Интересни места около Огняново

Гребна база, Огняново

Знаете ли, че територията на България е на второ място в Европа (след Исландия) по богатство на минерални извори. Един от най-популярните ни СПА курорти е именно гоцеделчевското село Огняново. Освен да се отдадете на СПА и разпускане в района има и много какво да се види. Наоколо е пълно с история, природа и различни развлечения. Ето и няколко предложения в околностите, които да видите, ако случайно ви омръзне да се плицикате в горещия минерален басейн:

Делчево – селото, манастирът и водопадът

Делчево

Село Делчево се намира високо в Пирин планина и от него се открива страхотна гледка към Родопите. Пътят свършва на площада в селото и останалата част може да се разгледа само пеша. В селото много от къщите са архитектурни паметници. Те сякаш са нaкацали една върху друга, а за някои от тях скалите са използвани като естествен зид.

Между Гоце Делчев и село Делчево се намират още 2 интересни и леснодостъпни атракции – Неврокопския манастир и Делчевския водопад. Как да стигнете до тях и колко време ще ви отнеме разходката можете да прочетете в тази статия.

Делчевски манастир
Делчевски/Неврокопски манастир
Делчевски водопад
Делчевски водопад

 

Каменната сватба

Каменната сватба, с. Филипово

Този скален феномен се намира малко след село Филипово. Пътувайки от Благоевград към Огняново, трябва да се отклоните към селото и Каменната сватба при село Места. Ще видите табела към село Филипово. След като подминете село Филипово погледнете нагоре и наляво и няма начин да не забележите Каменната сватба. Моля не бъркайте това скално образование с неговият “братовчед”, близо до Кърджали.

Пътят има много завои и колкото повече карате, токова по-близо до самата “сватба” стигате. На един завой ще видите широка отбивка и тясна пътека, която води точно към скалите. Ние не посмяхме да отидем до тях, защото предположихме, че в тези напечени от слънцето камъни може да има много змии. Ако това не ви притеснява, можете да стигнете доста близо до Каменната сватба, дори да я пипнете.

 

Водопадът край село Брезница

Брезнишки водопад на р. Туфча

Водопадът на село Брезница, както и самият път към селото са много живописни. Ще видите скални форми и хълмове, покрити с жълти мъхове. В далечината се виждат върховете на Пирин. За село Брезница трябва да се отклоните от главният път в село Баничан. Следвайте табелата към Брезница.

По пътя към село Брезница

Всъщност водопадите на село Брезница за три. Ние видяхме само първият от тях. Реката, която минава през село Брезница се нарича Туфча. Тя е целогодишно пълноводна, а водопадът е много буен. Висок е 11 метра. За да стигнете до него, първо трябва да подминете село Брезница. След края на селото ще видите много обработваеми ниви. След като свършат нивите, на един завой ще видите малка бяла табела, насочваща към водопадите. След табелата има мантинела, а след мантинелата има отбивка, на която можете да оставите колата си.

Брезнишки водопад на р. Туфча
Табелата към Брезнишкия водопад и отбивката след мантинелата, където можете да оставите колата си. Оттам, покрай една вада е пътеката към водопада.

Тръгнете по тясната и почти незабележима пътечка, успоредно на пътя. Пътечката е успоредна на една вада. След няколко метра ще видте място между дърветата, където можете да се приближите до реката. Там е горната част на водопада. До подножието му се стига много трудно. Все пак дори погледнат отгоре, водопадът е много внушителен.

 

 

Лещен, Ковачевица и водопад Буков дол

Ковачевица
Ковачевица

Всеки е чувал за селата Лещен и Ковачевица, напоследък станаха доста популярни. Те наистина са много стари и типично български, прекрасни са. Обожавам такива села с калдъръмени улици и това усещане за Родопите и автентичното българско. Дори пътят към тези тесла е много, много живописен, защото се движи успоредно на каньонът на река Канина, а на отсрещният хълм ясно се виждат върховете на Пирин. С това природните дадености не свършват. Между двете села се намира леснодостъпният водопад Буков дол. Той е най-красив и пълноводен през пролетта. Как да стигнете до водопада и още информация за Лещен и Ковачевица можете да прочетете в тази статия.

Лещен
Лещен
Водопад Буков Дол
Водопад Буков Дол

Крепост Никополис ад Нестум

Никополис ад Неструм, Гърмен

Ако харесвате крепости, може да се отбиете до останките на късно-античния римски град Никополис ад Нестум. Той се намира в края на село Гърмен. Входната такса за разглеждане е само 2 лв. В музея можете да научите и повече за основаването и историята му.

Хаджидимово – манастирът и зоопаркът

Хаджидимовски манастир
Хаджидимовски манастир

Ако тръгнете от село Огняново към гръцката граница ще минете през село Хаджидимово. Ще се изненадате какъв манастир като крепост и какъв чаровен зоокът има в това малко и непознато село. Манастирът е скоро реставриран, разширен и обновен. Дворът му е голям и много добре поддържан.
На метри от манастирът се намира зоокътът, който за нас беше доста по-интересен и забавен, защото достъпът до животните е свободен. Можете буквално да погалите елен, сърна, птици, зайчета. Страхотно е. Още за манастирa и зоопаркa на Хаджидимово можете да прочетете в тази статия.

Зоокът в Хаджидимово
Зоокът в Хаджидимово

Ландшафтно-исторически парк Градище

Парк Градище, село Долно Дряново

Ако се поотдалечите малко от Огняново в посока Доспат, малко след село Долно Дряново ще видите вдясно на пътя табели и голям паркинг към ландшафтно-исторически парк Градище. В парка има тракийско светилище на 7000 години, скални глави, кораби, костенурки, има и малък водопад. Пълен е с история, гледки и форми за тези, които имат въображение да ги видят. Входната такса е само 1 лев. Още за местността Градище можете да прочетете в тази статия.

Село Долен

Село Долен, Родопи
Една от къщите в Долен

Долен е едно от любимите ми български села. То много прилича на Лещен и Ковачевица, само че е доста по-непопулярно и некомерсиализирано. Там сякаш времето е спряло преди няколкостотин години. Старата част на село Долен е обявена за архитектурен резерват. Из селото може да се разходите само пеша, защото улиците са калдъръмени и стръмни.
Ако имате късмет ще можете да опитате най-вкусните яхния и мекици на света. Приготвя ги баба Душка. Как да стигнете до Долен и къде да намерите баба Душка можете да прочетете в тази статия.

Обърнатата къща в с. Марчево

Обърнатата къща, с. Марчево

Не бях виждала подобно архитектурно хрумване. Обърната къща в село Мърчаево всъщност се отдава под наем. Ние я погледнахме само отвън. Освен че е обърната, тя е и леко наклонена. Кулата в Пиза пасти да яде.

Вековните чинари в ГърменВковен чинар, Гърмен

В село Гърмен има няколко вековни чинара. Най-лесно достъпният от тях се намира в центъра на селото. Няма как да не го забележите. Той е огромен и е надживял десетки поколения. На възраст е над 600 годишен.

Вковен чинар, Гърмен

 

Гребната база в Огняново

Гребна база, Огняново

Гребната база в с. Огняново е едно много приятно местенце, където можете да хапнете или просто да изпиете едно кафе на брега на езерото с патетата. Можете да наемете водно колело или просто да релаксирате на брега. Към гребната база има и СПА хотел. Не сме отсядали там, но изглежда много приятен и съм чувала добри отзиви за него. Още информация за цени и резервации можете да намерите на сайта им.

Къде да отседнете, ако не търсите СПА хотел?

Ние отседнахме в семеен Хотел Шарков в село Огняново. Хотелът е малък, уютен и непретенциозен. Има хубав ресторант с градина и детски кът. Харесвам такива хотели, защото човек може спокойно да си вечеря и да си пие питието докато децата си играя наблизо. Хотелът има и басейн. Още информация за хотела можете да намерите на фейсбук страницата им.

Карта

4/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *