Матера – срамът на Италия, превърнал се в обект на ЮНЕСКО

Саси ди Матера, Италия

Матера е град в област Базиликата, в Италия, който напоследък стана доста популярен, особено с избирането му за европейска столица на културата за 2019-та, заедно с българския домакин Пловдив. За мен Матера е едно от най-впечатляващите места, които съм посещавала в живота си и не мога да го сравня с никое друго.

В Матера ще прекарате много време в пещери. Ще спите в пещера, ще се храните в пещера, ще пазарувате в пещера, баровете и кафенетата също са пещерни. Древният град, по-известен като Саси ди Матера, е една поредица от пещери, издълбани във меките варовити скали, разположени на ръба на каньона на река Гравина.

Ако имате само един ден в област Базиликата, силно ви препоръчвам да видите Матера. Този град определено е начело на моята класация на местата, които „трябва да видите“. Ако имате възможност да спите там, не се колебайте, а го направете, защото нощната Матера е шокиращо привлекателна.

 

 

Защо “срамът” на Италия?

Само допреди 60-70 години, Саси ди Матера бил наричан „срамът“ на Италия. В старата част живеели в потресаваща мизерия само най-най-бедните. Пещерните жилища били влажни, студени, мръсни, без ток и вода, без канализация. Смъртността от глад и болести сред децата била рекордно висока. Условията, в които живеели хората били наистина нечовешки. Хора и животни живеели в общи помещения.

Саси ди Матера, Италия

По това време Итали заедно с други европейски държави, създават Европейската икономическа общност или „общия пазар“, който по-късно ще се развие до Европейският съюз, който познаваме днес. В това време било абсолютно неприемливо в една водеща европейска държава хора да живеят в крайно примитивни и меко казано лоши условия. Преди 60 години, когато договорът за „общия пазар“ бил сключен, половината жители на Саси били преместени в новата и модерна част на града и това преместване отнело около 15 години.

Саси ди Матера, Италия

В наши дни Саси ди Матера е ужасно и адско място, но откъм красота и завладяваща италианска идилия. Пещерните жилища са реставрирани. Голяма част от тях са превърнати в хотели, магазини и ресторанти.

Саси ди Матера, Италия

От 1993-та година насам, Саси ди Матера е включен в списъкът за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Оттогава насам популярността му като туристическа дестинация нараства с всяка изминала година и Саси ди Матера процъфтява.

Саси ди Матера, Италия

 

 

Малко история

Саси ди Матера, Италия

Предполага се, че хора са живеели тук още от епохата на палеолита, т.е. преди 7000 години. Техните пещерни жилища могат да бъдат видени на отсрещния хълм на каньона на река Гравина.

Саси ди Матера, Италия

Първите трайни заселници били гръцки монаси, по-късно били последвани и от бенедиктски монаси. Те са построили множество църкви, параклиси и са ги изрисували с изящни стенописи. В последствие привлекли и много селяни.

 

По тесните улици, стълби и покриви на Саси ди Матера

Саси ди Матера, Италия

Още с приближаването към Саси, човек разбира, че ще види едно наистина завладяващо място.

Саси ди Матера, Италия

Древният град представлява един лабиринт от тесни улички и стълби. Къщите са буквално една върху друга, някъде дори улиците минават по покривите на сградите.

Саси ди Матера, Италия

Някои от къщите приличат на пещера със иззидана фасада. Влизайки вътре може да се окажете всъщност в един подземен лабиринт от тунели и камери, издълбани в меката скала.

Саси ди Матера, Италия

Пригответе си удобни обувки, защото по калдъръмените стълби и тесни улици ви предстои много обикаляне. Ще ви се прииска да минете навсякъде, толкова е китно и автентично. Лъха на онази селска италианска идилия.

Саси ди Матера, Италия

Бяхме в Матера през март и нямаше твърде много туристи. Всъщност може би срещнахме най-много 1-2 големи групи с екскурзовод и повече двойки или семейства.

Саси ди Матера, Италия

Докато се разхождате, качвате се и слизате по многобройните стълби, улици и покриви, ще видите много тераси, от които да погледнете отвисоко в дворовете на къщите или пещерите в далечината.

Саси ди Матера, Италия

В Саси има една улица, която обикаля около целия град и няколко широки улици, които преминават през самия стар град. Само по тях се движат коли. Останалите са твърде тесни и каменисти.

Саси ди Матера, Италия

Опитайте се да се изгубите в Саси. Ако имате възможност силно ви препоръчвам и да прекарате една нощ там.

Саси ди Матера, Италия

Нашата сутрин в Матера беше мъглива, а по улиците почти нямаше никой друг освен нас. Дори потънала в Мъгла, Саси ди Матера беше мистична, но красива.

Саси ди Матера, Италия

След 1-2 часа мъглата се вдигна и слънцето огря китните италиански калдаръми.

Саси ди Матера, Италия

Църквите

Саси ди Матера, Италия

В Саси ще видите много стари църкви и те всички са с пищни фасади, украсени със сложни скулптури и орнаменти.

Саси ди Матера, Италия

Най-важният храм е катедралата Санта Мария дела Бруна. Няма как да не я забележите, защото камбанарията й е висока 52 метра и стърчи в най-високата част на хълма. Ние не успяхме да влезем в нея поради ранния час на посещението ни, но ако вие имате възможност влезте в подземията на катедралата.

Саси ди Матера, Италия
Катедралата Мария дела Бруна

От терасата на катедралата можете да видите отгоре голяма част от древния град.

Саси ди Матера, Италия

Площадите

Саси ди Матера, Италия

Около всяка от по-големите църкви в Саси ди Матера ще видите голям площад. Един от най-важните площади в старият град е Пиаца Виторио Венето (Piazza Vittorio Veneto), защото на него се намира най-голямата цистерна в Саси. Т.като градът е разположен на хълм и е заобиколен от каньон, водоснабдяването било трудно. Жителите на Матера са положили доста усилия да изградят цистерни, в които да събират дъждовна вода.

 

Къде да отседнете?

Саси ди Матера, Италия
Хостел Ostello dei Sassi се намира на централно място в стария град и на улицата пред него може да се паркира безплатно. Както във всеки хостел настаняването е предимно в смесени спални с двуетажни легла и общи бани, но се предлагат и четворни стаи със собствен санитарен възел. Такава беше и нашата стая и струваше 60 евро. Обслужването е чудесно, от рецепцията са много вежливи и ни препоръчаха няколко страхотни местенца за хапване в стария град и то съвсем наблизо до хостела.
Самите стаи в хостела са реставрирани пещерни жилища, което прави престоя още по-интересен. Стаите са чисти, а интериорът съчетава модерният с традиционен за Матера стил. Много ни допадна и остави у нас много приятни спомени.
Още за Ostelo dei Sassi можете да намерите на сайта им, на фейсбук страницата им или на профилът им в booking.

Къде да хапнете?

Саси ди Матера, ИталияКакто винаги попитахме на рецепцията къде можем да опитаме традиционна и вкусна храна. Препоръчаха ни няколко ресторанта, но най-предпочитаният беше пицария Морган. Заведението беше препълнено с местни и всички си поръчваха пица. Сега съжалявам, че и ние не опитахме пиците. Все пак антипастите и пастата бяха пресни и вкусни, виното също. Ресторантът, както всичко в старият град на Матера, е реставрирана пещера. Обстановката е много приятна. Оказа се, че Морган е едно от най-предпочитаните заведения в Саси, защото в събота вечер е невъзможно да намериш място без резервация. Нас ни настаниха на маса, с уговорката, че трябва да я освободим до 9 часа, за когато е запазена. Когато си тръгвахме към 9, на входа имаше опашка от чакащи да бъдат настанени. Наистина много популярен и добър ресторант. Препоръчваме го. Повече информация за ресторанта можете да намерите на сайта им, както и на фейсбук страницата им.

Цените в ресторантите в стария град навсякъде са сходни. Можете да видите менюто и цените на всички ресторанти на големи табла пред входните врати на съответния ресторант.

Още снимки от Матера

Какво да видите в област Пулия?

4.7/5 - (15 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “Матера – срамът на Италия, превърнал се в обект на ЮНЕСКО

 1. Браво, Креми!
  Много ми хареса пибликацията ти, прочетох я на еди дъх и дори си помечтах да посетя това древно местенце❣️

 2. Хотелът, който препоръчвате има изключително лоши ревюта в последните години.
  Споделям някои от коментарите, които открих в интернет, че да не се излъже някого наистина да отседне там.
  “I had bedbugs in my bed. Electrical outlet near my bed didnt work. I sent email when I will come and noone was there. Exhually that can be much better,”

  “Don’t stay here. Bed bugs are present…the atmosphere is non-existent as it’s mainly 40-50 year old people in the dorms. The place smelt, lockers weren’t very secure, floors dirty. Overall the hostel didn’t look like it should be open anymore.”

  “This hostel is chronically infested with bed bugs, in every room, on both floors, in the annex and in the common area. Looking at other reviews, the problem has existed for years. The management is well aware of the issue and has a list of excuses pinned to the wall for the receptionist to use when people complain. The hostel does take measures to try to address the problem, but they aren’t working. The hostel should be closed, beds replaced and everything repeatedly fumigated.”

  1. Благодаря за споделените отзиви. Препоръката ми е напълно субективна. Всичко, което ще прочетете в страниците на блога ми e на база личен опит и преживявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *