В Стария град на Родос

Старият град на Родос

Град Родос (Ρόδος или Rhodes) е основан през 408 г. пр. Хр. и се намира в най-северната част на едноименния гръцки остров. През вековете над Родос са властвали гърци, римляни, византийци, рицари хоспиталиери, османски турци и италианци и всички са оставили своя отпечатък върху него.

 

 

Полезна информация

Старият град Родос

Най-бързият и изгоден начин да стигнете до остров Родос е с кола до Солун, а след това с вътрешен полет от Солун до Родос на Aegean Airlines.

При преминаване на границата при Кулата, ще бъдете таксувани с  € 2.40 и още толкова на връщане.

Препоръчвам ви да резервирате самолетните си билети възможно най-рано. Ние летяхме през Септември, а резервирахме билетите си през Януари. Двупосочните билети за нашето 4-членно семейство ни струваха точно € 336, с включени ръчни багажи (малки куфари на колелца + раници) и един голям куфар (€ 36).

Къде да оставите колата в Солун?

Има два варианта:

  1. да оставите колата на безплатен паркинг на ИКЕА, след това да отидете до летището с автобус на градския транспорт. Билети за автобуса се продават в автомати в самия автобус. Недостатъкът на този вариант е, че паркингът е обществен и неохраняем.
  2. да намерите изгоден за вас паркинг около летището от ParkCloud. През този сайт ние намерихме паркинг за 2 € / ден (Mega Air Park Shuttle Bus Thessaloniki). Беше много удобно, защото след като оставите колата на паркинга, с малък микробус откарват вас, цялото семейство и багажа до летището, напълно безплатно. Когато се върнете след почивка се обаждате по телефона и идват да ви вземат със същия микробус и ви откарват до колата ви.

От коя фирма да наемете кола?

Силно ви препоръчвам да наемете кола на остров Родос, за да сте по гъвкави и за по-голямо удобство особено когато пътувате с деца.

Най-добрата фирма за наем на кола на остров Родос е Rodos Cars. От сайта им първо трябва да направите запитване през формата за запитвания. На мейлът ще ви бъде върната подробна оферта с налични коли, цени, условия и начини за резервиране. Ние наехме малка кола за 25 € / ден. Получихме безплатно и детски столчета за децата, както и безплатно втори шофьор. Колата беше с пълна застраховка.

Кои са най-добрите плажове на остров Родос, можете да разберете тук.

 

Какво да видите в стария Родос?

Днес великолепният стар град Родос е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е лабиринт от тесни кълдъръмени улички и площади,  заобиколен е от здрави средновековни стени, които можете да преодолеете само през някоя от 11-те порти. Да влезеш през някоя от тези порти е като да влезеш в един друг свят.

Ето на какво се спряха нашите погледи:

 

Градските стени

Стените на Стария град Родос

Стените на Родос са един от най-добрите примери за средновековни укрепления в света. Първоначално са построени от византийците. След това, когато рицарите на Св. Йоан властвали над острова между 14-ти и 16-ти век, били изградени укрепленията и градските стени, останали и до днес.

Те са с дължина четири километра и на места с дебелина до 12 метра и включват внушителни кули, здрави бастиони, великолепни порти, сух ров и артилерийски стрелбища. Въпреки това, през 1522 г., след шестмесечна обсада, рицарите накрая се предали на османските турци.

 

Рицарската болница, днес Археологически музей

Археологическият музей, Родос

Рицарите на Св. Йоан построили тази внушителна болница, с изглед към прекрасна дворна и градина.  Сега в нея се помещава археологическият музей. В него са изложени различни древни находки от археологически обекти в целия остров, включително мраморни статуи, урни и мозайки. Входната такса за музея е € 8.

Портите

Старият град Родос

В Стария град на Родос има 11 порти:

Портата на д’Амбоаз (Πύλη ντ’Αμπουάζ) е голяма порта точно под двореца на Великия Владетел.

Портата Св. Атанасиос (Πύλη Αγίου Αθανασίου) е известна сред местните и като Портата на Св. Франциск. През нея са влезли османците и султанът наредил да бъде затворена, за да не влязат други завоеватели. Портата е била отворена отново от италианците след края на Първата Световна война.

Порта Св Атанасиос, Родос
Порта Св. Атанасиос

Портата на Св. Йоан (Πύλη Αγίου Ιωάννου) е известна и като Порта Кокини или като червената порта, защото по време на обсадата на османците имало толкова много убити, че камъните били оцветени в червено. През тази порта влезли италианците след Първата Сетовна война.

Портата на Свети Йоан, Родос
Портата на Свети Йоан
Портата на Свети Йоан
Портата на Свети Йоан, второ ниво на укрепление

Портата Акандия (Πύλη Ακαντιάς) е изградена от италианската администрация, за да свърже търговското пристанище с югоизточната зона на града.

Портата Акандия, Родос
Портата Акандия

Портата Св. Екатерина (Πύλη της Αγίας Αικατερίνης) е известна и като Портата на вятърните мелници, тъй като е позволила да се достигне до мелниците за зърно на пристанището от търговската част на града.

Портата на Дева Мария (Πύλη Παναγίας) или портата на Богородица е модерна порта, предвидена е в градоустройствения план от италианската администрация, за да позволи достъп на автомобили в града. Открита е едва през 1955 г. от гръцката администрация. Името на портата идва от църква на Богородица, която се намира в непосредствена близост до портата.

Порта Дева Мария, Родос
Порта Дева Мария

Морската порта (Πύλη Θαλασσινή) е главният вход към града от пристанището. Около портата са изградени две огромни кули с отбранителна функция. Всъщност поради малкото пространство около брега нападателите не биха могла да направят опит за нападение от тази страна на укрепленията и тези две кули са останали просто с представителност. По време на бомбардировките от Втората Световна война горната част на Северната кула е била унищожена, но по-късно е възстановена от гръцката администрация.

Морската порта, Родос
Морската порта

Порта Арналдо (Πύλη Αρνάλδου) е малка порта, скрита зад магазините, която е давала достъп до тогавашната болница.

Порта Арналдо, Родос
Порта Арналдо

Портата Арсенал (Πύλη Ταρσανά) позволява бърз достъп на превозните средства от пристанището до новия град, благодарение на директната връзка с портата на Свободата.

Портата Свети Павел (Πύλη Αγίου Παύλου) е построена, за да се осигури достъп до стария град и пристанището. Тя е била почти напълно разрушена по време на Втората световна война и е възстановена заедно с Морската порта през 1951 година.

Портата на Свободата (Πύλη Ελευθερίας) е открита от италианците, които се представят като освободители от османското владичество. Въпреки че е модерна порта, тя е построена в архитектурния стил на останалите средновековни порти.

Порта на Свободата, Родос
Порта на Свободата

Дворецът на Великите Владетели

Старият град Родос

Дворецът на Великите Владетели е масивна крепост, която се намира на върха на улицата на рицарите. Дворецът е защитен от тройна стена. Той е бил построен от рицарите на Св. Йоан, известни като рицарите хоспиталиери. Те управлявали острова от 1309 до 1522 година. Той е много впечатляващ с внушителната си порта във форма на арка и двете кръгли кули от двете страни на портата.

Входната такса за двореца е € 6.  В него има 158 стаи, но посетителите могат да видят само 24. Ще видите старинни мебели, многоцветни мрамори, скулптури, килими и изящни ориенталски вази.

Улица на рицарите

Старият град Родос

Тръгвайки от някогашната болница на рицарите към двореца на великите владетели, ще минете през кълдъръмена улица, облицована с каменни сгради с готически арки. Това е мястото, където са се намирали рицарските “ханове”, където се свиквали членовете на различните “езици”, разговаряли и обядвали.

Църквата Света Богородица

Старият град Родос

Руините на тази готическа католическа църква се намират в средновековния град, близо до портата на Богородица. Църквата датира от 14-ти век и най-вероятно е била една от първите сгради, построени от рицарите.

По време на турската окупация на Родос османците превръщат църквата в джамия.

Бомбардировките през Втората Световна война разрушават почти изцяло църквата. Въпреки това, църквата е важен паметник на културата, тъй като на острова са останали малко римокатолически църкви от този период.

 

Площада Ипократос

Старият град Родос

Едно от най-оживените места в средновековния град Родос е площад Ипократос. Той е пълен с традиционни таверни и модерни кафенета. Няма как да не минете през този площад, защото някак си всички пътища водят към него. Главната улица Сократус, която е главната търговска и туристическа улица в стария Родос, също минава през този площад.

Тук ще имате възможност да видите Кастелания – каменна сграда с елементи от възрожденския стил, която се намира точно зад фонтана в центъра на площад Ипокаратос. Това е една от най-важните средновековни сгради, тъй като тук се е помещавал наказателният съд на рицарите,

Пристанище Мандраки

Старият град Родос

Старото пристанище Мандраки съществува още от създаването на града. Защитено е от дълъг вълнолом с три неизползвани в наши дни вятърни мелници. На входа на пристанището са разположени две каменни колони с бронзови фигури на елени.

В миналото митичният Родоски колос – гигантска статуя на Хелиос от 3-ти век пр. Хр., красив гръцки бог и олицетворение на слънцето, е стоял на  входа на пристанището, където сега стоят колоните с елените.

Мандраки се използва от яхти и лодки, предлагащи еднодневни екскурзии до близките острови.

 

Църквата Благовещение Богородично на пристанище Мандраки

Старият град Родос

Църквата Благовещение Богородично е най-известната църква в град Родос. Намира се на самото пристанище Мандраки. Построена е от италианците и първоначално е била католическа. След присъединяването на Родос към Гърция църквата е превърната в гръцка православна църква и всъщност е обявена за Родоска катедрала.

Мелниците

Старият град Родос

Трите вятърни мелници са останали от стари времена и са запазени в доста добро състояние. Всяка от тях има десет лопатки. Днес тези мелници не се използват по предназначение, но са доста красиво място за разходка и снимки с пристанището и минаващите кораби на заден план. Около тях се навъртат необикновено много котки.

Из тесните улици на Родос

Старият град Родос

Всеки, който посети Родос, трябва да се разходи и да се опита да се изгуби из тесните му улици. Старият град е почти непроменен от Средновековието. В такива стари, тесни, кълдъръмени улички бих се лутала цял ден. Има много интересни малки магазини и таверни, където да спрете за кратка почивка. Невероятно място!

Къде да хапнете?

Старият град Родос

Родос изобилства от много таверни и ресторанти за всеки вкус и предпочитания. По такива силно туристически места винаги сядаме на най-затънтената и същевременно най-пълна таверна. Такава е таверна Pizanias “The Sea Star”. Тя е прекрасна семейна таверна, в която се предлага предимно морска храна. Всичко е прясно и току-що приготвено. Салатите са много свежи и разнообразни. Възможно е да бъдете обслужени от самият собственик на ресторанта. Атмосферата беше страхотна!

Имам още едно много добро предложение за хапване в град Родос. Заведението се нарича Aegean FIsh. Препоръча ни го нашият домакин. То не е точно ресторант. То е по-скоро рибен магазин, но в него се предлага и печена риба и салати. На самообслужване е. Там може да отидете на обяд, защото затваря в ранния следобед. Там можете да опитате много различни риби на доста добра цена.

Още снимки от стария град на Родос

 

 

4.8/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *