Локоротондо – “кръглото място” на Италия

Локоротондо, Италия

Локоротондо е село в област Пулия, Италия. Намира се много близо до доста популярното Алберобело и често туристите съчетават пътуването до столицата на трулите с Локоротондо. Двете градчета са на 10-тина километра едно от друго, но са съвършено различни като визия.

Историческият център на Локоротондо е с кръгла форма и е разположен на 400-метров хълм. От там идва и името му, което буквално преведено означава “кръгло място”. Когато приближавате хълма на Локоротондо, ще видите наистина един кръговиден хълм с бяла стена от сгради с остри покриви. Сградите някак си са подредени в кръг. Дори когато се разхождате из улиците на града, имате чувството, че се въртите в кръг.

Локоротондо, Италия

Казват, че Ликоротондо е едно от най-красивите италиански села. Италианците имат нещо като сборник, нещо като нашите 100 Национални туристически обекта, но е само за красиви села. Можете да прочетете повече за други красиви италиански села в сайта Borghi più belli d’Italia.

 

 

Старият град

Локоротондо, Италия

Старият град или т.нар. исторически център на Локоротондо представлява един лабиринт от бели, тесни улици.

Локоротондо, Италия

Скитане, снимане и лежерна разходка – това е нещото, с което свързвам посещението си в Локоротондо.

Локоротондо, Италия

Някои от къщите са по-семпли, други са запазили доста величествени барокови арки и архитектурни детайли по фасада си.

Локоротондо, Италия

Центърът е красив и добре поддържан, с цветни саксии, подредени по каменни стълби и балкони.

Локоротондо, Италия

 

Какво да видите?

Локоротондо, Италия

Не бих казала, че има специфични туристически атракции. Самият град е много интересен, различен и е много приятно човек да се полута из тесните бели и китни улички за час-два. Ето на какво се спряха погледите ни:

 

Пиаца Виторио Емануеле

Локоротондо, Италия

Пиаца Виторио Емануеле е малък площад с кафене и туристически информационен център. Той е в началото на града, близо до Порта Наполи, която играе роля на главен вход към стария град.

Катедралата Свети Георги

Локоротондо, Италия

Църквата-майка на Локоротондо е “Св. Георги мъченик” и е на около 200 години. Може да се каже, че тя е в центъра на „кръглото място“ и около нея е съсредоточено всичко останало. Фасадата й е в ренесансови стил. В двата ъгъла на катедралата има статуи на Св. Петър и Павел.

 

Църквата Мадона дела Грека (Chiesa della Madonna della Greca)

Една от най-старите църкви в Локоротондо е Мадона дела Грека (Madonna della Greca). Тя е на около 8-9 века. Ние не успяхме да я видим. Някак си “претупахме” разходката си накрая.

 

Панорамната улица

Локоротондо, Италия

Панорамната улица обгръща част от хълма на Локоротондо и от нея се открива страхотна гледка долината Итрия (Valle d’Itria). Безкрайно поле, лозя и маслинови гори, осеяни с конусовидни покриви на трули. Те са разпръснати из целия район, ще ги виждате на много места докато пътувате из междуселските пътища.

Локоротондо, Италия
Гледката от хълма на Локоротондо към долината Итрия

 

Двореца Морели (Palazzo Morelli)

Локоротондо, Италия

Няма как да подминете двореца Морели в Локоротондо. Неговите барокови сводове и балкони с ковано желязо правят впечатление и може би са най-сниманите балкони в цяло Локоротондо.

Вещиците

Локоротондо, Италия

Традиционно 40 дни преди Великден, високо по улиците не само на Локоротондо, но и в други градчета и села в района, се закачат кукли, облечени като стари вещици. Те символизират човешките грехове и на връх Великден символично се изгарят. Счита се, че по този начин се пречистват и греховете на човечеството, а също така се отбелязва и настъпването на пролетта.

Локоротондо, Италия

 

Какво още да видите в област Пулия?

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *