Екопътека Чилингира – да видиш язовир Въча отвисоко

Язовир Въча

Последният ден от майското ни пътешествие из Родопите беше отбелязан с харизматични гледки отвисоко над един от най-големите язовири у нас – Въча.

Ще споделя впечатления от един маршрут, който може да бъде едновременно и кратък и дълъг, и леко натоварващ и лежерен. Ако разполагате с достатъчно време или сте решили да отседнете в района на язовир Въча, то ви съветвам да си направите цялата обиколка. Ако просто минавате и имате нужда да си починете от завоите или просто малко да се поразтъпчете, можете да стигнете само донякъде и наградите за окото отново няма да са малко. Ето и подробностите:

 

 

Екопътека Чилингира

Екопътека ЧилингираЕкопътека Чилингира е изградена в непосредствена близост до едноименния комплекс. Понятието „екопътека“ в случая е малко преувеличено, защото по пътя няма маркировка или табели, нито пейки, беседки или други съоръжения, с изключение на стълбата в началото на пътеката.

 

Накратко за маршрута

Язовир Въча

Време с почивките: 2 часа (отиване и връщане до върха и обратно през Кутрьов камък)

Време без почивките: 1 ч. 35 мин.

Дистанция: 3.48 км.

Калории: 308 kcal

Денивелация: 221 м.

Средна скорост: 2.8 км/ч

По пътя няма чешми, а сенките са рядкост.

 

Подробно за маршрута

Екопътека ЧилингираЗапочваме нашата разходка при комплекс Чилнгира. Можете да паркирате на паркинга на комплекса напълно безплатно. Точно срещу него, от другата страна на главния път ще видите бяла автобусна спирка, а зад нея е стълбата, за която споменах по-горе. Това е началото на маршрута.

Комплекс Чилингира
Начало на екопътеката

Първите 10 мин. от маршрута са най-стръмни. Ще познаете, че сте минали тази най-стръмна част по първата скала за наблюдение. Гледката оттук ще ви накара да спрете, да снимате и да въздишате. Ето, казах ви, че дори и непочитателите на дълги преходи, ще останат доволни.

Екопътека Чилингира
Първата скала с гледка. Поглед към завоите на язовир Въча

Гледката оттук не е никак лоша, но човек го обзема любопитство, какво ли ще е още по-нагоре и по-нависоко. И така следващите 10 мин. ни очаква отново леко изкачване, а язовир Въча се вижда от дясната ни страна почти през цялото време.

Екопътека Чилингира
Поглед назад. Следващите 10 мин. от маршрута – леко изкачване и завоите на язовира са отдясно почти през цялото време.

Ще стигнете до останки от някакви постройки. Това е важно място от маршрута, защото тук пътят се разделя на две:

  1. Към върха (ляво). От разклона до върха се изкачвахме около 30 мин.
  2. Подсичаща върха пътека към Кутрьов камък (дясно). Това е т.нар. екопътека Чилингира – полегата и лека. От разклона до скалата се стига за около 35 мин. Това е пътеката, по която ние се върнахме.
Екопътека Чилингира
Малко след останките от постройки пътеката се разделя на две. Тук ние тръгнахме наляво, нагоре към билото и върха. Т.нар. екопътека Чилингира е надясно – полегата пътека.

Ще ви се стори първоначално, че двете пътеки вървят успоредно една до друга, но всъщност по-нататък те постепенно и все повече се разделят.

И така, сумарно от комплекс Чилингира до върха вече сме вървяло около 50 мин. по леко стръмна пътека, която с изкачването става все по-полегата.

Бих казала, че стигането до върха не е кулминацията на маршрута, а по-скоро скалата, която се намира малко под него. Определено гледката оттам ми хареса най-много. Тя няма име, затова ще я наричам “скалата с епична гледка”.

Екопътека Чилингира
Поглед от скалата в подножието на върха.

От върха, през безименната скала с епична гледка до т.нар Кутрьов камък няма пътека. Слизаме стръмно надолу, без пътека. Само се оглеждаме къде ще ни е най-удобно да стъпваме.

Хубавото е, че през цялото време се вижда къде трябва да стигнем. За ориентир може да ползвате и дървения стълб, който се вижда на снимката по-горе. Трябва да минете над него и над гористата част. Вървете надолу и надясно, докато стигнете до добре утъпкана и ясна пътека. Стъпите ли на нея, вече няма къде да се объркате. Там е ясно, че ако тръгнете наляво (наобратно), скоро ще стигнете до целта – Кутрьов камък.

Слизането от върха до Кутрьов камък ни отне 10-15 мин.

Кутрьов камък
Поглед от Кутрьов камък

От скалата за наблюдение, носеща звучното име Кутрьов камък до комплекс Чилингира се върнахме за около 50 мин. Пътеката е полегата и лека, с изключение на последните 15 мин. слизане преди комплекса. Върви се ту през гориста и сенчеста, ту през открита и слънчева пътека.

На връщане от Кутрьов камък

 

 

Накратко за язовир Въча

Язовир Въча

Язовир Въча е един от най-дълбоките язовири в България и най-големия на река Въча. Дълъг е около 30 км. Стената, която го ограничава е висока 144,5 м., което я прави най-високата язовирна стена у нас. Старото име на язовира е Антонивановци.

Ще забележите, че в язовира има много потонни постройки. Всъщност не съм виждала такива по другите язовир. Имам приятели, които са отсядали в една от тях. Аз не съм, затова не мога да споделя лични впечатления.

Язовир Въча е пълен с различни видове риба, затова по бреговете му, а и навътре в язовира, ще видите немалко рибари. Едно от местата, на които можете да опитате прясна риба от язовира, е ресторантът на комплекс Чилингира.

 

 

Накратко за комплекс Чилингира

Комплекс Чилингира

Няма начин минавайки по безбройните завои по пътя Кричм – Девин, да не сте забелязали комплекс Чилингира. Той се намира приблизително по средата на участъка.

Преди години видях снимка на мои приятели, направена от терасата на хотелската им стая в комплекса. Оттогава си мечтая да отседна там поне за една вечер. Това е един от хотелите с най-удивителни и спиращи дъха гледка. Комбинацията от криволичещ язовир, зелени хълмове, залез, песента на птиците, всичко това създава приказно усещане.

През топлите месеци хотелът е силно посещаван, особено през почините дни, затова е добре да резервирате престоя си възможно най-рано. Престоят се заплаща предварително по банков път. Още информация относно цени и условия на комплекс Чилингира можете да прочетете на сайта им, както и на фейсбук страницата им.

Комплекс Чилингира
Нашата стая
Комплекс Чилингира
Гледката от терасата на нашата стая

Ако нямате желание или възможност да отседнете в хотела, можете да се насладите на гледките и от терасата на ресторанта. Самият ресторант, храната и обслужването също са много приятни. Трябва да знаете, че гостите на хотела са с предимство за настаняване в ресторанта и за тях винаги има свободни места. Затова, ако не сте гости на комплекса, е възможно да ви бъде отказано да бъдете настанени в ресторанта в най-натоварените дни.

Гледки от терасата на ресторант Чилингира

 

4.7/5 - (17 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *