Час-два в стария град на Копер, Словения

Плоюад Тито, Копер

Копер е един от най-старите и много често пренебрегвани словенски градове. Най-често туристите минават край Копер на път към Пиран, но виждат само непривлекателните кранове на пристанището и се отказват да се отбият в това чаровно градче.

Дългогодишното венецианско присъствие в града е оставило след себе си фантастична архитектура в оживения и стар градски център, което определено си заслужава да бъде видяно.

В Копер, за разлика от Пиран, местните са повече от туристите. Разходете се из тесните  улички на Копер и разгледайте многобройните му площади. Ще се изненадате!

Какво да видите?

За един-два часа в Копер може спокойно да се направи една обиколка на стария град. Може да се изкачите на часовниковата кула на площад Тито, да посетите музея и замъка на същия площад, да се насладите на едно питие на някое от кафенетата из стария град или на пристанището или просто да се опитате да се загубите из тесните му и много чаровни улици.

При пристигането си в Копер (когато слезете от магистралата към града), най-добре е да паркирате на един от големите паркинги близо до пристанището (до арена Бонифика).  Само на стотина метра след това  ще стигнете до стените на стария град и главната градска порта – портата Муда. Ако влезете през порта Муда ще се озовете на прекрасния площад Прешерен с интересната чешма Да Понте.

Ако тръгнете към пристанището ще стигнете до площад Карпачи, а след него улица Кидричева ще ви отведе отново до най-притегателното място на Копер – площад Тито.

Оттук започва един лабиринт от тесни очарователни улици, в които ще ви се прииска да се лутате цял ден.

 

Пристанището

Пристанището в Копер е единственото круизно и търговско пристанище в Словения. Крайбрейната алея е много подходяща за кратка разходка, особено ако искате да видите много луксозни яхти на едно място. Трябва да сте и малко предпазливи, защото непосредствено до алеята е и пътят за автомобили.

 

Площад Карпачи (Carpacci trg)

Копер, Словения

Площад Карпачи се намира непосредствено до пристанището на Копер. Ще го разпознаете по големия солен склад. В този бивш вече солен склад, наречен Taverna Koper, ще видите сцена, защото в него редовно се организират събития.

На площада се намира и къщата на прочутия венециански художник – Виторе Карпачи (Vittore Carpaccia), на който е кръстен и самият площад

Площадът е малък, но интересен и цветен.

 

 

Улица Кидричева (Kidričeva ulica)

Копер, Словения

Улица Кидричева свързва площад Карпачи с площад Тито. Улицата е интересна с цветните си венециански къщи и църкви.

Копер, Словения
По фасадите на една от къщите по улицата

Площад Тито (Titov trg)

Плоюад Тито, Копер

Безспорно площад Тито е перлата в короната на този живописен град. Този площад е много привлекателен и сякаш историята изскача от всеки негов ъгъл. На него се намират няколко значими за Копер сгради и забележителности:

  • Преторианският дворец е типичен венециански, готически дворец и най-важният културен паметник на Копер. Днес в него се помещава и кметството. Входната такса за двореца е 3 €.
  • Часовниковата кула на площад Тито е била използвана като римско укрепление, а в последствие е преустроена в камбанария. В нея се намира една от най-старите камбани в Словения. От панорамната площадка в кулата (43 метра) можете да видите не само Копер отвисоко, но и околностите му.

Много други любопитни сгради са разпръснати из целия център на града, но според мен е най-добре просто да се опитате да се загубите из улиците му.

По тесните улици на Копер

Улиците на Копер като цяло са тихи и съвсем непренаселени. По тях не се движат коли, което прави разходката още по приятна и спокойна. Улиците са тесни, къщите започват директно от улицата, без двор, без разстояние между самите сгради. Ще видите прозорци, украсени със саксии, кепенци, тук-таме някоя котка и много малки кафенета. Прекрасно градче.

Площад Прешерен (Prešeren trg)

Копер, Словения
Чешма Да Понте на площад Прешерен в Копер

Площад Прешерен беше завършекът на нашата разходка. Той е известен също и като площад Муда, защото на него немира порта Муда – основната порта на стария Копер. Портата е част от римските стени на града и сама по себе си не е най-интересното за разглеждане.

Фонтанът Да Понте в центъра на площада е нещото, което веднага грабва окото с големите си размери и изящната си архитектура. Интересен факт е, че този фонтан е бил основен водоизточник само допреди 120 години.

Копер, Словения
Площад Прешерен, Копер
4/5 - (2 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *