Невястата – там, където виждаш Смолян отвисоко

Екопътека Невястата

Ако сте били в Смолян, няма как да не сте забелязали една огромна, леко червеникава скала, която като стража се извисява над града. Намира се на изхода на града в посока Пампорово. Това е Невястата. Позната е също и като Турлука. Лично на мен ми харесва повече първото наименование, затова ще я наричам с него – Невястата.

При последното ни посещение в Смолян си помислих „Би било супер ако можехме да се качим там някак си“. Изглеждаше много трудно достъпна, а всъщност се оказа, че на нея може да се качи и дете. Ето и подробностите:

 

 

Накратко за маршрутаЕкопътека Невястата

Време за вървене: 1 час (30 мин. отиване + още толкова връщане)

Допълнително време за снимки и почивки: 30 – 60 мин.

Дължина на маршрута в двете посоки: 3.15 км.

Калории: 232 kcal

Средна скорост: 3.1 км/ч

Денивелация: 91 м.

 

 

Откъде тръгваме?

Към Невястата и крепост Калето

От Смолян трябва да тръгнете в посока Пампорово. Около 4 км. след като се отклоните от главния път Смолян – Девин, ще стигнете до арката към манастира Свети Великомъченик Пантелеймон. Няма начин да я подминете без да я забележите. Пред арката е изграден голям, безплатен паркинг, където можете да оставите колата си.

От въпросния паркинг, по 3 различни пътеки, можете да стигнете до Невястата, манастира или смолянската крепост Калето.

За Невястата тръгваме по най-дясната пътека. Ще я познаете по самоделната дървена рамка, която служи за вход към екопътеката.

Ако не разполагате с много време или трябва да изберете само една от 3-те пътеки, горещо ви препоръчвам да изберете Невястата.

 

 

Подробно за маршрута

Екопътека Невястата

До панорамната площадка Невястата е изградена прекрасна и лека екопътека, подходяща за деца и хора, които нямат опит с вървенето в пресечени местности. На няколко места са има пейки с маси или беседки. Често ще виждате и информационни табели за това какви растения и животни се срещат в района.

Екопътека Невястата
Идеална маркировка, табели и информационни табели

Пътеката е сенчеста, сравнително широка и полегата. Много лека и приятна за вървене.

Екопътека Невястата

Снимки от екопътека Невястата

Ако все пак тази лежерност ви е скучна и искате да ви е малко по-интересно, в средата на пътеката има една скала, на която можете да се качите. Това не е скала Невястата. До нея ще стигнете около 10 мин. след началото. Отклонението към върха на въпросната скала започва при първата беседка по пътеката.

Екопътека Невястата
Първата беседка и скалата с кръста

Катеренето е малко стръмно и не е напълно обезопасено. Ще видите и 1-2 предупредителни надписа, че качването не е подходящо за деца.  От върха на скалата гледката не е никак лоша.

В края на екопътеката, когато вече излизате от прохладната гора, малко преди да се озовем на панорамната площадка, ще видите другото интересно нещо по пътя – алпийският тролей.

Екопътека Невястата
Алпийският тролей към Невястата

Той се спуска над пропаст от най-високата част на скалата към широката и полегата крайна част на скалния масив. На мястото за спускане е изградена дървена платформа и няколко пейки. От там съвсем ясно се вижда и крайната ни цел – там където ще видим Смолян отвисоко.

От дървената платформа до наблюдателната площадка следва кратко, но стръмно спускане, затова е добре да носите удобни обувки.

На ръба на скала Невястата човек остава безмълвен от възхищение. Аз лично бих стояла и съзерцавала околностите с часове. Мястото наистина е много впечатляващо.

 

 

Легендата за Невястата

Екопътека Невястата

Разбира се, няма как такова място да не е легендарно и за него да не се разказват различни истории. Най-популярната легенда е за млада девойка от Смолян, която била харесана за невяста от местния ага. Тя пожелала, преди да се омъжи за него, да се качи за последно на любимото си място и да погледне родния си край отвисоко. Качила се тя, застанала на ръба и загледала замечтано. Изведнъж обаче невястата се хвърлила в пропастта. Оттогава скалата била наречена Невястата.

 

 

Крепост Калето

Крепост Калето, Смолян

Съвсем близо до паркинга се намира е смолянската крепост Калето. Пътеката до нея е много кратка и лека. Стига се най-много за 10-15 мин. Тръгва се по тясна и полегата пътечка отдясно на арката към манастира. Самата крепост за мен лично не е нещо впечатляващо, но гледката от нея не е за изпускане. До крепостта е изградена масивна беседка, подходяща за събиране на голяма компания. Ако разполагате с време и желание, не я пропускайте.

 

 

Манастирът

Манастир св. Панталеймон

Манастир Свети Великомъченик Пантелеймон е също много лесно достъпен. Трябва да минете през арката и да продължите по стръмният и широк път надолу. Манастирът е сравнително нов, построен е преди около 20 години. Интересен факт е, че е изграден, благодарение на мюсюлманка, която е приела християнството. Сестра Христина работи в манастира и ако желаете можете да я попитате за подробности. В манастира снимането е забранено.

 

 

Къде да хапнете в Смолян?

Ресторант Родопчанка, Смолян

Имам няколко предложения:

Посещавали сме тези механи и ресторанти, а някой от тях дори и по няколко пъти. Бих казала, че всички те си са различни като обстановка и всички ни харесват. Все пак мястото, на което ни впечатли най-много и наистина се чувствахме особено добре, беше ресторант Родопчанка. Разбира се, оценката ми е напълно субективна. Атмосферата е изискана. Не е типичната родопска механа. Това е един различен ресторант, а ние харесваме такива. Всичко беше много добре приготвено, съчетано и поднесено с подходящ сос и добре аранжирано. Тиха музика, съпровод с пиано – много приятно. Ако сте ценители на вината, ще ви предложат и огромен избор от различни видове, сортове и аромати.

5/5 - (14 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *