Логарска долина и водопадът Ринка в Словения

Логарска долина, Словения

Логарската долина е една невероятно красива алпийска ледникова долина. Самият вход към нея просто ще ви заплени. Пътят се вие през зелени ливади, покрай малка симпатична църква, а насреща величествено се извисяват стените на Алпите. Долината е известна и с многобройните си водопади, най-забележителният сред които е 90-метровият водопад  Ринка (Rinka).

Как да стигнете?

Логарска долина, Словения

Логарската долина се намира на около 70 километра от Любляна в посока Камник (Kamnik), които се изминават за около час и 40 минути с кола. Най-близкото градче до долината е Солчава (Solčava). Тя е природен резерват, затова всяко моторно превозно средство се таксува на входа на долината. За леки коли таксата е 7.

Логарска долина

Логарска долина, Словения

Логарската долина е дълга около 7 километра. Малка е като цяло, но пък предлага много възможности за туризъм с различни нива на трудност, което я прави подходяща като за семейства с деца, така и за по-подготвени посетители. В тази част на Словения човекът и природата някак си са успели да намерят баланс и затова паркът е спечелил награда CIPRA за успешно управление на защитена зона.

 

Водопадът Ринка – 90 метра

Водопад Ринка, Словения

“Звездата” на Логарската долина определено е водопадът Ринка (Rinka). В допълнение на пленителните гледки и зелени поляни, които долината предлагат, този 90 метров бонус си е “върха на сладоледа”. Той е вторият по височина в Словения. Намира се в края на долината, където асфалтовият път свършва. Там има голям (и безплатен) паркинг. От паркинга до водопада се стига за около 10-15 минути по широка, маркирана пътека. Първоначално пътеката е полегата, а след това става леко стръмна. Непосредствено до водопада има нещо като магазин или кафене с невероятна тераса, нарича се Орлово гнездо (Orlovo gnezdo). Водопадът образува малък вир с кристално чиста, прозрачна и синя вода. Мястото наистина е невероятно и ще ви се иска да останете там по-дълго. Дори с гръб към водопада гледката е поразителна.

Водопад Ринка, Словения
Табелата в началото на пътеката
Водопад Ринка, Словения
Пътеката към водопада Ринка
Водопад Ринка, Словения
Под водопада Ринка
Водопад Ринка, Словения
С гръб към водопада също не е никак зле

Къде да отседнете?

Логарска хижа

В допълнение към невероятните поляни, страхотни гледки и водопади Логарската долина предлага и няколко доста приятни хижи за настаняване и хапване. Ние се спряхме на Логарски кот (Logarski Kot). Тя е последната хижа преди водопада, намира се почти в края на долината. Семпла, китна хижа в подножието на планината – разкошна е. Околността е приказна, градината е прекрасна за деца, а пред очите ви ще са могъщите склонове на Алпите.

 

 

Какво да опитате?

Логарска хижа

Менюто в Логарски кот се състои само от няколко ястия, но всички те са традиционни за региона, домашно приготвени и много вкусни. Има 1-2 студени предястия (сирена и колбаси), яхния (гулаш), дивеч (гулаш или стек от еленско), конски специалитети (ние опитахме жребче в ловджийски сос – много добре приготвено). Предлагат и няколко безмесни ястия – гъбена супа (изключително наситен аромат на гъби), штрюкли (štruklji) – руло от тесто и извара (прилича на омлет с извара, навит на руло), сервира се с домашно приготвено малиново сладко. Разбира се и традиционните йота (jota)  и ричет (ričet), които се предлагат във всяка хижа в Словения, ние ги опитахме във Велика Планина.

5/5 - (6 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *