Беглик Таш и морето

Залив Зигра

Беглик Таш е едно от най-големите мегалитни светилища, откривани в административните граници на България. Интересен факт е, че причудливите му скални форми са резултат от вулканична дейност. Мястото е много мистично, интересно и зареждащо с енергия. Неслучайно е избрано за светилище от древните траки.

Не пропускайте да обходите и екопътеката, която води от светилището до красивите скали и дивите заливи Зигра и Света Параскева.

 

 

Накратко за Беглик Таш

Според откритите в района на Беглик Таш монети и керамики е установено, че то е функционирало като тракийско светилище в продължение на цели 20 века, още от 15 век пр.н.е.

Името Беглик Таш има турски произход и означава беглик – данък, таш – камък. Това било мястото, на което местните плащали данъците си под формата на добитък.

Светилището се състои от множество огромни камъни, образуващи различни негови елементи и всички те са озаглавени със звучните имена:

 1. Вход към светилището
 2. Брачно ложе
 3. Жертвеник
 4. Трон – от него тракийският жрец е водил церемониите
 5. Менхир – най-високият камък, на върха на който е изсечена стъпката на Бога Слънце
 6. Свещена площадка
 7. Стъпката на Богинята-майка
 8. Плеяди
 9. Пресечен камък
 10. Апостол Таш – огромна скала, измерена с тегло около 100 тона, оформена като обърнато с надолу сърце
 11. Слънчен васовник
 12. Главен долмен – свещена пещера – утроба
 13. Лабиринт – система от скалисти коридори, през които хората, стремящи се да достигнат духовно посвещение, трябвало да преминат
 14. Теменос – къща на оракула

 

 

Откъде тръгваме?

Беглик Таш се намира само на 5 км от Приморско. Най-лесният начин да стигнете до него е с кола. На около 1.3 км преди светилището е изграден паркинг и там асфалтовата настилка свършва. Оттам нататък пътят става черен и прашен, но при сухо време е проходим за леки коли. Ако посетите района в по-раните часове на деня, ще избегнете тълпите от туристи и ще се насладите на приятна разходка сред дъбова гора. Непосредствено преди светилището се преминава огромна поляна, а преди нея е касата. Входната такса е 2 лв.

 

 

Накратко за маршрута към заливите

Време без почивките: 1 ч. 25 мин. (отиване и връщане)

Време с почивките: 2 ч. (отиване и връщане)

Дистанция: 5.42 км

Денивелация: +/- 120 м.

Вход: 2 лв. (актуално към август 2021 г.)

Пътеката е широка, ясна, полегата и много лека. Може да бъде обходена и по чехли/сандали. На важните разклони са поставени ясни табели. Обозначена е със синя маркировка. Добре е да носите и вода със себе си, особено през лятото.

 

 

Подробно за маршрута към заливите

След като разгледате всички елементи на Беглик Таш, при т.нар. Лабиринт ще видите началото на пътеката към заливите. Честно казано първоначално не планувахме да я обхождаме, но като видях туристическата маркировка и нещо отвътре ме подтикна да я последвам. Такава съм си.

Пътеката към заливите

Първоначално пътеката е предимно слизане. Само 20 мин. след тръгването ще стигнете до разклонът към заливът Зигра. Няма как да го пропуснете, защото на мястото е поставена табела. На нея е отбелязано, че до заливът се стига за 10 мин., но всъщност само след 5 мин. ще се озовете там.

Пътеката към залива е тясна и леко трънлива, но гледката, която ви очаква там, определено си заслужава. Мястото е много фотогенично или, както обичам да наричам подобни места, инстаграмско.

Заливът Зигра

Връщаме се до разклона, на който се отклонихме към Зигра (5 мин.) и продължаваме по широката и полегата пътека към заливът Св. Параскева. До него ни остават само 10 мин. вървене. Пътеката е сенчеста и много приятна за разходка.

Пътеката към залива Св. Параскева

 

Заливът Св. Параскева

По пътя обратно може да се отбиете до другите 2 светилища, които се намират много близо до широкия и добре маркиран път. Едното носи звучното име Казаните, вероятно заради вдлъбнатините в камъните във форма на казани. Честно казано не бях впечатлена от въпросните казани, защото бяха обрасли и трудни за откриване.

Казаните

Другото светилище беше по-интересно. Ще го видите край пътеката между Беглик Таш и заливът Зигра. Върху огромните плоски скали минувачите бяха изградили малки кули, пирамиди и мостове от по-малки камъни.

Светилището между Беглик Таш и заливът Зигра

 

 

Къде да хапнете?

Тук с две ръце ще препоръчам бистро Тропикана. Знаете, колко различно е посрещането, атмосферата и храната, когато заведението се разработва от собствениците му и те участват в готвенето и обслужването. Винаги прави добро впечатление, когато са вложени мисъл, креативност и желание в това гостите да се чувстват удобно и да бъдат посрещнати като приятели.

Обстановката е приятна и непринудена, а менюто ще отговори на различни вкусове, Препоръчвам ви да опитате пресните морски специалитети, (често уловени от самия собственик, който е запален рибар). Бирата е студена, коктейлите са свежи, картофките са хрупкави, а пицата е точно, както я обичам – на пещ, с тънко тесто.

В района има 2 заведения Тропикана:

 1. Ако сте отседнали в Китен, както направихме ние, ще намерите бистро Тропикана близо до плаж Атлиман. Подходящо е за обяд и вечеря. Ние съчетахме нашето посещение с разходка по плажа по залез.
 2. Ако сте в Приморско, ще намерите бистро Тропикана на северния плаж, близо до хотел Ева и Перла. Подходящо е за закуска и обяд, защото в късния следобед затваря. За сезон 2022 дочухме, че ще имат и шатри на плажа.

 

 

Тропикана Китен

 

Приблизителни координати на бистро Тропикана Китен може да откриете тук. Още подробности за резервации и контакт, можете да намерите във фейсбук страницата им.

 

Тропикана Приморско

Бистро Тропикана, Приморско

Приблизителни координати на бистро Тропикана Приморско може да откриете тук. Още подробности за резервации и контакт, можете да намерите във фейсбук страницата им.

 

5/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *