Градище – парк с история и гледки край родопското село Долно Дряново

Парк Градище, село Долно Дряново

Ландшафтно-исторически парк „Градище” или казано накратко местността Градището се намира в Родопите. Самият факт, че е в Родопите подсказва, че можем да очакваме красиви гледки и онова особено чувство на уют, което се усеща само там.
Местността е живописна, богата на природни, скални образувания, а едновременно с това в нея се намират и останките на тракийско светилище. Именно затова паркът е наречен едновременно ландшафтен и исторически. Той е много лесно откриваем, достъпен и подходящ за семейства с деца.

Къде се намира?

Mестността Градището се намира в Родопите, близо до село Долно Дряново, на главния път Гоце Делчев – Доспат. Сравнително близо се намира и архитектурният резерват – село Долен. Не пропускайте да се отбиете и до него.
Входът към парка ясно се вижда вдясно на пътя, а още с приближаването ще видите и табели за мястото. На входа има голям и удобен паркинг. Таксата за разходка и разглеждане на парка е само 1 лев.

 

Накратко за парка

Проучването на местността и светилището са започнали едва преди 10-тина години. В последствие е изградена и екопътеката. На входа на парка, покрай една от алеите ще видите експозиция на скалите, които се срещат в местността. Всяко парче камък има описателна табела.
Отпред има дори зона за палатки.
С влизането ще видите един интересен за децата атракцион, който е безплатен за използване – т.нар. „алпийска пътека“.

Алпийската пътека??

Пътеката минава покрай няколко големи скални образувания, които с повече въображение можете да оприличите на най-различни животни, човешки глави, гъби и други. Можете да дадете пълна воля на въображението си. На мен някои ми приличат на кораб или на гигантски сладолед.
Алеите в парка са ясни и широки. На много места са изградени беседки.
С влизането си пътеката се разделя на две: 1. към светилището и Главата и 2. към Момин вир и другите скални образувания около екопътеката.

 

Главата


Най-популярното скално образувание в местността е Главата. Лесно и бързо ще стигнете до него ако следвате обозначителните табели в парка. Всъщност тракийското светилище е разположено върху Главата. Щом тръгнете по алеята към Главата, неизбежно първо ще минете през беседката, от която ясно се вижда защо го наричат така. Ясно се отличава човешкият профил – носът, очите и устата.

Светилището

Според проучванията, тракийското светилище в местността Градището е на около 7 000 години и е едно от най-старите на Балканите. Подобно на други тракийски светилища, които съм виждала, и това е разположено в най-високата част на местността. Отвсякъде е оградено с пропаст. Явно е било трудно достъпно и естествено защитено от каньона. Ясно се вижда, че скалите са обработвани – издялани са стълби, улеи, кръгове и стъпки.

Стълбите към панорамната беседка

Тук са открити много предмети, които са се използвали при ритуалите и обредите.
В най-високата точка на светилището е изградена беседка, от която се открива страхотна гледка.

Гледката от беседката

 

Скалните образувания

Местността Градището е много богата на на-различни скални форми и образувания. Ако тръгнете към Момин вир и останалите скални образувания, скоро пътеката започва да се спуска към коритото на реката.

Спускането надолу към реката

От всички страни на алеята ще виждате скали с най-различни причудливи форми. Всъщност Главата не е единствената скала с форма на глава. Ще видите доста „глави“.

Още една от “главите”

С повече въображение ще видите гигантски скални гъби, костенурка, кораб … какво ли не.

Корабът, погледнат през моите очи

Знаете, когато погледнете облаците и откривате какви ли не фигури. И тук е същото, само че фигурите са от скали.

Още скални форми

Момин вир

Момин вир е мястото, до което стигнахме по време на нашето посещение. След това се върнахме обратно по същия път до входа на парка. Мястото се нарича така, защото според легендите една девойка скочила в реката, за да се спаси, но така и не излязла от водата, а в отражението на водата и до днес се виждал женски образ. Разбира се това е само легенда. Мястото е красиво, а реката образува няколко малки скока.

Още малко полезна информация

Най-доброто време за посещение на парка е през пролетта или през есента. През лятото скалите се напичат и жегата става много неприятна.
Времето, което ви е необходимо за разглеждане на светилището, главата и другите скални форми до Момин вир и обратно е около 2 часа.
Таксата за разходка и разглеждане на парка е 1 лев.
Не пропускайте да посетите и старото село Долен, което е само на 8 километра след местността Градището. Определено има какво да видите и там.

 

Още снимки от местността Градището

4.6/5 - (18 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

7 Replies to “Градище – парк с история и гледки край родопското село Долно Дряново

    1. Благодаря за милиия коментар, Боряна. Паркът наситина е много интересен и живописен, ще ви хареса 🙂

  1. Много интересна статия. Искам да ви попитам да ли може да се посети с детска количка?

  2. Кремена, много Ви благодаря за статията, която ни провокира да посетим парка и да направим пълната обиколка. Изключително приятна разходка и определено бяхме впечатлени от тракийското светилище и природата наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *