Алберобело – “красивото дърво” на Италия

Алберобело, Италия

Един от най-важните символи на Пулия е Алберобело. Малко градче, което е известно със своите наистина уникални сгради – трулите на Алберобело. Уникални са, защото такива има само в този район на Италия и никъде другаде по света. Къщите имат необичайна архитектура с голяма историческа стойност, затова са част от свтовното културно наследство на ЮНЕСКО.

В околностите ще видите трули и на други места и в други градове, но в Алберобело те са най-много и само тук са събрани в цял квартал. Може да се каже, че Алберобело е столицата на трулите. Името на градчето означава буквално “красиво дърво” (albero bello).

 

Как са възникнали трулите?

Алберобело, Италия

Понеже данъците за здравите и измазани къщи били много високи, бедните селяни в този район започнали да строят къщите си само от камъни, без спойка и без хоросан. Така те влизали в категорията „временни, нестабилни и лесно разрушими постройки“ и не подлежали на облагане.
Горната част на купола използвали за съхранение на реколта, т.е. за хамбар.

Алберобело, ИталияМного често тези малки къщички са свързани една с друга и получените конструкции придобиват доста разчупена форма.

Трулите се разширявали когато в семейството се роди дете. Тогава част от кръглата стена се избивала, добавяло се ново помещение с нов купол, т.е. ново труло. Така са се появили различните по форма и големина трули.

Големината им говори за това колко са били заможни собствениците им или колко е било голямо семейството.

Алберобело, Италия

Първоначално трулите били разпръснати по земеделските площи, разширявали се, а в последствие се появили и цели квартали. Точно такъв е кварталът в Алберобело. В него има над 1000 трули.

Алберобело, Италия

Историческият център на Алберобело е съставен изцяло от тези бели и типично селски колиби, които го правят толкова известен и разпознаваем.
Докато пътувате към Алберобело ще видите на много места по няколко или единични трули с двор. Някои тези трули се използват за живеене, а други са просто склад.

 

Как са направени трулите?

Алберобело, Италия

Трулите са уникален пример за древна архитектура, която все още оцелява и се използва и днес. Построени са, за да изглеждат лесно разрушими, но в действителност са всичко друго, но не са нестабилни. Тяхната вътрешна структура, компактна и без никакви опорни елементи или греди, остава удивително издръжлива макар и привидно примитивна.
Основата на трулите е кръгла, а покривът е куполовиден и самоподдържащ се. На мен структурата на трулите ми прилича много на тракийска гробница.

Алберобело, ИталияВърху въпросният купол е псевдо покривът, който всъщност можел и напълно да бъде премахнат. Той се състои от сиви плоски камъни, които приличат на нашите „тигли“.
Стените на трулите са дебели, а прозорците са много малки. Това осигурява идеалната температура за живеене – топлина през зимата и хлад през лятото.

Алберобело, ИталияТова бил начинът при наличие само на камъни да построиш нещо годно за живеене.
По-находчивите строители на трули изграждали нещо като улук. Той представлява голяма и изпъкнала каменна рамка около покрива, която се използвала за събиране на дъждовна вода.

 

Друго интересно в трулите

Алберобело, Италия

Наименованието трули, единственото число е труло, идва от гръцката дума за купол трулос (τρούλος).

Много от трулите имат голям бял знак на покрива си. Може да видите най-различни фигури – слънце, кръст, полумесец, разбито сърце. Те са нещо като татуировка – значат нещо за собственика на труло-то, но какво точно и защо, трябва а попитате самите собственици.

Алберобело, Италия

Другото интересно и необичайно в трулите е закачливият завършек на покривите им. Ще видите едно топче. Този завършек може ида не е кръгъл. Виждала съм многоъгълни или с форма на звезда. Този завършек е т.нар. „свързващ камък“, наричн още „чипо“ или „понаколо“.

Алберобело, Италия

До 30-те години на миналия век никой не се интересувал от тези бели селски къщички, а днес те вече са част от световното културно наследскто на ЮНЕСКО.

Те са гениален пример за много бърза постройка, която е остава стабилна в продължение на векове. Днес, стотици години по-късно, трулите все още са обитаеми, а някои са превърнати в хотели, магазини и ресторанти.

Лични впечатления

Алберобело, ИталияВ историческият център на Алберобело ще видите една главна и широка улица, с няколко преки от двете й страни. Трулите са разположени една до друга по преките улици.
Улиците са тесни, къщите са бели, времето е приятно и животът е бавен. Tези малки къщи-джуджета са много симпатични.

Алберобело, ИталияИсторическият център е малък. На нас ни бяха достатъчни 2 часа да разгледаме, да снимаме и да хапнем паста на ресторанта до паркинга.
В началото на историческия център на Алберобело има няколко големи паркинга. Те са платени и струват 2 евро / час.
Алберобело е силно посещавано и туристическо градче, особено историческият му квартал с трулите. Бяхме там през март, което е извън сезона, но все пак беше пълно с туристи.

Алберобело, Италия

 

 

Къде да хапнете?

Алберобело, Италия

По главната улица на квартала с трулите ще видите много ресторанти и кафенета и всички бяха пълни, което за мен е добър знак. Ние избрахме да седнем на ресторантът, който е непосредствено до паркинга. Той е първият в пешеходната зона, вдясно на главната улица. Не помня името му.

Там хапнахме традиционните за Пулия орекиете (orecchiette) и паста с морски дарове.

Алберобело, Италия

В Пулия навсякъде сервират хляб, заедно с малки хлебни охлючвета – тарали (taralli).

Алберобело, ИталияВ този ресторант, както и в повечето в Алберобело, може да платите и с карта. Цените са нормални за Италия.

 

Какво още да видите в област Пулия?

5/5 - (3 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *