Жеравна, Медвен, Ичера – по селата в Котленския Балкан

Село Ичера

В Котленския Балкан има няколко много романтични села, запазили автентичния си възрожденски стил. Някои от къщите са на по 300 години и все още са обитаеми. Любителите на българските традиции и история няма да скучаят в тази част на Балкана. В целия район сякаш се носи някаква особена магия във въздуха.

Селата, които разгледахме за пореден път в последните дни от 2018-та са Жеравна, Медвен и Ичера. Те са много близо едно до друго, а също и от Котел, където отново има какво да се види и научи. Комбинацията от калдъръмени улици, стари къщи и пушешти комини в полите на Стара планина е страхотна.

Жеравна

Жеравна

Жеравна е най-популярното и най-посещавано село в Котленския балкан. Цялото село е един своеобразен музей на открито, в който можете да видите как са живеели местните преди стотици години. Всички къщи са направени от камък и дърво. Цялата обстановка е съвсем автентична и прави разходката по калдъръмените улици много романтична. Можете да се разхождате с часове, представяйки си най-различни истории от миналото.

Жеравна

Ежегодно през месец август в Жеравна се провежда фестивалът на народната носия и тогава селото “се пръска по шевовете” от посетители. По това време наистина ще изпитате един културен шок, а също и особено силно чувство на родолюбие е гордост. Представете си старата Жеравна пълна с хора, облечени в народни носии. Наистина все едно сте направили “скок във времето” (мотото на фестивала). Това е любимият ми културен фестивал, провеждан в България.

Жеравна

В Жеравна има много къщи-музеи. Тук са родени доста видни възрожденци, най-познатият от които е Йордан Йовков. Неговата родна къща е превърната в музей и е част от 100-те национални туристически обекта.

Жеравна

 

Къде да хапнете в Жеравна?

Механа Старча, Жеравна

В Жеравна е пълно с механи, в които се предлага традиционна българска кухня в уютна, типично българска атмосфера. Такава е и механа Старча. Там опитахме интересни ястия със сини сливи. Обстановката е традиционна и приятна. На много места в селото са поставени табели към механата, така че лесно ще я намерите.

Кафенето на Димчо Кехая, Жеравна
Кафенето на Димчо Кехая

Друго популярно заведение е кафенето на Димчо Кехая. То не е механа, но е много атрактивно. Особено през лятото посетителите могат да изпият едно силно кафе на пясък, седнали на възглавници и ниски трикраки столчета и маси. Много е интересно.

Медвен

Село Медвен

Село Медвен е някак си “скрито” в дерето на близката до него река. Част от къщите в селото също са построени във възрожденски стил с дървената облицовка, типична за котленската архитектура и стил. Явно в селото са живеели и заможни хора, защото някои от къщите са двуетажни, с големи дворове и чардаци. Любителите на безвремието има какво да видят тук.

Село Медвен

В село Медвен е роден писателят и революционер Захари Стоянов. Неговата родна къща се намира в центъра на селото и е превърната в музей.

Село Медвен

Селото е далеч по-непопулярно от Жеравна, но все пак си струва да отделите половин или един час, за да го разгледате.

Село Медвен

Край селото се намира един много лесно достъпен водопад – Синия вир.

Към село Медвен
По пътя към Медвен

 

Синия вир

Синия вир

Водопадът Синия вир е сравнително малък, висок е около 3-4 метра. До него се стига за около 20 мин. по много приятна и почти равна пътека. Тя започва от екоселище Синия вир, който се намира в края на село Медвен. До екоселището се стига най-лесно с кола. Пред кметството на Медвен ще видите табели наляво. Там трябва да се отклоните и да продължите още няколко километра нататък. Можете да оставите колата пред екоселището, където пътят свършва.

Село Медвен
Екоселище Синия вир

Пред входа на екоселището ще видите табелата за водопада. Първоначално има леко и кратко спускане. След това пътеката е почти равна и се върви по левия бряг на реката.

Към Синия вир
Пътеката към водопад Синия вир

Последните метри до водопада са леко хлъзгави и някои предпочитат не ги преминават, но според мен са напълно преодолими.

Синия вир
Последни метри до водопада

Водопада образува малък вир, който през лятото привлича много желаещи да се разхладят. Все пак дори и през август водата е много студена.

Водопад Синия вир
Водопад Синия вир, сниман отгоре

Над Синия вир има друг водопад, който не се вижда лесно. За да го видите трябва или да се качите високо по скалата или да вдигнете дрон над него.

Водопад Синия вир
Водопад Синия вир, горния скок

 

Ичера

Село Ичера

Село Ичера се намира по-близо до Сливен, отколкото до Котел. Селото сякаш е обгърнато от планина. В него могат да се видят доста стари възрожденски къщи, но и доста съвременни. Ако искате да избягате от най-туристическите места – каквито са Жеравна и Медвен, Ичера ще ви предложи желаните спокойствие и тишина.

Къде да отседнете?

Къща Сава купеца, Жеравна
Къща Сава купеца, Жеравна

Имахме удоволствието да посрещнем новата 2019-та година в Жеравна, в къща за гости Сава купецаКъщата е на повече от 150 години и е реставрирана от сегашните собственици. Тя е една от най-големите в Жеравна. Много ни впечатлиха салоните на първия и втория етаж, които са декорирани точно като старите чорбаджийски стаи за гости. Най-хубавите спални са на първия етаж, в ляво, защото имат обща стара отоплителна камина.

В къщата има и механа. Домакините са изключително любезни, мили и гостоприемни.

 

4.7/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *