върховете Шатър и Дено. Ние нямахме този късмет, но пък видяхме стадо кози с малки козлета.

Поляната над х. Чакър войвода
Поляната над х. Чакър войвода и стадо кози
Поляната над х. Чакър войвода
Поляната над х. Чакър войвода и разклонът за хижа Мусала. Върховете Шатър и Дено са в мъгла

15 мин. след въпросната поляна ще стигнете до горски дом Саръгьол.

Горски дом Саръгьол
Горски дом Саръгьол

Преминаването през двора на горския дом е забранено. Трябва да заобиколите вляво, покрай оградата. Пътеката заобикаля горския дом и излиза отново на широк и полегат път.

Горски дом Саръгьол
Пътеката покрай оградата на горски дом Саръгьол

В следващите 40 мин. пътеката е доста еднообразна. Върви се през иглолистна гора, която в някои участъци изглежда доста мистична, защото е покрита с мъхове. След това ще стигнете и до първия дървен мост над река Студеното дере, а само 10 мин.след него са и другите два дървени моста (един до друг).

След въпросните 2 моста пътеката става все по-тясна. Минава се през едно неактивно свлачище и няколко мучурливи (след дъждове) участъка. 20 мин. след 2-та моста ще минете покрай една панорамна скала и един водопад. Това означава, че до х. Марица ви остават още 10-15 мин. вървене.

Панорамната скала по пътя към х. Марица
Панорамната скала
Водопадът към х. Марица
Крайпътният водопад. До хижа Марица остават 10-15 мин.

10-ти нам мин. след водопада ще минете покрай разклона за х. Марица. От него до хижата се слиза за не повече от 5 мин.

Разклонът за х, Марица
Разклонът за х, Марица. Направо е към х. Заврачица.

Още снимки по пътеката от х. Чакър войвода до х. Марица

 

 

Х. Марица – х. Заврачица

Накратко маршрута от х. Марица до х. Заврачица (само в едната посока)

Време с почивките: 1 ч. и 5 мин.
Време без почивките: 1 ч.
Дистанция: 2.94 км.
Средна скорост: 5.4 км/ч.
Денивелация: 318 м.
Калории: 229 kcal.
Най-ниска точка: 1814 м.н.в.
Най-висока точка: 2146 м.н.в.

От х. Марица до х. Заврачица се стига за около 1 час. Пътеката е много просторна и живописна. Върви се покрай река, заобиколени сте от върхове и зеленина.

Разклонът за х. Мусала и Маричините езера
Разклонът за х. Мусала и Маричините езера

Около 15 мин. след х. Марица ще стигнете до разлкона за х. Мусала и Маричините езера. Именно те бяха обект на нашето желание в този преход. Уви, оказа се, че през юни пътеката до тях е много мокра. Хижарят на х. Марица препоръча да се посещават през горещите летни месеци, когато можете да прегазите реката боси и да носите панталони с къси крачоли. Отново по негови думи, от въпросния разклон до Маричините езера се стига за около 2 ч. 30 мин. спокойно ходене.

х. Заврачица и водопадът в подножието
х. Заврачица и водопадът в подножието

В подножието на х. Заврачица е втория водопад, на който се натъкнахме напълно неочаквано, също както и на първи (малко преди х. Марица).

 

 

Нощувка в х. Марица

Хижа Марица е разположена на брега на едноименната река. Това е същата река, която по пътя си събира вода от различни притоци, за да се превърне в най-пълноводната в България. Нощувката в хижа Марица струва 15 лв. (цената е актуална към юни 2020г.). В хижата има и баня. Във всяка стая има печка на дърва. През юни печките в стаите все още се палят. В отделна постройка, точно срещу хижата, са кухнята и столовата с голяма камина.

 

 

Черната скала

На връщане към Боровец за разнообразие решихме да минем през Черната скала. Пътят към тази панорамна тераса се движи изцяло покрай река Марица. Тук не мога да споделя за колко време се стига до скалата, защото по пътя ни срещна с джипа си хижарят на х. Заврачица – Пламен. Той ни закара до Черната скала. По негови думи ни спести около 10 км. вървене.

Накратко за Черната скала

Изключително красиво място, свързано с потресаващи факти за зверски убийства на заможни и начетени хора от Самоков и околните села. По време на комунистическият режим от тази отвесна скала били хвърляни всички интелигентни, можещи, издигащи се над простолюдието хора.

Днес Черната скала е по-скоро атрактивна тераса с невероятна гледка към Самоков и зелените склонове на Рила. Тя е обезопасена със стабилни парапети. Все пак ако имате страх от височини, определено няма да поискате да стъпите на нея.

 

Снимки с дрон

 

 

От Черната скала до Боровец

Разклонът към Боровец от Черната скала

От Черната скала до долната станция на лифт Ситняково Експрес стигнахме за 1 час.

Първите 35 мин. пътят е широк и по него от време на време преминават джипове и мотори. След това се стига до разклона за Боровец. Той представлява един обратен завой. На мястото има табели към х. Чакър войвода и Ситняково. Малко след като се отклоните ще стигнете отново до разклон, на който трябва да тръгнете надясно по една широка алея, която на места е асфалтирана. Широката алея ще ви отведе до двора на една малко занемарена сграда, след която ще видите и първите хотели преди долната станция на лифта.

4.9/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “От Боровец до хижа Заврачица през два водопада и една Черна скала

 1. Здравейте, Кремена,
  Можел и повече информаци за условията в хижа Марица? Хижари, вода, баня и тоалетна, базова хигиена
  Благодаря,
  Иво

 2. Благодаря Кремена твоите описания винаги са полезни и за други маршрути съм ги чела, продължавай да хоиш и пишеш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *